Moederen in Philadelphia (Pennsylvania)

Cisca (30) verhuisde in 2006 samen met haar man, de melkboer, naar de suburbs van Philadelphia, omdat hij werd overgeplaatst voor zijn werk. Samen hebben ze een dochter van anderhalf, Kobus, en Cisca is ruim vijf maanden zwanger van hun tweede kindje.

Cisca studeerde Midden Oosten en Planologie in Nijmegen, en werkte in Nederland voor een ingenieursbureau. Ook werkte ze vier jaar als leerkracht aardrijkskunde op een school in Noord-Brabant. Nu werkt ze fulltime voor de Amerikaanse overheid als Senior Planner.

Voor de verhuizing naar de VS had Cisca al veel gereisd, met name in het Midden-Oosten, en woonde ze zeven maanden in Marokko. Hierdoor vond ze de overgang van Nederland naar de VS niet zo groot.

Op haar blog Kobus en co.. schrijft Cisca over haar leven in de VS, en wij interviewden haar.

Cisca: We werken fulltime, en allebei één dag per week thuis. Kobus gaat dus drie dagen per week naar de crèche. Meestal staan we rond een uur of zeven op, ontbijten en vertrekken rond acht uur. De melkboer brengt Kobus naar de opvang, en ik haal haar rond vijf uur weer op. Omdat ik voor de overheid werk, kan ik meestal om half vijf weg op mijn werk.

Parttime werken is hier lastig, zeker als je een kantoorbaan hebt. Er zijn wat meer mogelijkheden als je in een winkel werkt, restaurant of kapsalon. Tijdens de zwangerschap van Kobus werkte ik door tot ik ruim eenenveertig weken zwanger was, en daarna had ik twaalf weken onbetaald zwangerschapsverlof. Dat is duidelijk anders dan in Nederland!

Een baan zoeken in de VS

Ik heb vrij makkelijk een baan gevonden, maar weet van vrienden en vriendinnen dat het niet altijd zo makkelijk gaat. Ik heb veel open solliciaties verstuurd, vooral naar gemeentes, provincies en ingenieursbureaus, en had uiteindelijk binnen drie maanden al een goede baan. Ik ben gevraagd voor de baan die ik nu heb, gebaseerd op mijn cv en werkervaring.

Kinderopvang in de VS

Er zijn hier verschillende vormen van kinderopvang: au pairs, nanny's and crèches. Wat betreft de crèche, is de norm dat je kind vijf dagen per week gaat, wij moesten dus echt een crèche zoeken die ook 'parttime' opvang bood. Mensen in onze wijk vinden het vreemd dat de melkboer een dag in de week voor Kobus zorgt, en dat Kobus maar drie dagen naar de opvang gaat. De meeste moeders die wij kennen kiezen óf voor fulltime moederen, óf voor fulltime werken.

Verschillen Nederland - VS

Oppervlakkig gezien zijn de belangrijkste verschillen tussen de VS en Nederland het klimaat, de ruimte, en dat het hier een stuk lichter is. In Pennsylvania is het klimaat extremer dan in Nederland, met koudere winters en warmere zomers. Vooral de lente en herfst vind ik fijne maanden. Mochten we ooit teruggaan naar Nederland, dan zal ik zeker nog weleens terugdenken aan het feit dat het hier om zeven uur al licht is.

Ik mis fietsen!

Zoals zoveel Nederlanders in het buitenland mis ik fietsen heel erg. Gelukkig woon ik in een gebied waar je redelijk kunt fietsen, dus soms fiets ik gewoon naar de bieb of de supermarkt, maar mensen denken echt dat je gek bent als je dat doet!

Integreren verliep makkelijk, en we hebben hier een fijne vriendenkring, die bestaat uit andere Europese expats, collega’s, mensen uit de buurt, en ouders van kinderen die bij Kobus op de opvang zitten. Ik heb ook wel mijn best gedaan om meteen vanaf het begin veel clubjes, de avondschool, een boekenclub, sports, en evenementen enzo af te lopen.

De toekomst

Ondertussen wonen we hier bijna vier jaar. We zien onszelf in de toekomst nog wel naar een ander land verhuizen, om dan uiteindelijk terug te gaan naar Nederland. We willen denk ik uiteindelijk graag dat onze kinderen in Nederland naar school gaan en dergelijke.

Meer weten over Cisca?

Bezoek dan haar blog


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *