Yura's praktijk: MAMcoach

Yura Boerma (1968) combineerde de zorg voor haar dochter Amber (2002), en zoon Bruno (2006), succesvol met haar baan als reïntegratiebegeleider. Maar het voelde 'niet goed'.

Bruno was vaak ziek, er was onrust op het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang, het werk paste eigenlijk niet bij haar, en de twijfel sloeg toe. Uiteindelijk besloot Yura ontslag te nemen om meer rust te creëren, in haar leven, en dat van haar man en kinderen.

In de periode die volgde zorgde Yura fulltime voor de kinderen en tekende zich een nieuw carrièrepad af. Yura was al doctorandus in de Culture Antropologie en volgde bij de Academie voor Counselling en Coach een opleiding Mensgericht Coachen. In februari 2010 schreef ze zich in bij de KvK, en op 1 april 2010 startte ze haar coachingpraktijk: MAMcoaching.

Dit is Yura's verhaal!

VAN COMBI-MOEDER NAAR THUISBLIJFMOEDER

Hoe vond je overgang van buitenshuis werken naar fulltime moederen?

De eerste tijd vond ik het ontzettend moeilijk om fulltime thuis te zijn. Ik miste het contact met mijn collega’s en mijn cliënten, de voldoening die ik uit mijn werk haalde, en ik miste vooral ‘het Yura-zijn’.

Ik was continu 'mama', of 'de mama van' Mijn dochter ging toentertijd net naar school en mijn zoontje sliep nog veel. Ik heb toen heel wat uren op internet doorgebracht, veel ideeën op papier gezet, en koos uiteindelijk voor een opleiding tot coach. Doordat ik mijn thuisuren zo invulde, wende ik toen snel aan het fulltime thuis zijn.

Wat ook erg hielp, was dat ik merkte dat het mijn kinderen zo goed deed! Er kwam veel meer rust in huis. Iedereen vaarde er wel bij, en ik was zelf ook veel rustiger en relaxter.

Hoe reageerde de omgeving toen je je baan opzegde?

De omgeving had nooit van mij verwacht dat ik fulltime moeder zou worden. Dus dat was wel confronterend. Ik had ook altijd gezegd: ‘Ik zie mezelf niet ‘alleen maar’ moeder zijn, en de hele week voor mijn kinderen zorgen!' En toch heb ik het gedaan, en ik moet zeggen dat het me alleen maar heel veel goeds heeft opgeleverd.

Maar mijn omgeving bleef er op hameren dat ik er een gat in mijn CV aan zou overhouden. En ook wezen ze me op het feit dat ik juist zo goed was in mijn werk in de reïntegratiebranche. Het zou zo zonde zijn als ik daarmee stopte...

Wat leverde het opzeggen van je baan jou en je gezin op?

Ten eerste kreeg ik een veel betere band met mijn zoontje. In zijn eerste levensjaar heeft hij veel gehuild. Hij was vaak ziek, vooral oorontstekingen, en heeft veel pijn gehad, en hij was gevoelig voor prikkels.

Door de rust die er kwam, werd hij een heel ander kind. Ik had tijd om te zien, en te voelen wat hij wilde, wat hij prettig vond, en wie hij nu eigenlijk was. Hij is nu vier jaar, en het is een heerlijk ventje met veel pit en humor.

Behalve Bruno deed de rust ons allemaal goed. Ook mijn omgeving merkte dat ik veel beter in mijn vel zat. Ik was weer de 'oude' Yura, en genoot veel meer van mijn gezin en zij van mij.

Uit die rustsituatie onstond de beslissing om te verhuizen van Amersfoort naar Leersum. Een plek met meer natuur om ons heen, een lekkere grote tuin en een fijne school voor de kinderen. Toen we in Leersum woonden, kreeg mijn idee om een coachpraktijk voor moeders te starten steeds meer vorm.

Speelden financiën een rol bij het opzeggen van je baan?

Eigenlijk hebben financiën geen rol gespeeld bij het opzeggen van mijn baan. Natuurlijk moesten we inleveren, maar het is het waard geweest. Mijn man en ik hebben daar samen een besluit over genomen, en zijn eenvoudiger gaan leven wat betreft vakanties, uit eten, weekendjes weg e.d. Tegenwoordig worden wij onder de downshifters geschaard. Met andere woorden: we zijn blij met minder.

Ik ben in die tijd ook naar aan de slag gegaan als Home Store Manager voor Janbibejan. In de avonduren verkocht ik dan speelgoed bij mensen thuis. De vrijdagen waren nog steeds papadagen, en dan had ik een hele dag per week om voor Janbibejan naar bijv. peuterspeelzalen, speelotheken en dergelijke te gaan.

Ik heb op die manier toch wat extra inkomen kunnen genereren, een netwerk in de regio opgebouwd, én ik kon oefenen in het eigen ondernemerschap.

Was het een moeilijke/makkelijke beslissing?

Het was geen moeilijke beslissing, maar ook niet makkelijk. Het was vooral een beslissing op gevoel, die heel goed heeft uitgepakt.

Wat kostte het je?

Dat vind ik een moeilijke vraag. Het heeft mij zeker niet mijn carrière gekost, want die is nu een richting opgegaan waar ik me heel goed bij voel. Misschien heeft het me in eerste instantie wel heel veel me-time gekost, en voelde ik me de eerste tijd wel heel erg in beslag genomen door de kinderen. Maar doordat mijn man vier dagen bleef werken, is dat uiteindelijk ook in balans gekomen.

OVER MAMCOACHING

Het idee voor MAMcoaching werd geboren in deze periode. Hoe lang was je thuis toen je het bedacht?

Niet lang, ik denk een paar maanden tot een half jaar.

Wat is je doel met MAMcoaching?

Mijn doel met MAMcoaching is moeders te leren dichter bij hun leef- en werkwensen te komen door ze bewuster te maken van wat ze Meer, Anders of Minder willen. Ze kunnen dan meer vanuit hun eigen kracht leven, en keuzes maken. En hun eigen balans als moeder, partner, vrouw, werknemer, vriendin vinden.

Vrouwen kunnen bijvoorbeeld bij mij terecht voor de volgende zaken:

 • Meer balans tussen je werk, je gezin en jezelf
 • Meer energie, rust en ruimte
 • Meer uitdaging in je werk
 • Anders moeder-zijn
 • Ander werk
 • Anders gebruik maken van je kwaliteiten
 • Minder perfectionistisch zijn
 • Minder stress op je werk of thuis
 • Minder het gevoel te hebben dat je moet meedoen aan alles

Waarin onderscheidt MAMcoaching zich van de vele andere coaches?

 1. Bij MAMcoaching geldt vooral: ‘What you see, is what you get’.
 2. De werkvormen die ik gebruik zijn praktisch, geven inspiratie en werken verankerend. En vooral dat laatste is belangrijk als je je wilt ontwikkelen en veranderen.
 3. Ik ben zelf moeder, ervaringsdeskundige, en expert op het gebied van loopbaan- en inspiratievragen. De time-out heeft mij helpen zien wat ik écht wil, en wat bij mij past.
 4. Ik ben veel meer in mijn eigen kracht gaan staan, en merk dat ik nu al mijn kwaliteiten kan benutten als coach. En dat wil ik doorgeven aan moeders die met hun coachvraag bij MAMcoaching komen.

Waarom richt je je juist op moeders?

Ten eerste richt je ik me juist op moeders, omdat ik er zelf een ben. Ik ben ervaringsdeskundige als moeder, en expert als coach. Ik ben zelf een werkende moeder én een fulltime moeder geweest, dus ik weet wat er speelt, wat de behoeften zijn en waar ik ze kan vinden.

Ook wilde ik graag met een doelgroep werken waarmee ik affiniteit heb. In de reïntegratiebranche werkte ik vooral met mensen die aangemeld werden door de gemeente. Bij hen ontbrak het nog wel eens aan de wil om aan zichzelf te werken. De moeders die zich bij MAMcoaching aanmelden, zullen hier een hele andere kijk op hebben.

En waarom juist loopbaan- en inspiratievragen?

Ik wil me op loopbaanvragen richten, omdat ik daar al veel ervaring mee heb als reintegratiebegeleider en -coach. Mijn expertise ligt daar, dus dan ligt dat ook voor de hand.

Inspiratievragen liggen in het verlengde van mijn keuze om meer met mijn hart, meer op mijn gevoel te leven. Door de coachopleiding ben ik steeds meer gaan luisteren naar mijn hart. Ik heb hier ook mijn scriptie over geschreven. Over het luisteren naar mijn hart met betrekking tot werken, opvoeden, leven, etc.

Ik ben op zoek gegaan naar wat mij inspiratie geeft, en zo heeft de natuur een grote plek in mijn leven gekregen. Het geeft me inspiratie, kracht en nieuwe ideeën. Ik kom er tot rust en ga uit mijn hoofd naar mijn gevoel. Dat voelt goed voor mij en daardoor vraag ik op mijn website ook aan de lezers wat hen inspiratie geeft. De zonnebloem staat er symbool voor míjn inspiratie.

Hoeveel uur besteed je er aan per week?

Ik besteed ongeveer twintig uur per week aan MAMcoaching. Althans, dat is de inschatting die ik nu maak. Waarschijnlijk zijn het af en toe wel meer uren, omdat ik het zo graag doe.

Heb je een aparte praktijkruimte?

Ik heb een praktijkruimte aan huis, om zo flexibel mogelijk mijn werkuren in te vullen in combinatie met de zorg voor de kinderen. Zo blijf ik het beste in mijn eigen balans, en dat was mijn uiteindelijke doel!

Wat kenmerkt je praktijkruimte?

Mijn praktijkruimte is licht, eenvoudig en sfeervol met veel elementen uit de natuur en mindfulness. Het liefst zou ik er zonnebloemen willen laten groeien, maar ja...

Wat doe je aan publiciteit en marketing?

De promotie en publiciteit voor MAMcoaching richt ik op plekken waar moeders komen. Dit zijn mijn marketing technieken:

 1. Direct mail
 2. Ik ben lid van netwerken voor vrouwen, en netwerken van zzp-ers
 3. Ik schrijf artikelen die ik op verschillende sites plaats,
 4. Ik schrijf columns 
 5. Mijn nieuws over MAMcoaching stuur ik naar diverse sites gericht op moeders.
 6. Ik probeer een interview te regelen bij de plaatselijke krant.
 7. Ik gebruik sociale media: website, een blog, een profiel op LinkedIn, ik Twitter 
 8. Last but not least praat ik ook heel veel met moeders die ik overal en nergens tegenkom.

Wordt MAMcoaching vergoed door verzekeraars?

Op dit moment worden de coachtrajecten en gesprekken nog niet vergoed door verzekeraars, maar dat kan in de toekomst best veranderen. Ik weet dat de beroepsvereniging bezig is met dit soort zaken.

Hoeveel kost een consult?

Het gesprekstarief bij MAMcoaching is €80,00 incl. BTW.
Het tarief voor een coachtraject (6 gesprekken) is € 450,00 incl. BTW.

Als je een coachtraject of –gesprekken wilt aanvragen via je werkgever of uitkeringsinstantie geldt een gesprekstarief van € 145,00 excl. BTW. Er wordt dan een offerte op maat gemaakt.

Hoe lang duurt een consult?

Een coachgesprek duurt één tot anderhalf uur.

Hoe is je logo ontstaan?

Mijn logo is ontstaan in samenwerking met mijn broer. Ik heb hem verteld wat ik precies wilde: een uitstraling die blijheid uitstraalt, waar je opgewekt van wordt en inspiratie van krijgt. MAM had ik zelf bedacht, waarbij MAM staat voor mama, moeder en voor Meer, Anders en Minder.

Hoe heb je je website gemaakt? Zelf of een bureau ingehuurd?

Ik heb ervoor gekozen om mijn website zelf te maken. Bij de webdesigner kon ik kiezen uit verschillende vaststaande templates en daar ben ik zelf mee aan de slag gegaan.

Ten eerste om de kosten laag te houden, maar ik wilde ook zelf mijn website kunnen aanpassen op het moment dat er nieuws was of dat ik toch een andere tekst of foto wilde plaatsen. En dat is met dit systeem ideaal.

Meer weten?

Bezoek dan Yura's website Mamcoach en haar blog!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *