Nu zijn vrouwen nog niet vrij: review
De Duitse journaliste en publiciste Birgit Kelle wil met haar boek Nu zijn vrouwen nog niet vrij, de vrouwen een stem geven die geen carrière nastreven maar het liefst een periode fulltime voor hun kinderen zorgen. Deze groep vrouwen wordt voortdurend weggezet als irrelevant. Of zelfs simpelweg ontkend omdat ze niet in het straatje van de overheid en feministes passen.
Kelle heeft er genoeg van dat deze groep vrouwen voortdurend te horen krijgt dat ze dom, lui, ongeëmancipeerd zijn en de emancipatie van andere vrouwen in de weg staan.
Kelle: 'Deze vrouwen hebben het gevoel dat ze in deze maatschappij niet bestaan en niet gewild zijn. Ze hebben het gevoel dat ze iets fout doen. Ze voldoen immers niet aan het verwachtingspatroon van de huidige vrouw. Het is ongenuanceerde lasterpraat dat een thuisblijvende vrouw niets waard is. Een belediging die maatschappelijk aanvaard is en overigens nauwelijks onderdoet voor seksistische uitspraken.'
Van patriarchaat naar feministische dictatuur: van de regen in de drup!
Kelle's boek is een vlammende aanklacht tegen de traditionele feministes die vrouwen voorschrijven hoe ze hun leven moeten leiden, zoals vroeger mannen dat deden. En tegen een overheid die zich bemoeit met keuzes die privé zouden moeten zijn.
Maar ook komt ze op voor de mannen. Kelle benadrukt dat mannen niet de vijand zijn, en Westerse vrouwen niet hun slachtoffer. En ze vindt het hoog tijd om te stoppen met te doen alsof het leven een voortdurende inhaalmanoeuvre tussen mannen en vrouwen is. Ze pleit voor een waardering van de onderlinge verschillen tussen mannen en vrouwen en samenwerking.
Traditionele feministes proberen betere mannen te worden dan mannen...
Kelle erkent dat de feministes er succesvol voor hebben gezorgd dat vrouwen gelijkwaardig zijn aan mannen. Maar na dit succes zijn de traditionele feministes blijven hangen in de mannelijke norm. In plaats van een vrouwelijke weg in te slaan, verheffen ze nog steeds de man tot norm. Vrouwen worden voortdurend vergeleken met mannen, en doen volgens Kelle 'hun best om betere mannen te worden.'
De geheime agenda van de feministes
Kelle haalt Simone de Beauvoir aan die beroemd werd met haar uitspraak: 'Vrouwen worden gemaakt.' Maar Kelle citeert ook een andere, minder bekende uitspraak van de Beauvoir. Fraai is die niet!
'Geen enkele vrouw zou toestemming moeten krijgen om thuis te blijven en haar kinderen op te voeden. De maatschappij zou volledig anders moeten zijn. Vrouwen zouden deze mogelijkheid niet mogen hebben, en wel om de reden dat te veel vrouwen voor de mogelijkheid zouden kiezen als ze die keuze zouden hebben.'
61% Europese vrouwen wil eerste 3 jaar op kind concentreren
Simone de Beauvoir kende haar pappenheimers. Want uit een onderzoek onder 11000 moeders uit maar liefst 16 Europese landen* bleek dat 61% van alle moeders zich volledig wilde concentreren op hun kinderen. In elk geval tot hun kind drie was. Dat is dus een ruime meerderheid van de moeders. Maar het bizarre is dat je over dit onderzoeksresultaat waarschijnlijk nooit gehoord hebt. Het is immers niet politiek correct.
Kelle: 'Het is geen werkelijke vrouwenpolitiek en ook geen verworvenheid van de emancipatie dat ik mijn kind nu zo snel als mogelijk moet uitbesteden. Het is niets anders dan puur kapitalisme. Moeder-zijn als hindernis voor de arbeidsmarkt (...) Het kinderopvangoffensief wordt gevoerd op basis van een minderheid.'
Birgit Kelle's boodschap
Birgit Kelle's boodschap is eigenlijk heel eenvoudig: geef vrouwen de ruimte hun eigen keuzes te maken! Druk ze niet jouw mening door de strot, en straf ze niet af als ze andere keuzes maken dan jij wilt. En houd op met mannen als de vijand weg te zetten, en werk samen.
Feitelijk is dit de oorspronkelijke boodschap van de feministes. Maar zij bleken er dus hun eigen agenda op na te houden.
Nu zijn vrouwen nog niet vrij: over het boek
Hoewel Birgit Kelle zich baseert op de situatie in Duitsland zijn de overeenkomsten met Nederland opvallend. Zowel als het gaat om de boodschap dat fulltime moederen geen optie is, als het overheidsbeleid dat arbeidsparticipatie promoot ten koste van de groep vrouwen én mannen die andere keuzes wensen te maken.
De boodschap van Birgit Kelle is een belangrijke. En het is dan ook te hopen dat hij aandacht krijgt van de media. Maar dat is nog maar de vraag. Kelle's boodschap is immers de 'verkeerde.' Net zoals Marilse Eerkens boodschap over de kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang. Wij kijken dan ook uit naar de reactie van de Opzij en de andere media op dit boek.
Praktische informatie
Nu zijn vrouwen nog niet vrij is voor 18,50 te koop bij bol.com. Het is een echte aanrader voor vrouwen die zich niet prettig voelen bij de boodschap dat fulltime moederen 'niets doen' is, en betaald werk de enige optie.
Meer weten over dit boek?
Bekijk dan onze post met video van Birgit Kelle!
*Dit onderzoek werd uitgevoerd door de organisatie Mouvement Mondal des Meres in 2011.
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Reacties
Nu zijn vrouwen nog niet vrij: review — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>