Bezuinigingen kinderopvang vooral vervelend voor de branche

Moord en brand schreeuwen de branches van de kinderopvang. Zo is de MOgroep Kinderopvang, die de kinderopvangsector vertegenwoordigt, 'verbijsterd' over de aangekondigde bezuinigingen.

Schreeuwerig voorspellen ze dat deze maatregelen ten koste zullen gaan van de arbeidsparticipatie van vrouwen, en ze zijn niet te beroerd wat cijfers uit hun mouw te schudden. In 100.000 gezinnen met een modaal inkomen, of lager, zullen de moeders stoppen met werken als gevolg van de verhoogde eigen bijdrage in 2011.

Invloed kosten kinderopvang op arbeidsparticipatie klein

Maar onderzoek wijst keer op keer uit dat financiële overwegingen niet de belangrijkste motivatie zijn voor vrouwen. Wil Portegijs van het Sociaal en Cultureel Planbureau: 'Uit elk onderzoek blijkt dat de invloed van de kosten van kinderopvang gering zijn, of niet eens aan te tonen. Als je jonge moeders vraagt onder welke voorwaarden ze meer gaan werken, streept haast niemand de mogelijkheid gratis kinderopvang aan.'

Subsidies stimuleren formele kinderopvang, bezuinigingen opa en oma

Volgens Egbert Jongen van het Centraal Planbureau, zullen de bezuinigingen wél een effect hebben op het gebruik van forméle kinderopvang: 'Als de kosten omhoog gaan, worden eerder een opa of oma, op een oppas thuis ingeschakeld.

Het lijkt er dan ook op dat de bezuinigingen op de kinderopvang vooral vervelend zijn voor de formele kinderopvang, hoewel er ongetwijfeld ook gezinnen zijn die zich gedupeerd voelen.

Maar je kunt je afvragen: wie schreeuwt er het hardst, en waarom?


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *