Kind en natuur: het verhaal van Katy Seegers
Bij een opleiding Bos-en Natuurbeheer denk je al snel aan een baan in de natuur.
Maar Katy Seegers (43) ontdekte tot haar spijt dat het meeste werk dat wordt aangeboden wordt op HBO niveau kantoorwerk is. Het leidde tot een burn-out. En Katy gaf alle hoop om weer in haar vakgebied aan de slag te gaan op. Maar diezelfde burn-out leverde Katy twee belangrijke inzichten op: 'In een afgesloten ruimte werken is niets voor mij,' en 'Ik wil graag met kinderen werken.'
Opleiding SPW3 in combinatie met kinderen
Daarom begon Katy in 2009 via het UWV aan een opleiding SPW3. Met als doel een eigen buitenschoolse opvang op te starten. Maar de combinatie opleiding - kinderen bleek niet eenvoudig. Katy's kinderen waren veel ziek, en haar oudste dochter had moeite met de gastouder die Katy inschakelde, en met de BSO.
Zoekend naar een oplossing kwam Katy in contact met Stichting Natuur-Wijs. Deze stichting ontwikkelde een onderwijs programma waarbij schoolkinderen 3 hele dagen per schooljaar met een natuur professional op pad gaan om de natuur te verkennen met hoofd, hart en handen.
En daar leerde Katy dat ze wel degelijk met kinderen kon werken, ín de natuur.
Dit is het verhaal van Katy, en haar bijzondere BSO.
Mijn naam is Katy Seegers(1970). Ik ben al ruim 24 jaar samen met Fred(1970) en trotse moeder van Wieske(2001) en Renske(2008). Na mijn middelbare school belandde ik, geïnspireerd door vrienden op IAH Larenstein in Velp(gld). Ik deed daar de opleiding Bos- en Natuurbeheer.
De opleiding Bos- en Natuurbeheer is een technische opleiding. Ik leerde hoe, en waarom de natuur werkt, en kreeg kennis van het landschap, vegetatie, bodem, water en wat je als beheerder moet doen om het in de hand te houden.
Bos-en Natuurbeheer + SPW3 = BSO Natuur Avontuur
Hoewel ik graag met kinderen werk in mijn BSO, vind ik het zelf erg lastig mijn kinderen elders onder te brengen. En hoewel het met mijn jongste wel redelijk ging, had mijn oudste veel moeite met opvang. Na schooltijd was de rek er bij haar uit. Ze had geen ruimte meer over om zich aan te passen aan een andere omgeving met andere regels en andere kinderen.
Daardoor werd zij een belangrijke inspiratiebron voor mijn werk. Ze is erg gevoelig. En door haar moeizame gedrag bij haar 2e gastouder en de BSO werd ik gedwongen om verder te zoeken. Toen zag ik dat de natuur haar veel rust bracht. En dat geldt voor veel mensen.
In mijn BSO combineer ik daarom mijn kennis van Bos-en Natuurbeheer met mijn opleiding SPW3. Ik vertel kinderen waarom er stippen op de bomen staan, waarom bomen gekapt worden, leg uit waarom het water hoog staat, waarom de boer aan het ploegen/zaaien/oogsten is. En ik leer ze hoe ze veilig van de natuur kunnen genieten.
Kind en natuur
Op mijn bso wil ik mijn liefde voor de natuur op kinderen overbrengen. Als mens maken we onderdeel uit van de natuur. Wat wij doen, beïnvloedt de natuur. Dus hoe meer respect en liefde we voor de natuur hebben, hoe beter we er voor zorgen. Als je dat al jong leert aan kinderen, krijgt de natuur een plek in hun hart.
Afgezien daarvan is de natuur gewoon belangrijk voor kinderen. De natuur biedt ze van alles:
- De natuur prikkelt de zintuigen: ze nodigt uit tot voelen, ruiken, bewegen
- De natuur laat ruimte voor de eigen fantasie
- De natuur is elke dag anders
- De natuur biedt veel verrassende en spannende ontmoetingen (hertjes, hazen, vogels)
- Je mag er wild doen
- Je kunt de schoonheid bewonderen
- Je kunt lui op je rug in het gras liggen naar de wolken kijken
- De natuur stimuleert bewegen
Kinderen in aanraking met natuur: niet meer vanzelfsprekend
In veel gezinnen werken beide ouders, en kinderen hebben volle agenda's. En de afstand van de eigen leefomgeving tot de natuur is groter geworden. Niet overal is openbaar groen aanwezig om hutten te bouwen of te struinen. Met vriendjes slootje springen of over ruig terrein banjeren is voor veel kinderen niet meer weggelegd.
Daardoor is het meer dan vroeger nodig, om kinderen bewúst met de natuur in aanraking te brengen.
Met de fiets van school naar de BSO
We halen de kinderen met de fiets van school op. Door dit met de fiets te doen, wordt het meer dan 'even ophalen'. Tijdens het fietsen maakt het kind namelijk al een overgang van schoolse drukte naar spelen in de natuur. Door het fietsen ontlaadt een kind zich, en wordt de focus verlegd. We bespreken de dag, en bewonderen wat we zien.
Zonder fietsen, stuiteren ze eerst nog minimaal een half uur door het bos, zonder te spelen!
Altijd buiten, ook bij slecht weer!
Ouders vinden het in het begin wel spannend dat hun kind steeds buiten is. Maar al snel zien ouders de positieve effecten van de natuur op hun kind.
Kinderen komen meer ontspannen thuis, en worden handiger op het gebied van motoriek, beweging, inschatting maken, boomklimmen en balanceren. Ook het oriënteren in de ruimte, waar zijn we en waar gaan we naar toe verbetert. Door deze vaardigheden voelen kinderen zich veilig, en stijgt hun gevoel van eigenwaarde.
De kinderen zelf gaan heel ontspannen mee om met het buiten zijn. Ze merken dat het wel mee valt met ons weer. Als het regent even de regenjas aan, en daarna weer uit. Onze methode is de eigen creativiteit van de kinderen te stimuleren. Dus geen voorgekauwde activiteiten, maar het kind zelf tot spel te laten komen. Door school zijn ze dat vaak ontwend. Soms laten we ze dan gewoon even niets doen. Want in rust en stilte wordt weer een nieuw spel bedacht.
Het Noorse spreekwoord 'Er is geen slecht weer, alleen slechte kleding,' is echt waar. Ouders kunnen geschikte kleding vinden door te zoeken op 'waldkindergarten' bij Duitse webshops en anders voldoet buitensportkleding voor kinderen van o.a. Bever ook.
Groepen van maximaal 10 kinderen
De wettelijke kind/leidster ratio is 1 : 10 bij een BSO. Bij opvang in de vrije natuur moet je overzicht kunnen houden, en dat is niet mogelijk met grote aantallen. En last but not least heel veel kinderen zijn na schooltijd wel klaar met zich aanpassen in zo’n grote groep. Spelen met je vaste vriendje, in je vaste groepje, op een vast tijdstip is voor veel kinderen het prettigst.
Thuisblijfmoeders en natuur
Als ouder kun je je kind het goede voorbeeld geven. Thuisblijfmoeders raad ik aan om er veel met hun kind(eren) op uit te trekken. De natuur is overal. Van Cool-nature speelparken tot het plaatstelijke park met de klassieke eendjes, of een moestuintje bij de volkstuin vereniging.
Je kunt thuis een jaartafel maken, en zo de seizoenen heel bewust beleven. Een kind verzamelt automatisch kleine of grote schatten voor op de jaartafel. Dat wij ze niet mooi of vies vinden, is eigenlijk ons probleem. En wees niet bang dat je kind vies wordt. Vies zijn door modder en zand is gezond. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben allerlei leuke wilde speelplekken ingericht voor kinderen. Elke regio in Nederland heeft een plaatselijke IVN afdeling die natuuractiviteiten organiseert(vaak kostenloos of voor een kleine gift). En ook een kinderboerderij is natuur.
Zelfs als er weinig groen in je omgeving is, kun je op een terras of balkon toch al natuur creëren door een moestuintje aan te leggen of een insektenhotel op te hangen of samen met je kind iets te zaaien en te oogsten in één enkele bloembak.
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Reacties
Kind en natuur: het verhaal van Katy Seegers — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>