Thuisblijfmoeder: iets voor jou?
Hieronder een lijst met punten om te bepalen of het thuisblijfmoederschap iets voor jou is.
1. Wat trekt je aan in het thuisblijfmoederschap?
Wil je thuisblijfmoeder worden omdat je meer tijd met je kinderen door wilt brengen; omdat je het gevoel hebt dat het voor de kinderen het beste is als jij er dagelijks voor ze bent. Omdat je ze zelf op wilt voeden?
Of is het omdat je het op je werk niet naar je zin hebt, je vervelende collega's en baas hebt, en alles beter lijkt dan je baan.
Als dit laatste je motivatie is dan kan het tbm zijn wel eens tegenvallen. Want een thuisblijfmoeder zijn is zeker ook niet altijd makkelijk, en kan frustrerend en soms ook saai zijn. Wanneer je vanuit een innerlijke overtuiging kiest voor thuisblijfmoederschap zul je je beter om kunnen gaan met de 'zware' kanten van dit werk.
2. Zet de voor- en nadelen op een rij
Wat zijn de voordelen en nadelen van een thuisblijfmoeder zijn?
Bijvoorbeeld er zijn voor je kinderen als ze je nodig hebben; zelf je kinderen op kunnen voeden. Rust in huis. Een nadeel kan zijn het gebrek aan waardering.
Wat zijn de voordelen en nadelen van een baan?
Een baan kan zorgen voor een gevoel iets bereikt te hebben.
Een baan geeft een instant identiteit: het gevoel iemand te zijn omdat je kunt zeggen: "Ik ben "....", vul maar een beroep in.
Door het maandelijkse salarisstrookje krijg je een beloning voor je werkzaamheden. In de vorm van functioneringsgesprekken krijg je feedback over hoe je het doet.
Dit zijn allemaal belangrijke dingen voor je gevoel van welbevinden. Kun je deze dingen ook vinden in je thuiscarrière? Kun je jezelf erkenning geven voor werk dat je goed hebt uitgevoerd; kun je zelf contacten zoeken met andere vrouwen, met collega thuisblijfmoeders.
Bedenk dat gevoel van eigenwaarde niet afhankelijk is van een baan. Een baan is niet zaligmakend, ook op andere manieren kun je je als vrouw blijven ontwikkelen.
3.Sterkte - zwakte analyse
Wat zijn je sterke en zwakke punten als thuisblijfmoeder
Een kenmerk van thuisblijfmoeder zijn is dat er geen structuur in je werk zit, tenzij je die zelf aanbrengt. Het is handig als je goed zelfstandig kunt werken en voldoening kunt halen puur uit het feit dat je iets hebt gedaan, want positieve feedback is vaak ver te zoeken en er is eigenlijk geen controle op je werk. Hoogstens struikel je op een gegeven moment over alle rotzooi....
Sta je sterk in je schoenen?
Als thuisblijfmoeder ga je tegen de stroom in: op dit moment is het de norm dat je als vrouw ook een baan hebt. Er zijn vaak weinig rolmodellen voorhanden. Heb er vertrouwen in dat jouw keuze de beste is voor jouw gezin. Het is soms eenzaam aan de top!
Wat wil je bereiken door thuisblijfmoeder te worden?
Wat zijn je doelen? Bijvoorbeeld: een veilig en gelukkig thuis creëren voor de kinderen, waar ze zich in alle rust kunnen ontwikkelen; waar ze hun verhaal kwijt kunnen. Hoe wil je die doelen verwezenlijken?
Wat vind je het beste voor je kinderen?
Wat voor jeugd wil je je kinderen geven? Zal die jeugd het beste bereikt worden wanneer 1 ouder thuis blijft, of wanneer beide ouders buitenshuis blijven werken? Is er een compromis?
Waarop kun je inleveren? Wat is niet-onderhandelbaar? Als er al een kind is, wat vind je dan leuk aan de huidige situatie? Wat zou je willen veranderen?
Hoe was je eigen jeugd, en die van je partner?
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Reacties
Thuisblijfmoeder: iets voor jou? — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>