Review: Last Minute Mama's

In Last Minute Mama's laat journaliste Brigitte Bloem twaalf vrouwen van achtendertig jaar en ouder, aan het woord over hun 'last minute' moederschap. De twaalf persoonlijke verhalen worden afgewisseld met informatie over moederschap op latere leeftijd.

Het boek is knalroze met een silhouet van een zwangere buik, en leest makkelijk weg. Maar na zes verhalen begon het me eigenlijk een beetje te vervelen. De verhalen zouden prima passen in een Viva, maar twaalf achter elkaar is een beetje veel.

En tsja, als Thuisblijfmoeder voelde ik zo nu en dan wel wat weerstand bij de manier waarop de dames hun kind in hún leven inpasten. Zo vertelt ene Jeannette trots:

'Na de geboorte van Floris heb ik qua werk en ambities niets in hoeven leveren. Ik werk nog altijd vijf dagen, alleen werk ik nu de vrijdag thuis.'

En Marjon vertelt: 'Het opvanggezin hebben we het hele eerste jaar aangehouden. Daarna ging onze zoon naar de crèche. Hij werd weggebracht door zijn vader en opgehaald door een kindermeisje. Heel steady voor je kind.'

Alleen Elze heeft haar leven enigszins aangepast aan de komst van haar zoon Teun:

'Vanaf Teuns geboorte heb ik mezelf een jaar vrij gegeven. Maar na zeven maanden ben ik toch weer aan het werk gegaan. (...) Ik moet er niet aan denken dat ik een volle baan naast het moederschap zou hebben. Je moet de rust nemen om dingen goed te doen.'

Conclusie: vooral leuk voor last minute moeders

Last Minute Mama's is een prettig vormgegeven boekje met twaalf persoonlijke verhalen van vrouwen die op latere leeftijd moeder werden. Ik denk dat het vooral leuk is voor vrouwen in dezelfde situatie, want anders gaan de verhalen op een gegeven moment vervelen.

Maar de trots waarmee de dames vertellen hoe weinig de baby hen heeft belemmerd in hun carrière, en persoonlijk leven, begon me op het laatst echt te irriteren.

Ik vraag me af of dat een kenmerk is van een 'oudere moeder': het leven is dan toch meer uitgekristalliseerd, en wellicht is er minder flexibiliteit en aanpassingsvermogen?

Praktische informatie

Last Minute Mama's is uitgegeven door Uitgeverij Unieboek, en is op Bol.com nieuw verkrijgbaar voor 14,99 en tweedehands voor 11,95.

Vergelijkbare berichten

11 reacties

  1. Vorige week tijdens een les psychologie ging het over waarden in je leven en over werk. Hield werk altijd in dat je er betaald voor kreeg, de groep was het er unaniem over eens dat werk ook inhield voor kinderen zorgen,huishouden noem maar op. Ik houd mij dan maar graag aan deze "groepswaarde" vast 😉

  2. Vorige week tijdens een les psychologie ging het over waarden in je leven en over werk. Hield werk altijd in dat je er betaald voor kreeg, de groep was het er unaniem over eens dat werk ook inhield voor kinderen zorgen,huishouden noem maar op. Ik houd mij dan maar graag aan deze "groepswaarde" vast 😉

  3. Als dit hetzelfde boek is waar in de krant ook een artikeltje van stond, dan kregen die moeders niet hun eerste kind pas laat, maar was er bij de meeste sprake van een nakomertje, waarvan een aantal beslist niet uit de agenda. Uit het interview kreeg ik een heel andere indruk van de moeders, veel sympathieker dan jij ze hier afschildert.
    Enfin, misschien is het een ander boek.
    Ik zal eens kijken of ik het artikel online kan vinden.

  4. Het kind als sluitstuk op het maatschappelijk succes, de luxe en het vergaarde bezit is gelukkig een afkalvende trend. Elsevier kopte kort geleden nog dat de jonge moeder bezig is aan een ware comeback. Het wordt beslist trendy om bij het kind te beginnen, en je leven daarom heen vorm te geven. Wie dat doet, heeft dan ook nog een heel leven voor zich en volop carrieremogelijkheden. Een slimme meid krijgt dus haar kinderen vooral op tijd. Wel met een enkele kanttekening. Voor zover je het zelf wel voor het kiezen hebt uiteraard.

  5. Het kind als sluitstuk op het maatschappelijk succes, de luxe en het vergaarde bezit is gelukkig een afkalvende trend. Elsevier kopte kort geleden nog dat de jonge moeder bezig is aan een ware comeback. Het wordt beslist trendy om bij het kind te beginnen, en je leven daarom heen vorm te geven. Wie dat doet, heeft dan ook nog een heel leven voor zich en volop carrieremogelijkheden. Een slimme meid krijgt dus haar kinderen vooral op tijd. Wel met een enkele kanttekening. Voor zover je het zelf wel voor het kiezen hebt uiteraard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *