Thuisblijfmoeder: 9 x spijt van keuze voor fulltime moederen

Lisa Endlich Heffernan* had een topfunctie in het bankwezen.

Maar de combinatie van twee kinderen, en twee carrière's brak haar op.

Lisa: 'We had two demanding careers, two small children and another on the way, and two adult lives hopelessly out of control.'

Tijdens haar derde zwangerschap besloot ze daarom fulltime te gaan moederen.

Een beslissing die ze nu betreurt. Ze heeft weliswaar geen spijt van de tijd die ze met haar kinderen doorbracht, maar vindt achteraf bezien, dat fulltime moederen geen verstandige keuze was. Ze schreef er een column over die verscheen in de Huffington Post. De column riep zowel veel positieve als negatieve reacties op. Moeders met een baan voelden zich aangenaam erkend, maar veel Thuisblijfmoeders waren minder enthousiast.

Lisa's redenen om haar keuze voor fulltime moederen te betreuren

 1. Ze vindt dat ze andere vrouwen tekort heeft gedaan door te stoppen met haar baan.
 2. Als thuisblijfmoeder gebruikte Lisa haar rijbewijs meer dan elk ander diploma.
 3. Lisa's kinderen denken dat ze 'niets' deed. Ze zagen haar koken, wassen, rondrijden etc, maar zien dat niet als een baan.
 4. Ze werd overspoeld met vrijwilligerswerk.
 5. Lisa's wereld werd kleiner. Ze ontmoette vooral andere moeders. In haar baan in het bankwezen kwam ze veel meer verschillende mensen tegen.
 6. Als Thuisblijfmoeder heb je meer zorgen doordat je (teveel) focust op je kinderen.
 7. Haar huwelijk werd traditioneler, en kreeg 'een vijftiger jaren geurtje'.
 8. Lisa's kennis is achterhaald.
 9. Lisa's grootste teleurstelling is dat ze haar ambities verloor in de jaren dat ze fulltime zorgde.
 10. Fulltime moederen verminderde haar zelfvertrouwen.

Lisa's advies: probeer zorg betaalde arbeid te combineren

Als Lisa het over zou kunnen doen, dan zou ze de keuze tussen fulltime buitenshuis werken en fulltime zorgen minder zwart wit maken. Ze adviseert vrouwen om een voet tussen de deur van de arbeidsmarkt te houden.

Het ideaal is volgens haar een parttime baan.

'Oh had ik maar'???

Lisa lijkt in haar 'Oh had ik maar' artikel overigens te vergeten dat ze in de jaren dat ze fulltime moederde drie succesvolle boeken schreef. Ook komt ze in haar tv-optredens zelfbewust en zelfverzekerd over. Haar 'regrets' zijn, zoals Lisa zelf ook benadrukt, dan ook zeer persoonlijk. Want in de ogen van menigeen is Lisa heel succesvol. Haar kinderen zijn goed 'gelukt' en ze is een succesvol schrijver en blogger.

Je kunt Lisa's artikel lezen in de Huffington Post.

* Lisa Endlich Heffernan is co-auteur van het blog Grown and flown. Daar schrijft ze samen met Mary Dell over hoe het is als je kinderen het huis uit gaan. Ook schreef ze drie boeken. O.a. Goldman Sachs

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. Ik ben wel benieuwd door welk vrijwilligerswerk ze dan werd overspoeld. Als ze daarna aangeeft dat haar wereldje klein wordt, de kinderen denken dat ze niks doet en ze haar ambitie verloor. Klinkt een beetje tegenstrijdig.

 2. Ik ben wel benieuwd door welk vrijwilligerswerk ze dan werd overspoeld. Als ze daarna aangeeft dat haar wereldje klein wordt, de kinderen denken dat ze niks doet en ze haar ambitie verloor. Klinkt een beetje tegenstrijdig.

 3. Tja, ik begrijp haar wel. Ik heb in grote lijnen dezelfde keuze gemaakt, en zit nu ook met de brokken. Op mijn leeftijd alleen nog maar oproepbaantjes tegen het minimumloon, zwart werken loont nog beter. Zelfstandig ondernemerschap kan, maar in deze tijd gaan zelfstandigen en zzp-ers per dag ten onder omdat er een koop/investeringsstaking heerst. Dus dat moet je heel goed overwegen of je daar enig inkomen uit kunt halen.

  En dat Lisa vol zelfvertrouwen overkomt en boeken geschreven heeft, verkijk je daar niet op. Natuurlijk heb je die attitude nog wel als je in het bankwezen gewerkt hebt, en anders weet je 'm nog wel op te roepen. En ik ken veel mensen die boeken geschreven hebben, als je geluk hebt kom je net uit de kosten. Want er wordt steeds minder gelezen.

 4. Tja, ik begrijp haar wel. Ik heb in grote lijnen dezelfde keuze gemaakt, en zit nu ook met de brokken. Op mijn leeftijd alleen nog maar oproepbaantjes tegen het minimumloon, zwart werken loont nog beter. Zelfstandig ondernemerschap kan, maar in deze tijd gaan zelfstandigen en zzp-ers per dag ten onder omdat er een koop/investeringsstaking heerst. Dus dat moet je heel goed overwegen of je daar enig inkomen uit kunt halen.

  En dat Lisa vol zelfvertrouwen overkomt en boeken geschreven heeft, verkijk je daar niet op. Natuurlijk heb je die attitude nog wel als je in het bankwezen gewerkt hebt, en anders weet je 'm nog wel op te roepen. En ik ken veel mensen die boeken geschreven hebben, als je geluk hebt kom je net uit de kosten. Want er wordt steeds minder gelezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *