De dubbele moraal van de vrije keuze

Bron: nporadio.nl

Nederlandse vrouwen zijn tegenwoordig minstens zo goed opgeleid als mannen, zo niet beter. Waarom werken ze dan zo vaak in een parttime baan? Met andere woorden: waarom zie je de goede opleiding niet terug op de arbeidsmarkt?

Dat is het onderwerp van de radio uitzending onder leiding van Jort Kelder. Hij praat met professor Ellemers over deze vragen.

Waar gaat het 'mis' met Nederlandse vrouwen op de arbeidsmarkt?

Uit recent onderzoek van het SCP blijkt dat het bij de eerste baan meteen al 'mis' gaat. En dit zou niet de wens van de vrouwen te zijn. Ze willen eigenlijk meer uren werken. Maar dit krijgen ze niet voor elkaar vanwege de sector waarin ze werken. Met andere woorden:

'Parttime werken is niet altijd een eigen keuze.' 

Maar waarom hebben mannen dan wel grotere banen? De onderzoekers verklaren dat met een aantal factoren.

 • Mannen werken in sectoren waar meer uren werken makkelijker en gangbaarber zijn.
 • Vrouwen zijn minder effectief als ze vragen om meer uren dan mannen.
 • Vrouwen anticiperen alvast op een gezin en de komst van kinderen. Ze houden bij hun opleiding vaak al rekening met de combinatie werk en gezin. Jongens kiezen gewoon hun beroep en denken: 'Dat gezin zie ik later wel weer!' 
 • Vrouwen selecteren banen meer op de mogelijkheid tot parttime werk in verband met kinderwens. Mannen kijken meer naar inkomsten en carrièrekansen.

Nederland loopt achter vanwege het moederschapsideaal

Professor Naomi Ellemers, universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht benadrukt dat het fenomeen dat Nederlandse vrouwen massaal parttime werken niet enkel aan de vrouwen ligt. Volgens haar verwachten we in Nederland meer dan in andere landen dat vrouwen zorgen voor de kinderen. Dat komt door het moederschapsideaal. Het idee dat kinderen het beste af zijn bij hun moeder. En daardoor loopt Nederland dus 'achter'. Jort Kelder verwijst in dat verband naar de term van Nederland als 'Pakistan in de polder'.

We leven niet echt in vrijheid

Het probleem is volgens Professor Naomi Ellemers dat we niet écht onze eigen keuzes maken. De verwachtingen ten aanzien van mannen en vrouwen zijn zo sterk dat ze het gedrag bepalen. En dat moet anders vind Ellemers. We moeten af van het traditionele rollenpatroon.

Want volgens Ellemers zijn we niet blij met de keuze om parttime buitenshuis te werken, of nog erger, fulltime te moederen.

Meer weten?

Beluister dan de uitzending getiteld Luie meisjes: goed opgeleid maar parttime aan de slag.

Conclusie

Er is helaas weinig nieuws onder de zon. Nog steeds worden vrouwen die niet kiezen voor fulltime buitenshuis werken, weggezet als slachtoffer van de invloed van hun omgeving en de moederschapscultuur in Nederland.

Alleen als je als vrouw kiest voor een fulltime carrière wordt dat geaccepteerd als een eigen keus. Kies je wat anders? Dan dénk je alleen maar dat je dat kiest.

Het is een onaangenaam staaltje tunnelvisie.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

38 reacties

 1. Goed stuk. Het is inderdaad vaak zo dat men er automatisch vanuit gaat dat je als vrouw voor de kinderen gaat zorgen. Gebeurd dit niet dan is er gelijk iets 'mis' .

 2. Goed stuk. Het is inderdaad vaak zo dat men er automatisch vanuit gaat dat je als vrouw voor de kinderen gaat zorgen. Gebeurd dit niet dan is er gelijk iets 'mis' .

 3. Ik heb zelf maar heel kort fulltime gewerkt. Al snel maakte ik zelf de keuze om 4 dagen te gaan werken, zodat ik mijn man ook 1 dag in de week zou zien. Nooit spijt gehad van die keuze gelukkig. Inmiddels werk ik nog maar 2 dagen en ik zou niet anders willen.

 4. Ik heb zelf maar heel kort fulltime gewerkt. Al snel maakte ik zelf de keuze om 4 dagen te gaan werken, zodat ik mijn man ook 1 dag in de week zou zien. Nooit spijt gehad van die keuze gelukkig. Inmiddels werk ik nog maar 2 dagen en ik zou niet anders willen.

 5. Ik heb altijd part-time gewerkt. Kwestie van een voldoende goede baan en dan kun je van part-time werken ook rondkomen. Waarom zou je dan meer uren werken?

  Inmiddels ben ik full-time thuis. Dat is de beste optie met ons gezin. We zijn er blij mee en er is niks mis met mij of met mijn (onze) keuze op dit vlak. Opmerkingen kreeg ik alleen toen ik nog werkte: men snapte niet altijd dat de combinatie werk en kinderen soms erg lastig is (zeker als je een kind hebt met een rugzakje).

 6. Ik heb altijd part-time gewerkt. Kwestie van een voldoende goede baan en dan kun je van part-time werken ook rondkomen. Waarom zou je dan meer uren werken?

  Inmiddels ben ik full-time thuis. Dat is de beste optie met ons gezin. We zijn er blij mee en er is niks mis met mij of met mijn (onze) keuze op dit vlak. Opmerkingen kreeg ik alleen toen ik nog werkte: men snapte niet altijd dat de combinatie werk en kinderen soms erg lastig is (zeker als je een kind hebt met een rugzakje).

 7. Volgens mij kun je het als vrouw gewoon nooit goed doen. Als je werkt krijg je commentaar uit de ene hoek, als je niet werkt uit een andere hoek. Inmiddels denk ik bij mezelf: ene oor in, andere oor uit. Het kan me echt heel weinig meer schelen wat anderen vinden van de keuzes die wij als gezin maken. De enige die daar iets mee te maken heeft zijn mijn man en ik

 8. Volgens mij kun je het als vrouw gewoon nooit goed doen. Als je werkt krijg je commentaar uit de ene hoek, als je niet werkt uit een andere hoek. Inmiddels denk ik bij mezelf: ene oor in, andere oor uit. Het kan me echt heel weinig meer schelen wat anderen vinden van de keuzes die wij als gezin maken. De enige die daar iets mee te maken heeft zijn mijn man en ik

 9. Begin jaren een eigen zaak begonnen terwijl wij vier jonge kinderen hadden,je wilt niet weten over de zeer onaangename op-en aanmerkingen,op het onbeschofte af.En toen kregen wij nog een schat van een dochter in 1979.......nou je begrijpt wel!!!!Nu hebben wij vijf"hardwerkende serieuze"kinderen die met hun partners en weer eigen kinderen stevig in het leven staan!Goed doe je het toch nooit,volg de idealen die je samen smeed en zoek vrede en geluk in je eigen huis

 10. Begin jaren een eigen zaak begonnen terwijl wij vier jonge kinderen hadden,je wilt niet weten over de zeer onaangename op-en aanmerkingen,op het onbeschofte af.En toen kregen wij nog een schat van een dochter in 1979.......nou je begrijpt wel!!!!Nu hebben wij vijf"hardwerkende serieuze"kinderen die met hun partners en weer eigen kinderen stevig in het leven staan!Goed doe je het toch nooit,volg de idealen die je samen smeed en zoek vrede en geluk in je eigen huis

 11. Al jarenlang stoor ik me aan deze "tunnel"visie. Waarom heet bv. gastouder zijn "werken"en voor je eigen kinderen zorgen "thuiszitten"? En dat geldt voor alle zorgende, ondersteunende taken. Koken in een verzorgingshuis is "werken" thuis is het vrijetijdsbesteding? :). Het is een kwestie van wachten tot "thuiszitten" weer het ideaal en wellicht "nieuwe moeten"wordt. Vrouwen denk goed na en "weet" wat en waarom je zo je kiest.

 12. Al jarenlang stoor ik me aan deze "tunnel"visie. Waarom heet bv. gastouder zijn "werken"en voor je eigen kinderen zorgen "thuiszitten"? En dat geldt voor alle zorgende, ondersteunende taken. Koken in een verzorgingshuis is "werken" thuis is het vrijetijdsbesteding? :). Het is een kwestie van wachten tot "thuiszitten" weer het ideaal en wellicht "nieuwe moeten"wordt. Vrouwen denk goed na en "weet" wat en waarom je zo je kiest.

 13. Het woord 'luie' zorgt er eigenlijk al voor dat ik de boel niet serieus neem wat er wordt verkondigd. Dat er iets geroepen wordt wil dat nog niet zeggen dat het waarheid is of iets is waar je waarde aan moet hechten. Ik ga het niet eens terug zoeken.

 14. Het woord 'luie' zorgt er eigenlijk al voor dat ik de boel niet serieus neem wat er wordt verkondigd. Dat er iets geroepen wordt wil dat nog niet zeggen dat het waarheid is of iets is waar je waarde aan moet hechten. Ik ga het niet eens terug zoeken.

 15. En steeds onder het mom dat het bevrijdend zou zijn voor vrouwen om fulltime te werken! Dat is niet bevrijdend, maar een nieuw keurslijf.
  Ik vind het belangrijker dat bijvoorbeeld de salarissen van vrouwen gelijkgetrokken worden met dat van mannen. Daarin is nog steeds veel ongelijkheid.
  En gek hè, het is belangrijker dat er gewerkt word dan dat er aandacht is voor onderwijs van kinderen.

 16. Daar heb je beslist gelijk in, Nicole. Je hebt zelf al eens laten zien dat tweeverdieners 6x minder belasting betalen dan kostwinners. Een duidelijk geval van dwingelandij en de opgelegde moraal dat geld altijd minstens 6x belangrijker is dan huwelijk en opvoeding 😉 Dat blijft een paradoxale boodschap naast het bezuinigen op de zorg en de gewenste grotere zorgparticipatie vanuit familie en buurt.

 17. Daar heb je beslist gelijk in, Nicole. Je hebt zelf al eens laten zien dat tweeverdieners 6x minder belasting betalen dan kostwinners. Een duidelijk geval van dwingelandij en de opgelegde moraal dat geld altijd minstens 6x belangrijker is dan huwelijk en opvoeding 😉 Dat blijft een paradoxale boodschap naast het bezuinigen op de zorg en de gewenste grotere zorgparticipatie vanuit familie en buurt.

 18. Ik ervaar als werkende moeder heel weinig ondersteuning van de overheid. Ja, je krijgt een deel van de kinderopvangkosten vergoed. Dat is meestal nodig omdat kinderopvang extreem duur is, wij waren op een gegeven moment meer dan 2000 euro per maand kwijt aan kinderopvang (3 kinderen, 2.5 dag opvang). Ik kan dat geld niet verdienen in 2.5 dag dus kinderopvangtoeslag is dan een reden om aan het werk te blijven. Inmiddels zijn alle kinderen naar school en maken we geen gebruik meer van kinderopvang. Ik vind niet dat de overheid het thuisblijvende vrouwen moeilijk maakt. In mijn omgeving zijn er veel thuiswerkende vrouwen en die hebben het prima.

 19. Ik ervaar als werkende moeder heel weinig ondersteuning van de overheid. Ja, je krijgt een deel van de kinderopvangkosten vergoed. Dat is meestal nodig omdat kinderopvang extreem duur is, wij waren op een gegeven moment meer dan 2000 euro per maand kwijt aan kinderopvang (3 kinderen, 2.5 dag opvang). Ik kan dat geld niet verdienen in 2.5 dag dus kinderopvangtoeslag is dan een reden om aan het werk te blijven. Inmiddels zijn alle kinderen naar school en maken we geen gebruik meer van kinderopvang. Ik vind niet dat de overheid het thuisblijvende vrouwen moeilijk maakt. In mijn omgeving zijn er veel thuiswerkende vrouwen en die hebben het prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *