Dwingt het coronavirus vrouwen weer achter het aanrecht?

thuisblijfmoeder en corona

Menig ouder haalt opgelucht adem. Vanaf 11 mei gaan de scholen stapsgewijs weer open.

Dat betekent dat ouders die de afgelopen voor de driedubbele taak stonden om hun betaalde arbeid thuis te doen, thuisonderwijs te geven en ook nog eens voor hun kinderen te zorgen, weer meer ruimte krijgen.

Thuiswerken met kinderen viel niet mee

Want het viel de meeste ouders niet mee.

En het is ook niet eenvoudig om het werk dat je normaliter ongestoord buitenshuis deed terwijl je kinderen op opvang waren, ineens thuis te doen.

Ga er maar aan staan.

Voor kleine kinderen is het lastig te bevatten dat mama of papa niet beschikbaar zijn als ze fysiek aanwezig zijn.

Vala van den Boomen (38), moeder van drie kinderen en columniste op Me to we schrijft dat ze op een gegeven moment wanhopig tegen haar man riep: 'Dit is bullshit!'

Door corona weer achter het aanrecht?

In een artikel getiteld Alle moeders weer achter het aanrecht dankzij het coronavirus beschrijft ze het gevaar dat zij ziet, dat het de vrouwen zijn die hun baan zullen opgeven of zelfs verliezen.

Vala schrijft onder andere:

'Ik weet namelijk niet hoe het met jou zit, maar ik vond de afgelopen weken enorm stressvol. Een (fulltime) baan combineren met kinderen die thuis les moeten krijgen en een peuter die verzorgd moet worden is niet te doen. Niet zonder op alle fronten tekort te schieten en jezelf compleet voorbij te lopen. 

Van meerdere moeders hoor ik dat ze iedere avond, nadat ze tot middernacht hun werk hebben zitten inhalen omdat ze overdag niks gedaan hebben gekregen, met bonkende hoofdpijn naar bed gaan. 

Dat ze zich schuldig voelen naar hun kinderen voor wie ze er niet kunnen zijn zoals ze dat zouden willen. En net zo schuldig naar hun werkgevers omdat ze die niet kunnen geven wat er nodig is. 

Als dit het nieuwe normaal is, als we dit nog veel langer moeten doen, dan zullen heel veel moeders de handdoek in de ring gooien. 

Waaronder ikzelf.'

De reden dat het volgens Vala de vrouwen zijn die een stapje terug zullen doen op de arbeidsmarkt, is dat het meestal de partner is met het hoogste inkomen. Financieel gezien is het daardoor logischer dat die buitenshuis blijft werken.

Tot slot

Hoewel ik Vala's argument begrijp, denk ik zelf niet dat het zo'n vaart zal lopen. Daarvoor is het idee dat fulltime voor je kinderen zorgen hetzelfde is als 'niets doen' teveel ingeburgerd.

Zolang emancipatie gedefinieerd wordt als arbeidsparticipatie, en andere keuzes worden afgedaan als 'dom, lui en kortzichtig,' denk ik niet dat vrouwen hun plek op de arbeidsmarkt zonder slag of stoot zullen opgeven.

Een positiever scenario vind ik dat het coronavirus zichtbaar maakt hoe belangrijk zorgtaken zijn. Kijk maar naar de zorg. Plotseling zijn zij tot nationale helden uitgeroepen.

Door corona terug naar het aanrecht?

Ik denk het niet.

Maar door corona meer waardering voor het onzichtbare werk van zorg, opvoeding en een eenvoudiger leven?

Ja graag.

Lees hier Vala's artikel.

Wat vind jij van Vala's zorgen?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Eerlijk gezegd denk ik ook niet dat het allemaal zo'n vaart zal lopen. Hier hebben we alles zo eerlijk mogelijk verdeeld, dus dat scheelt gewoon enorm. En hoewel inderdaad ook ik nu minder werkte en doordeweeks echt moeder was, heb ik het nooit gezien als iets opgeven. Ten eerste omdat het mijn kinderen zijn, maar ten tweede ook omdat als ik meer had verdiend, hij dit zonder klagen op zich had genomen.

  2. Eerlijk gezegd denk ik ook niet dat het allemaal zo'n vaart zal lopen. Hier hebben we alles zo eerlijk mogelijk verdeeld, dus dat scheelt gewoon enorm. En hoewel inderdaad ook ik nu minder werkte en doordeweeks echt moeder was, heb ik het nooit gezien als iets opgeven. Ten eerste omdat het mijn kinderen zijn, maar ten tweede ook omdat als ik meer had verdiend, hij dit zonder klagen op zich had genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *