Prinsjesdag 2019: wat betekent het voor kostwinnergezinnen?

Prinsjesdag 2019 kostwinnersgezinnen

Volgens het Nibud stijgt de koopkracht gemiddeld zo'n 1 tot 2 procent. Vooral tweeverdieners met een middeninkomen en kinderen gaan er in 2020 op vooruit. Die stijging komt met name door een verandering in het kindgebonden budget

Prinsjesdag 2019: wat betekent het voor kostwinnersgezinnen?

Kostwinnersgezinnen betalen aanzienlijk meer belasting over hetzelfde inkomen. Hoe zit dat na Prinsjesdag 2019? Wordt die belastingkloof nu minder?

Hieronder twee praktische voorbeelden van de effecten van Prinsjesdag 2019. Voor het gemak pak ik even een gezin met 3 kinderen en een inkomen van 45.000,-.*

Het enige verschil tussen de gezinnen is dat het ene gezin een kostwinnersgezin is, en het andere een tweeverdienersgezin.

Tweeverdieners,  3 kinderen 45.000: 166,- p/m meer

Een stel met 3 kinderen, en een gezamenlijk inkomen van 45.000 euro per jaar gaat er het meest op vooruit. Zij hebben een koopkrachtstijging van maar liefst 4,6%. Dat komt neer op 166,- per maand.

Eenverdiener, 3 kinderen 45.000: 136,- p/m meer

Een stel met 3 kinderen, en 1 inkomen van de kostwinner van 45.000 per jaar gaat er 4,1% op vooruit, wat neer komt op 136,- per maand meer.

Prinsjesdag 2019 en kostwinnersgezinnen samengevat

In het algemeen stijgt de koopkracht, dus ook voor kostwinnersgezinnen. Dus dat is fijn. Maar het kabinet blijft ouders die beide buitenshuis werken voortrekken als het gaat om belasting. Het overheidsbeleid is dus niet neutraal.

In Nederland heb je in theorie de vrijheid je leven in te richten zoals jij dat wilt, maar de overheid maakt bepaalde keuzes moedwillig lastiger door ze financieel af te straffen.

Het doet me denken aan het kinderversje: 'Samen zullen we alles delen, ik een beetje meer dan jij.' 

Wil je weten wat Prinsjesdag 2019 voor jou betekent?

*Bekijk de handige tabel met alle koopkrachtberekeningen van het Nibud, zodat je kunt kijken hoe jouw gezin er vanaf komt!

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *