Lang leve de huisvrouw

'Lange leve de huisvrouw' kopte tijdschrift HP de Tijd van 19 februari 2010.

In het bijbehorende artikel geeft Beatrijs Ritsema een historisch overzicht van de teloorgang van wat ooit een gewaardeerde functie was: de huisvrouw.

Door feminisme en emancipatie werd 'huisvrouw zijn' politiek incorrect, en de sloof-in-kooi-visie gemeengoed. Wie zich anno 2010 nog huisvrouw durft te noemen, kan rekenen op een mengeling van minachting en medelijden. De meeste vrouwen noemen zichzelf dan ook 'Thuisblijfmoeder', 'Huismoeder' of 'Gezinsmanager'. Zelfs als demografische categorie in sociologisch onderzoek is de 'huisvrouw' verdwenen, en vervangen door 'niet werkend'!

Verdwijning lange termijn onderhoud van het huishouden

Na dit historisch overzicht concludeert Beatrijs Ritsema dat er met de verdwijning van de huisvrouw toch ook iets waardevols verloren is gegaan, namelijk het lange termijn onderhoud van het huishouden.

Hiermee bedoelt Ritsema zaken als het keren van matrassen, kasten van nieuw kastpapier voorzien, meubels buiten zetten, soppen en in de boenwas zetten, muren witten of opnieuw behangen en tapijten langdurig met een mattenklopper bewerken.
In het moderne huishouden is hier geen tijd meer voor, of geen energie.

Ritsema eindigt het artikel met de prachtige zin: 'Huisvrouw mag dan geen beroep zijn, wie orde schept waar chaos dreigt leidt een achtenswaardig leven.

Wat dit artikel verder ook erg de moeite maakt zijn de drie portretten van portretten van Thuisblijfmoeders. Of moeten we gewoon 'Huisvrouwen' zeggen?!

Het artikel in Hp de Tijd

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *