Overheid beïnvloedt keuzevrijheid met financiële maatregelen
Zo’n dertig jaar geleden vroegen de bandleden van Het Goede Doel zich enigszins wanhopig af waar ze toch naar toe konden:
‘Waar kan ik heen’
ik kan niet naar Duitsland
kan niet naar Duitsland
daar zijn ze zo streng.’
Zo passeerden nog diverse landen de revue, die allemaal één voor één afvielen. Maar waar kun je als Thuisblijfmoeder eigenlijk naar toe?
Duitsland
Even leek je als Thuisblijfmoeder goed af in Duitsland: daar werd namelijk een wet aangenomen dat ouders die fulltime voor hun kinderen willen zorgen Elterngeld krijgen. Dat zou in augustus voor het eerst gaan gebeuren, maar ondertussen gaan er luide stemmen op om dit Elterngeld af te schaffen voor het goed en wel is ingevoerd, en dat geld te investeren in, jawel, betaalde kinderopvang.
Waar kan ik heen? Dus niet naar Duitsland!
Engeland dan maar?
In Engeland was er de laatste weken commotie omdat minister Cameron aankondigde dat Britse tweeverdieners die minder dan 150.000 pond per jaar verdienen voortaan een bedrag van maximaal 1200 pond krijgen om ze zo te ondersteunen bij de zorg voor hun kinderen.
Deze aankondiging riep al boosheid en onbegrip op, maar toen Camerons woordvoerder hun plan ging toelichten werd het nog erger. Hij zei namelijk dat de maatregel belangrijk was om mensen te ondersteunen die bereid zijn hard te werken en zichzelf te verbeteren.
Dat schoot menigeen in het verkeerde keelgat omdat deze uitspraak impliceert dat ouders die fulltime zorgen niet hard werken en ambitieloos zijn.
Enkele reacties op de plannen van de Engelse regering:
‘It is completely incongruous for the Government to be paying £1,200 per child to families on joint incomes of £300,000 yet taking away child benefit from single-earner couples on £50,000,’
‘Stay at home mothers are working hard and they want to get on. Hard-working families are not just families with two earners. David Cameron is alienating mothers across Britain. We have been inundated with calls from stay-at-home mums who are puzzled and confused by what Mr Cameron is saying.’
(Mothers at home matter)
‘The Government’s plans for tax-free childcare support for parents working at least 16 hours a week will exacerbate the unfairness already experienced by single-earner households within the tax system.’
Geen kinderbijslag meer als je meer dan 50.000 euro per jaar verdient
Eerder dit jaar kondigde Cameron aan dat mensen die meer dan 50.000 euro per jaar verdienen hun kinderbijslag zouden verliezen. De redenering was dat mensen met een dergelijk hoog inkomen best die kinderbijslag kunnen missen. Dat klinkt heel billijk, maar het rare aan dit plan was dat tweeverdieners die allebei onder de 50.000 euro per jaar verdienen, en dus een gezamenlijk inkomen van 100.000 hebben, wél hun kinderbijslag behouden.
Ook bij dit plan werd Cameron er dan ook van beschuldigd dat hij kostwinnergezinnen discrimineert.
Dan toch maar Nederland?
2100,- per jaar voor huismannen/thuisblijfmoeders
In Nederland krijg je als thuisblijfmoeder of huisman een algemene heffingskorting. Dat is een jaarbedrag van 2100,- dat je per maand of in één keer kunt laten uitkeren. Deze algemene heffingskorting wordt gezien als een ‘aanrechtsubsidie‘ voor vrouwen om niet buitenshuis te gaan werken, en wordt dus afgeschaft in 2024. De regeling wordt sinds 2009 alvast afgebouwd.
Kinderopvangtoeslag voor ‘werkende ouders’ aanzienlijk hoger
Voor ouders die kind en baan combineren en gebruik maken van kinderopvang is er de kinderopvangtoeslag. Die is sinds januari 2013 lager geworden, waardoor ouders meer zelf moeten ophoesten.
De hoogte van de kinderopvangtoeslag is afhankelijk van het aantal kinderen dat naar de kinderopvang gaat, hoeveel uur je kind naar de opvang gaat, de uurprijs van de opvang en natuurlijk het inkomen van de ouders.
Op de website van kinderdagverblijf het Kabouterdorp vonden we een rekenvoorbeeld van een gezin met een gezamenlijk inkomen van 30.000 per jaar, en 1 kind dat 2 dagen per week naar de opvang gaat. Zij krijgen een kinderopvangtoeslag van 482,00 per maand.
Maar zelfs bij een ouderinkomen van 80.000 euro per jaar, draagt de overheid nog steeds 205 euro per maand bij aan twee dagen kinderopvang.
Aanzienlijk meer dus dan het bedrag dat thuisblijfmoeders of huismannen krijgen.
Nu twijfelen we over België.
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
We hanteren de term die deze mannen zelf gebruiken. Naar hun website huismannen.nl.
We hanteren de term die deze mannen zelf gebruiken. Naar hun website huismannen.nl.
Het heeft er niet direct mee te maken, maar 1 ding in deze tekst stoort me toch wel…
"huismannen/thuisblijfmoeders"
In vroeger tijden vochten vrouwen ervoor om niet meer als huisvrouw betiteld te worden, maar als thuisblijfmoeders. Het eerste zou te neerbuigend en te weinig omschrijvend zijn voor alles wat deze vrouwen deden.
Waarom moeten de mannen dan, juist door diegene die zich daar zo tegen keerden, nu als huismannen betiteld worden, en niet als thuisblijfvaders? Waarin zit dat verschil tussen een huisman en een thuisblijfvrouw?