Sandwichvrouw: Hoe is het vijftien jaar late met Kate Reddy?

sandwichvrouw

'How did I get here? It is the morning of the school carol concert and I am hitting mince pies. No, let us be quite clear about this, I am distressing mince pies giving the pastry a pleasing home-made appearance. And home-made is what I'm after here. Home is where the heart is. Home is where the good mother is, baking for her children.'

De worsteling van een carrièremoeder

Dit zijn de openingszinnen uit het boek I don't know how she does it van Allison Pearson. Het boek werd destijds bekend vanwege het ontluisterende kijkje dat het bood in het moderne moederschap, en in het bijzonder de 'werkende moeder'. I don't know how she does it was een groot succes en werd zelfs verfilmd met in de hoofdrollen Sarah Jessica Parker en Pierce Brosnan.

En nu is er een vervolg. Het heet How hard can it be? waarin Kate 49 is. Voor degenen die het eerste boek niet hebben gelezen, of zijn vergeten, even een opfrissertje.

I don't how she does it: het verhaal in een notendop

Kate Reddy is moeder en succesvolle carrièrevrouw. Ze heeft een veeleisende baan als hedge-fund manager en is gelukkig getrouwd met Richard. Samen hebben ze twee kinderen: Emily en Ben.

Maar Kate heeft weinig tijd om te genieten van haar geslaagde leven, want ze rent zich een slag in de rondte om alle ballen in de lucht te houden. Bovendien worstelt ze om te voldoen aan de norm van 'goed moederschap,' en voelt ze zich vaak tekort schieten. Aan het eind van het boek geeft Kate haar baan in de wereld van financiën op.

De trailer van de filmversie

Onderstaande trailer geeft een goed beeld van het boek.

How hard can it be: 7 jaar later

In 2018 kwam het vervolg op I don't know how she does it uit. Kate is inmiddels 49 en ziet haar 50ste verjaardag enigszins geschokt en gespannen tegemoet. Ik was het vergeten, maar blijkbaar koos Kate uiteindelijk voor fulltime moederen.In How hard can it be/ Sandwichvrouw wil Kate weer buitenshuis aan het werk, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk. Zowel het zogenaamde gat in haar cv als haar leeftijd spel spelen haar parten. Uiteindelijk lukt het haar toch om een baan te vinden door zich 7 jaar jonger voor te doen en genoegen te nemen met een veel minder uitdagende functie.

Ondertussen gaat het met haar huwelijk met Richard bergafwaarts, en maakt ze zich zorgen over haar schoonouders en moeder. Kate's schoonmoeder is zwaar aan het dementeren, en op de één of andere manier komt die zorg ook op Kate's schouders terecht.

 

Waarom is dit meer dan zomaar chicklit?

Het thema van beide boeken zie je regelmatig terug in het chicklit genre. Vrouwen die worstelen met kind en carrière en hun relatie. Het is de schrijfstijl en de manier waarop Allison Pearson een beeld schetst van de Zeitgeist die haar boeken boven de gemiddelde chicklit roman uittillen.

Portret van moederschap en normen in het bedrijfsleven

Allison Pearson schetst zowel een mooi portret van het moederschap en hoe je als vrouw telkens geconfronteerd wordt met je opgroeiende kind, en de gevoelens die dit met zich meebrengt. Daarnaast beschrijft ze de veranderingen in bedrijfsculturen, en lijkt er wel degelijk wat positief te zijn veranderd als het gaat om de combinatie gezin - betaald werk.

Favoriete en opvallende passages uit 'How hard can it be'

Over hoe snel kinderen opgroeien: 'What was she then? Three? Four? It seems so near yet, at the same time, impossibly far. My baby. I'm still trying to get my bearings in this strange new country my child has taken me to.'

'Can you be a success as a mother? People only notice when you're not doing it right.'

Als Kate een CV probeert te maken, met daarop de vaardigheden die ze gebruikte als thuisblijfmoeder zegt ze vervolgens daarover: 'If any of the above strikes you as vaguely fraudulent of unethical, well, I'm sorry, but what are the words you'd use to describe the fact that women take care of the young and the old, year in year out, and none of that work counts as skills or experience or even work? Because women are doing it for free it is literally worthless.'

'Sometimes I think I wished away their childhood so life would be easier; now I have the rest of my life to wish it back.'

'A mother's place is in the wrong.'

Mijn conclusie over How hard can it be

Het is leuk om te zien hoe het een aantal jaar later is met de Kate uit I don't know how she does it. Een belangrijk thema in dit boek is de ouder wordende vrouw en de overgang. Er zijn niet veel boeken over vrouwen van rond de vijftig.Andere thema's die voorbij komen zij:

  • menopauze
  • sexting
  • social media,
  • automutilatie
  • seksisme
  • herintreden op de arbeidsmarkt
  • leeftijdsdiscriminatie

Hoewel How hard can it be een interessant boek is, dat een goed beeld geeft van het moderne leven anno 2019 vond ik wel dat Allison Pearson soms toch wegzakte naar chicklit niveau. Bijvoorbeeld als het gaat om Kate's 'verloren liefde'. Eerlijk gezegd vond ik dat een beetje jammer. Maar verder is het een goed boek om te lezen.

Praktische informatie over How hard can it be

How hard can it be is voor 12,99 te koop bij bol.com. De Nederlandse vertaling heet Sandwichvrouw en kost 22,99.

De links op een rijtje!

Hieronder een handig overzicht naar zowel de Nederlandse als Engelse versie van de twee boeken en een link naar de Blue-ray als je de film wilt kijken.

Leestip

De kostwinner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *