Tekenfilms zijn minder onschuldig dan je denkt

tekenfilms

Als ouder ben je wellicht eerder geneigd je kind een tekenfilm te laten kijken dan een 'echte' film. Maar wat blijkt? Tekenfilms zijn helemaal niet zo onschuldig. Sterker nog, ze zijn in de regel zelfs veel gewelddadiger dan gewone films.

Wetenschappers bekeken 45 van de meest bezochte tekenfilms sinds 1937.  De allereerste was Sneeuwwitje en de meest recente was Frozen. Vervolgens vergeleken ze die film met de meestbezochte volwassen films uit dezelfde periode. Dat waren onder andere the Exorcism of Emily Rose, What Lies Beneath, Pulp Fiction, The Departed, en Black Swan.

Geweld en horror in tekenfilms vs. volwassen films

Hier onder enkele van hun bevindingen!

  • In tweederde van de tekenfilms gaat een belangrijk karakter dood. Dat gebeurde maar bij de helft van de gewone films.
  • Ouders van hoofdkarakters lopen vijf keer zoveel risico te overlijden in tekenfilms! Denk aan de arme moeders van Bambi en het visje Nemo. Of aan de vader van het leeuwtje Mufasa in de Leeuwenkoning.

Tekenfilms zijn gewelddadiger dan gewone films

Nadat ze alle films hadden bekeken concludeerden de onderzoekers:

'Rather than being innocuous and gentler alternatives to typical horror or drama films, children's animated films are, in fact, hotbeds of murder and mayhem.'

Dus is je kind bijvoorbeeld ziek, en wil hij graag een filmpje kijken? Denk dan twee keer na voordat je hem of haar een 'gezellige' tekenfilm voorschotelt! Zeker wanneer één van de ouders dood gaat in een tekenfilm, en dat gebeurt dus geregeld, kan dat voor een kind heel naar en angstig zijn.

De dood van Nemo's moeder...

Amper 4 minuten en 3 seconden  nadat tekenfilm Finding Nemo is begonnen wordt Nemo's moeder verslonden door een barracuda!

Nou wil dat niet zeggen dat je kind nooit meer tekenfilms mag kijken. Tekenfilms zijn van oudsher gericht op kinderen. Maar wees je er dus van bewust dat er vaak dood en verderf in voorkomt, en kijk daarom liever samen met je kind.

Dan kun je je kind gerust stellen en later met hem over de film praten. Op deze manier kun  je tekenfilms zelfs gebruiken als kapstok om heftige onderwerpen te bespreken.

Het hele onderzoek lees je hier.

Waar vind je leuke tekenfilms?

Klassieke tekenfilms van bijvoorbeeld Disney, maar ook Frozen kun je online kijken via bijvoorbeeld Netflix. Maar de meeste films zijn ook verkrijgbaar op dvd. Dus wie een dvd speler heeft, verkrijgbaar bij onder meer OTTO, kan bijvoorbeeld bij de Blokker dvd's kopen en die samen met zijn of haar kind kijken.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Met sprookjes is het net zo. Roodkapje al eens goed beluisterd? Pure horror! Eén van de redenen waarom ik m'n kinderen nooit de gekende sprookjes heb voorgelezen. Er zijn genoeg andere dingen om te lezen.
    Het was ooit een schoolopdracht om een sprookje te verfilmen, en ik had Roodkapje. Sindsdien heb ik een afkeer van sprookjes 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *