Spelen Nederlandse vrouwen Russische roulette?

52% van de Nederlandse vrouwen, oftewel 3 miljoen, is niet economisch zelfstandig. Dat blijkt uit een onderzoek van Aletta E-Quality, dat ze uitvoerden in opdracht van Delta Lloyd. De respons bestond uit 1316 economisch niet zelfstandige vrouwen in de leeftijd van 25-40 jaar.

Definitie economisch zelfstandig

Iemand is economisch zelfstandig als de inkomsten uit arbeid of eigen onderneming meer dan 70 procent van het nettominimumloon bedragen. Dit is het bijstandsniveau van een alleenstaande, ongeveer 900 euro netto per maand.

Niet economisch zelfstandig, toch financiëel onafhankelijk

Toch voelen de meeste van deze vrouwen zich wel degelijke financieel onafhankelijk, en blijkt er dus een verschil te zijn tussen tussen economische zelfstandigheid en financiële onafhankelijkheid. Financiële onafhankelijkheid betekent voor vrouwen de vrijheid van een (klein) eigen inkomen, en niet zozeer 'in eigen onderhoud kunnen voorzien.'

Vrouwen: wij zijn gelijkwaardige partners

Daarbij speelt het een belangrijke rol dat vrouwen hun inkomenspositie zien als onderdeel van een gelijkwaardige regeling waarbij de partner voor het (hoofd)inkomen zorgt, en zij voor de kinderen. De Nederlandse vrouw blijkt ook nog eens veel vertrouwen in haar relatie te hebben, en gaat dus niet uit van een scheiding. Al met al ervaren zij hun financiële positie daarom niet als risicovol.

'Sell the ill to push the pill?'

Hoewel deze Nederlandse vrouwen dus tevreden zijn met hun situatie, wil Delta Lloyd ze graag helpen beseffen dat ze hun huisje hebben gebouwd op zand. En als de grote boze wolf komt, en puft en tuft, dan waait het zo om. Kwade tongen zouden dit wellicht bangmakerij noemen, maar je kunt het natuurlijk ook een lesje realisme noemen. Of is er wellicht ook een rol voor opportunisme weggelegd, en ziet Delta Lloyd deze misleide vrouwen als een mooie groeimarkt om hun producten aan te slijten? Een gevalletje van 'Sell the ill to push the pill'?

Conclusie

Het is een teken des tijds dat vrouwen die vertrouwen hebben in hun relatie, en zichzelf als een gelijkwaardige (financiële) partner zien omdat ze voor de gezamenlijke kinderen zorgen en ze opvoeden, worden weggezet als dames die op een roze wolk bivakkeren. Een roze wolk waar ze hoognodig af moeten. Want wat als hun partner hen plotseling verlaat? Of wat als hun partner zijn baan verliest? Of wat als ze morgen onder een bus komen? Oh wacht, dan maakt het natuurlijk niet meer uit.

Maar het is uiteraard  van belang dat vrouwen financieel hun zaken op orde hebben, en het is een feit dat door de snelle ontmanteling van het kostwinnersmodel de financiële positie van vrouwen kwetsbaarder is geworden.

Om de financiële zelfredzaamheid van vrouwen te vergroten zijn de volgende factoren van belang volgens Aletta E-Quality:

  1. Het besef van de eigen inkomenspositie en hun financiële afhankelijkheid daarin: vrouwen voelen zich dan wel financieel onafhankelijk, technisch gezien zijn ze dat vaak niet.
  2. De risicoperceptie: vrouwen moeten zich zorgen gaan maken over hun financiële situatie
  3. Het financieel zelfvertrouwen van vrouwen vergroten: je kunt het!

Lees het hele onderzoeksverslag hier: http://onderzoeken.deltalloydfoundation.nl/wp-content/uploads/2012/08/Rapport-Vrouwen-en-financien-PDF.pdf


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *