Kwaliteit kinderopvang slecht

Bron: De Pers

Veel ouders zijn niet tevreden over de informatievoorziening en faciliteiten van buitenschoolse kinderopvang. Zij willen meer weten over het gedrag van hun kind en willen betere ruimtes. Dat zegt een van de initiatiefnemers van de Nationale Crèchetest, die drie vormen van kinderopvang onderzocht.

De test, een samenwerking tussen drie bij kinderopvang betrokken partijen, werd door ruim 1300 ouders ingevuld. Gastouderschap scoort beter dan buitenschoolse opvang en opvang in crèches. Volgens Wendeline van Luijk, directeur van vraagbaak Kinderopvangonline, komt dat hoofdzakelijk door de flexibiliteit van dat soort opvang ten opzichte van de andere twee vormen.

Volgens Van Luijk heeft de buitenschoolse opvang het moeilijker. "De opvang is voor een paar uurtjes. Vaak wordt daar geen aparte ruimte voor geregeld. Daardoor zit de opvang vaak in peuterspeelzalen of sportscholen." Alle basisschoolkinderen moeten bij de buitenschoolse opvang terecht kunnen, wat betekent dat kinderen van heel verschillende leeftijden in dezelfde opvang terechtkomen.

'Opleidingsniveau kinderleiders is bar slecht'

De grootste zorgen heeft de directeur over het opleidingsniveau van kinderleiders van crèches en buitenschoolse opvang. "Het niveau van de leiding is bar slecht. Sommigen weten nauwelijks hoe ze een luier moeten verschonen, laat staan dat ze weten hoe ze een ouder moeten informeren over de pedagogische ontwikkeling van een kind."

Wet Kinderopvang

De Wet Kinderopvang ging in op 1 januari 2005. Daardoor zouden ouders meer mogelijkheden hebben om werk en zorg voor kinderen te combineren. In de wet wordt de kwaliteit, de toezicht hierop en de financiering van de kinderopvang geregeld. Ondanks herhaaldelijk aandringen van verschillende organisaties is er volgens Van Luijk echter nog geen goede opleiding voor kinderleiders.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *