Zijn wasbare luiers nou echt goedkoper dan wegwergpluiers?

wasbare luiers

Wasbare luiers.

Ze worden geroemd als zijnde goedkoper dan wegwerpluiers, beter voor het milieu en je kinderen zouden er sneller zindelijk van worden!

Maar is dat allemaal terecht?

Zijn wasbare luiers echt goedkoper dan wegwerpluiers?

Mijn ervaringen met wasbare luiers

Toen ik nog een jong en pril moedertje was, gebruikte ik wasbare luiers voor mijn kinderen. Wat zeg ik, het waren niet eens luiers, maar katoenen lappen. Zogenoemde Piké luiers die ik bij de Hema kocht.

Luiers vouwen in vliegtuigmodel

Voor gebruik vouwde ik die in 'vliegtuigmodel', en aan de voorkant maakte ik ze vast met een luierklemmetje. Dat luierklemmetje was overigens echt ideaal, want het maakte enge veiligheidsspelden overbodig.

Hieronder een voorbeeld van zo'n luierklemmetje:

Om het af te maken kregen mijn oudste dochter en oudste zoon er een luierbroekje overheen.

Tegenwoordig gebruiken de meeste mensen 'kant en klare' wasbare luiers. Die zien er vaak ook nog eens heel leuk uit. Bij onder andere Billenboetiek kun je het assortiment bewonderen.

Vieze luiers in speciale luieremmer

Als de kinderen hadden gepoept dan schudde ik de vieze luier leeg boven de wc, als dat tenminste kon, en daarna deed ik de poepluier in een speciale luieremmer gevuld met water. Als ik voldoende vieze luiers had verzameld voor een was, dan waste ik ze op 90 graden.

Omdat ik het gevoel had dat ik heel goed bezig was voor onze portemonnee, de zindelijkheid van de kinderen én het milieu vond ik dit allemaal geen probleem. Het luiers wassen en weer vouwen was onderdeel van mijn dagelijkse routine als thuisblijfmoeder.

Het einde van het katoenen luier tijdperk

Maar toen mijn derde kind werd geboren, had ik inmiddels ontdekt dat de oudste twee beslist niet sneller zindelijk werden van die katoenen luiers. Niet alleen dat, ik begon ook te twijfelen of ik eigenlijk wel goedkoper uit was. Ik hoefde dan wel geen luiers te kopen, maar ik was wel geld kwijt aan wasmiddel en de energiekosten voor het draaien van de vele luierwassen.

De twijfel sloeg toe, en maakte me vatbaar voor een alternatief. Ik kocht voorzichtig een pak luiers bij de Aldi.

En dat was dat.

Het werd het einde van het katoenen luier tijdperk.

Wat een zegen waren die wegwerpluiers. Geen gedoe met luieremmers, luiers vouwen en de was. Bovendien waren ze niet duur bij de Aldi, en hoefde ik minder vaak de plasluiers te verwisselen dan bij katoenen luiers.

Tot zover mijn persoonlijke ervaringen.

Wat zegt  Milieu Centraal over wasbare luiers?

Wat zegt Milieu Centraal* over het vraagstuk of wasbare luiers goedkoper zijn dan wegwerpluiers? Ze geven het volgende kostenplaatje voor wasbare en wegwerpluiers, voor een gemiddelde luierperiode van 3 jaar en 2 maanden.

 • Wasbare luiers €830 (€490 - €1190)
 • Wegwerpluiers €1310 (€680 - €1940)

Zoals je ziet ben je volgens Milieu Centraal duidelijk goedkoper uit met wasbare luiers.

Bij gemiddeld gebruik ben je met wasbare luiers 450,- goedkoper uit per kind.

Ook zijn wasbare luiers minder belastend voor het milieu volgens Milieucentraal. Zelfs als je het wassen van de luiers meetelt!

De Consumentenbond bevestigt: wasbare luiers beter voor milieu

De Consumentenbond bevestigt wat Milieu Centraal zegt: wasbare luiers zijn beter voor het milieu:

'Zelfs als je een wasdroger gebruikt, belasten wasbare luiers het milieu minder dan wegwerpluiers. Wanneer je op 60 graden wast en de droger gebruikt, is de uitstoot van broeikasgassen 1,5 keer lager dan van wegwerpluiers. Nog beter voor je energiekosten en het milieu is drogen aan de lijn. De CO2-uitstoot is dan zelfs 2,5 keer lager.'

Mazzelkontjes

Milieu Centraal heeft zelfs een speciale campagne om wasbare luiers te promoten: Mazzelkontjes. Hieronder het filmpje.

N.B. Even leek het alsof er alleen vrouwen aan het woord kwamen in het filmpje, maar gelukkig! Er is ook een vader!

Een tegengeluid!

Toch zijn er ook mensen die zeggen dat wasbare luiers NIET persé duurzamer zijn of goedkoper. Lees bijvoorbeeld:

Luieraanbiedingen.nl helpt je de voordeligste luier te vinden!

Niet elke luier aanbieding is hetzelfde. Het kan nog een hele klus zijn om te bepalen waar de luiers het goedkoopst zijn. Want bijna elk pak luiers heeft een andere inhoud en andere prijsstelling.

Bij Luieraanbiedingen.nl berekenen ze de prijs per luier! Ideaal!

Op die manier kun je precies zijn welke luier het voordeligst is. Afhankelijk van de aanbieding bestel je het aantal luiers dat je nodig hebt.
Luieraanbiedingen.nl is de bekendste luiervergelijker in Nederland en België en laat consumenten alle actuele luier aanbiedingen zien. Zo vind je al snel 1500 aanbiedingen bij 25 winkels.

Conclusie

Wasbare luiers zijn in ieder geval volgens Milieucentraal en De Consumentenbond financieel voordeliger, en beter voor het milieu dan wegwerpluiers.

Of je kind er sneller zindelijk van wordt hangt af van je kind, en de hoeveelheid tijd en energie die je als ouder steekt in de zindelijkheidstraining. Mijn ervaring is in ieder geval niet dat kinderen er sneller van zindelijk worden.

Maar in de VS hoor je toch wat tegengeluiden over de duurzaamheid van wasbare luiers.

Lees ook:  Kraamcadeautjes en over Een kraammand maken

*Milieu Centraal begon in 1998 initiatief van het toenmalige ministerie van Milieubeheer (VROM).Milieu Centraal onderscheidt zich met 'onafhankelijke, betrouwbare en praktische informatie die niet beïnvloed wordt door commerciële belangen.'

Wat gebruik jij: wasbare of wegwerpluiers? En waarom?


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Had ook wasbare luiers voor de oudsten. Zelfde als wat jij deed.
  Ben bij een van de andere overgegaan naar weg werp luiers, ivm kapotte billen. Maar wij konden hier zelf vuil verbranden, maar deze luiers branden niet op. Blijft alrijd rest achter.
  Denk dat de nieuwe luiers ook leuker zijn toch? En wat is niet duur vandaag. Je kunt deze luiers aan gaan schaffen zora je weet dat je zwanger bent en kun je de kosten spreiden.

 2. Had ook wasbare luiers voor de oudsten. Zelfde als wat jij deed.
  Ben bij een van de andere overgegaan naar weg werp luiers, ivm kapotte billen. Maar wij konden hier zelf vuil verbranden, maar deze luiers branden niet op. Blijft alrijd rest achter.
  Denk dat de nieuwe luiers ook leuker zijn toch? En wat is niet duur vandaag. Je kunt deze luiers aan gaan schaffen zora je weet dat je zwanger bent en kun je de kosten spreiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *