Geniet ervan…? Boek review

'Er is nog zoveel niet gezegd…' mijmerde Paul van Vliet in één van zijn conferences.

Maar over het moederschap, en het eerste jaar na de geboorte van je kind, is al heel veel gezegd. Toch weerhoudt dat menig persoon er niet van er een boek over te schrijven. Zoals Susan Smit, Claudia de Breij en Daphne Deckers. En aangezien er dus al heel veel over gezegd is, worden daarbij veel open deuren ingetrapt.

Zoals:

  • De perfecte moeder bestaat niet
  • Het eerste jaar na de bevalling is best zwaar
  • Weeën doen pijn

Toch nog weer een boek over het eerste jaar

Eén van de auteurs die toch nog iets meende te moeten zeggen over dit onderwerp, is detoxcoach en jonge moeder Jacqeline van Lieshout. Haar boek heet Geniet ervan…?. Met als ondertitel: 'Je eerste jaar als oeder in 12 maanden van chaos naar geluk.'

Genieten is lastig, maar het is genieten

Jacqueline van Lieshouts belangrijkste boodschap is dat genieten niet altijd meevalt in het eerste jaar. Gebroken nachten, trekkende hechtingen, ontstoken borsten, tepelkloven, striae noem maar op. Het is nou niet bepaald het beste materiaal om eens lekker van te genieten.

Maar onder Jacqueline's boodschap dat er helemaal niet zoveel te genieten valt, zit een paradoxale andere boodschap verborgen. Namelijk dat er veel te genieten valt. Zo lang je maar niet teveel druk voelt om te genieten.

Zo valt Jacqueline in de valkuil, waar ze nou juist een boek over heeft geschreven: de plicht te genieten.

Is 'Geniet ervan…?' de moeite waard?

Toch is het best een aardig boek voor nieuwbakken moeders. Voor hen is het materiaal immers nieuw. Jacqueline doorspekt 'Geniet ervan…? met  persoonlijke ervaringen. En ervaringsverhalen doen het doorgaans goed onder moeders. Wat het boek vooral de moeite waard maakt is het interview met een kraamhulp. Zij biedt een interessant kijkje in de veranderde normen en waarden rondom het kraambed en moederschap. Zo beschrijft ze jonge moeders die druk zitten te whatsappen terwijl hun pasgeboren babytje ligt te huilen.

Conclusie over 'Geniet ervan…?'

Geniet ervan…? brengt helemaal niets nieuws. Maar het leest makkelijk weg, en zal nieuwbakken moeders herkenning bieden.

En daar gaat het in dit genre toch vaak om.

Praktische informatie 'Geniet ervan…?'

Geniet ervan…? is te koop voor 19,99 bij bol.com.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *