Thuisblijfmoeders, huismannen en het lerarentekort

Vooral in het basisonderwijs wordt het lerarentekort steeds zichtbaarder. In de randstad is het probleem het grootst. Daar worden soms leerlingen naar huis gestuurd om de simpele reden dat er geen leerkracht beschikbaar is. Of er worden onbevoegde mensen voor de klas gezet. En de griepgolf is nog maar amper begonnen. Op de site lerarentekortisnu.nl kun je zien hoe en waar het lerarentekort speelt en hoe ermee wordt omgegaan.

Thuisblijfmoeders, huismannen en het lerarentekort

Als thuisblijfmoeder of huisman ben je in het voordeel dat zo'n onverwachte vrije dag van je kind(eren) goed op te vangen is. Maar het blijft een kwalijke zaak dat kinderen dan dus geen les krijgen.

Wat kun je als thuisblijfmoeder/huisman doen?

  • Kinderen thuis omdat er geen leerkracht is? Probeer zoveel mogelijk het schoolritme te handhaven. Zeker als het om meer dan 1 dag gaat.
  • Er wordt vaak gedreigd dat je er als thuisblijfmoeder 'niet meer tussen komt' op de arbeidsmarkt. Maar aangezien ze zitten te springen om leerkrachten liggen daar wellicht mogelijkheden als je weer buitenshuis aan de slag wilt. Op de site van de Rijksoverheid lees je meer over de voorwaarden en mogelijkheden om leraar te worden.
  • Zie je een collega moeder die gezin en baan combineert worstelen met de onverwachte vrije dagen? Dan zou je kunnen aanbieden dat haar kind(eren) een dagje bij jou thuis kan komen spelen. N.B. Ik weet dat dit soms een wat gevoelig punt kan zijn: soms hebben thuisblijfmoeders het gevoel dat er misbruik van hen wordt gemaakt omdat ze 'toch de hele dag thuis zítten.' 
  • De meeste thuisblijfmoeders hebben geen Pabo-opleiding gevolgd, maar je kunt op zo'n vrije dag natuurlijk best wat boekjes lezen samen met je kind. En er is ook allerlei educatief materiaal te vinden op internet. Op de site ikkrijgthuisonderwijs vind je een aantal gratis downloads.
Maar goed, uiteindelijk is het belangrijk dat er voldoende professionals zijn om kinderen les te geven. 
Wat merk jij van het lerarentekort?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *