Expatmama: Lilian in de VS

Lilian Boehlke-Quere (32) is getrouwd met Josiah, en samen hebben ze een dochter Ayanna. Lilian is zwanger van hun tweede kind. Lilian verhuisde samen met Josiah naar de VS. Wij vroegen haar hoe het is om te moederen in de VS!

Van Nederland naar Rochester NY.

In Nederland studeerde ik aan de kunstacademie, die ik niet af maakte. Vervolgens maakte ik een vreemde stap en werd stewardess voor vier jaar, maar ik illustreerde ook voor het bedrijf. In 2004 kreeg ik de kans om voor een paar maanden naar Tanzania te gaan. Afrika heeft sinds jongs af aan een plek in mijn hart, dus heb ik alles opgezegd en ben gegaan. Ik voelde me thuis en vond het geweldig.

Josiah ontmoette ik voor het eerst daar, vlak voor mijn vertrek terug naar Nederland. Na veel reizen tussen Nederland, USA en Afrika zijn we in 2007 getrouwd en ben ik naar de USA verhuisd, waar Josiah bezig is een studie af te ronden. Ons plan is uiteindelijk terug te gaan naar Tanzania of ergens anders in Oost Afrika.

Rochester NY

We wonen hier in een stad; Rochester, NY. We kochten afgelopen jaar een huis (de prijzen liggen hier in Rochester érg laag. Het is echt geweldig wat we hier hebben voor een bedrag waarvoor je in Nederland niet eens een garage kunt kopen. Het leven in Amerika bevalt me beter dan verwacht. We hebben een leuke groep internationale vrienden, en er is veel kunst en cultuur in Rochester.

Overgang van Nederland naar de VS

Het begin vond ik romantisch: het was net een film. We waren net getrouwd, er was enorm veel sneeuw en het was avontuurlijk. Het is dat avontuurlijke gevoel dat me de eerste maanden heeft gered. Nu ben ik gewend, ik woon hier. Ik mis Nederland, familie, vrienden en bepaalde typische gezelligheden, maar ik heb geen "heartbreaking" heimwee.

Moederen in Amerika

Ik ben hier fulltime moeder. Josiah studeert en werkt, dus ik sta er vaak alleen voor. Voor mij betekent moeder zijn in Amerika dus altijd bij Ayanna zijn, zonder familie in de buurt. Dat maakt het soms best zwaar. Wel vind ik dat er in Amerika veel te doen is; playgroups, activiteiten bij bibliotheek en boekclub, the YMCA, musea, muziekgroepjes.

Ayanna is net op die leeftijd dat dat echt leuk begint te worden, dus zal ik vaker weg zijn. Wat ik heel jammer vind is dat ik niet even op de fiets weg kan met haar, hier moet je altijd met de auto. Ook de kinderwagen wordt niet gebruikt om boodschappen mee te gaan doen.

Echt Amerikaans vind ik het overbeleefde wat kinderen wordt geleerd. Ik heet altijd 'Mrs Lilian', en hoor vaak: 'Did you say please, and thank you?' Dat is natuurlijk mooi, maar kan te ver gaan.

Een dag uit mijn leven

Hoe mijn dagen er uit zien is afhankelijk van Josiah's lesrooster. Op dit moment sta ik heel vroeg op (4 uur of 5 uur) om mijn werk te kunnen doen. Ik heb nog wat portretopdrachten, kunst voor Afrika en werk aan mijn blog.

Rond half 7 worden Josiah en Ayanna wakker en maken we ontbijt. Meestal vertrekt Josiah tussen 8 en 9 naar studie of werk, en komt pas 's avonds terug. Sommige avonden komt hij nog later omdat hij dan werkt.

Ik probeer altijd mezelf in de kleren te hebben voordat Josiah vertrekt en ook alle gordijnen open te hebben:-) Gedurende de dag speel ik met Ayanna, maak schoon, doe de was, boodschappen, bezoek vrienden, etc. Als Ayanna slaapt, slaap ik ook. Na bad, boekjes en liedjes gaat Ayanna rond half acht naar bed en ik volg niet veel later. Het is een druk semester.

Schoolsysteem in Amerika

Een onderwerp dat me bezig houdt, ook al is het nog niet aan de orde! Ik laat Ayanna in ieder geval liever niet hier, naar de inner city school, gaan, en private schools zijn voor ons te duur. Veel vrienden doen aan homeschooling, wat hier vrij normaal is en waar goede systemen voor zijn. Ik weet niet of ik daar de discipline voor heb.

School districten

In Amerika ga je naar school in de wijk waar je woont. Wij betalen belasting per school district en dat is duurder in de buitenwijken dan in de binnenstad. Er zijn dus (behalve privé) weinig 'rijke' scholen in de stad.

Ik vind dit heel jammer want dit veroorzaakt een groot verschil tussen arm en rijk, stad en buitenwijk. Wij zijn bewust in de stad gaan wonen. Urban by choice noemen ze dat. Maar toen we aan school dachten, begreep ik ineens waarom mensen met kinderen eerst kijken waar de betere scholen zijn voor ze een huis kopen.

De inner city schools hebben gemiddeld meer problemen, meer geweld en meer ongepast taalgebruik. Ik zou niet graag willen dat Ayanna hierdoor beinvloed wordt. En het geweld is voor mij beangstigend. Onze buren hebben wel hun kind op een school hier in de buurt, en het meisje vindt het geweldig om naar school te gaan, en is een heel lief en beleefd kind, het kan dus ook best prima zijn. Het is voorlopig meer mijn gevoel, en misschien heeft het ook te maken met het loslaten van mijn dochter.

Kinderfeestjes in Amerika

Voor mijn gevoel zijn alle feestjes hier kinderfeestjes: er worden altijd spelletjes gedaan. Dat vind ik heel maf, hoe oud je ook bent, spellen horen er bij. Kinderfeestjes zijn een beetje hetzelfde als in Nederland, althans in onze vriendenkring. De taart is alleen mierzoet!

Fulltime moederen, fulltime baan of parttime werk in Amerika

Je ziet hier van alles op het gebied van werk. De eerste jaren hier werkte ik als nanny voor twee meisjes. Dat betaalt hier redelijk goed! De ouders van mijn oppaskinderen wilden hun baan houden, zeker in deze tijd van crisis. Zelf zouden wij er financieel op achteruitgaan, als ik een baan zoek en we opvang moeten regelen.

Verder zijn hier veel soorten naschoolse opvang: daycare, nannies, familie en naschoolse activiteiten.

Parttime werken in Amerika

Ik heb hier weinig ervaring mee. Wat ik zo hoor, is het zeker niet zo goed geregeld als in Nederland. Amerika is een land van 'Werken, werken, werken.' Maar ik geloof dat dat in Nederland ook zo is geworden.

Op een gegeven moment komt er vanzelf een omslag, en dan moeten bedrijven daar wel in mee gaan, denk ik. Zelf werk ik vanuit huis aan mijn schilder en tekenopdrachten Mama Ayanna. Soms verlang ik wel naar kinderopvang, misschien in de toekomst. Ik vind werken vanuit huis ideaal, ik ben een echte WAHM (Work At Home Mom).

Opvoeding

Wij willen onze kinderen opvoeden met respect voor iedere cultuur, beleefd en vooral met een hart voor de ander. You betekent hier zowel 'je' als 'u', dus je kunt dat niet fout doen. Er is hier veel respect, en kinderen zijn vaak erg beleefd. Soms een beetje 'te'.

Integratie

Het integreren viel me mee. Nou moet ik wel zeggen dat Josiah hier al een aantal jaar woonde, dat scheelt. Zelf maakte ik meteen veel vrienden op verschillende manieren: via via, via een internationaal netwerk, via de kerk en zelfs via een oude bank die we kochten van iemand. Vrienden maken gaat me hier makkelijk af.

Ik heb me ook wel heel actief opgeteld en zei in het begin tegen alles "'Ja'. Dat doe ik nj niet meer, maar ik denk dat het nodig is als je net in een ander land woont. Ik probeerde alles als een reis, als een avontuur te zien. Dat heeft me erg geholpen bij de emigratie.

Verschillen VS en Nederland

Het grootste verschil is dat je hier dingen niet op de fiets kunt doen, en dus altijd met de auto moet. En dat alles groter is. Ik mis het kleine, ik mis die Hollandse gezelligheid, die zo moeilijk uit te leggen is.

Een ander groot verschil is de feestjes en bijeenkomsten, alles is meer theatraal, groter, meer entertainment en niet zoals in Nederland, waar het meer is van 'Doe maar normaal, dan doe je gek genoeg'.

Ik denk dat dit is waar deze twee culturen enorm botsen. En altijd maar die spelletjes, zoals ice-breakers en name-games. Voor mij als Nederlander hoeft dat niet. Volwassenen moeten gewoon, zonder spelletje en zonder naamkaartje op je trui, kunnen kletsen, discussiëren en genieten.

Ik merk dat het lastiger is verschillen tussen culturen te accepteren als je had verwacht dat de nieuwe cultuur op jouw cultuur zou lijken. Verschillen tussen Westerse en niet-Westerse culture vind ik makkelijker.

Wat me aanspreekt in Amerika is dat er meer ruimte is, men elkaar in hun waarde laat, er weinig slecht wordt gesproken over een ander.

Meer lezen of wil je Lilians werk bewonderen?

Bezoek Mama Ayanna


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. Hi Lilian,

  Ik heb net je stukje gelezen. Ik ben zelf met man en drie kinderen ruim anderhalf jaar geleden naar Ohio geemigreerd. Het bevalt ons heel erg en ik zou niet terug naar NL willen. Wij hebben in Amsterdam gewoond en als ik het verschil in school zie dan ben ik erg blij dat onze kinderen hier hun opleiding genieten.
  Van dat fietsen kan ik me helemaal in vinden, dat gaat hier nu eenmaal niet en dat mis ik soms wel.
  Wat beleefdheid betreft vind ik het persoonlijk niet te maar misschien is dat per staat verschillend. Het is een verademing om beleefde kinderen tegen te komen als je anders gewend bent..
  Ik ga zo ook op je blog kijken, zelf hebben we ook een blog bij gehouden alleen ik loop vreselijk achter en moet mezelf er echt toe zetten.
  Groetjes Dorothea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *