Huisvrouw zijn is een vrij leven

huisvrouw zijn

Als het gaat over huisvrouw zijn, thuisblijfmoeder of zelfs tradwife, dan gaat het meestal over de risico's die je als vrouw loopt omdat je niet financieel onafhankelijk bent. Als er al positieve kanten zijn van een leven als huisvrouw, dan worden die zelden tot nooit genoemd.

Niet zo verwonderlijk, want ze passen niet in het moderne verhaal van arbeidsparticipatie als de enige route voor persoonlijke ontwikkeling en een zelfstandig bestaan.

Maar dat wil niet zeggen dat huisvrouw zijn geen voordelen heeft!

'Huisvrouw zijn is een vrij leven'

Zo verklaarde thuisblijfmoeder Nellie van Bale in een artikel in het RD in 2008:

'Huisvrouw zijn is een vrij leven. Je kunt je tijd invullen zoals je zelf wilt.'

Dit artikel maakte destijds deel uit van een vierdelige serie artikelen over werk-privébalans. Ook Monique Wortelboer benadrukte in haar boek Huishouden, de zorg voor het leven, de positieve kanten van het werk van een huisvrouw, want ja, het huishouden doen is gewoon werk! Als huisvrouw, of huisman, run je het huishouden. Je kunt dat vergelijken met je eigen bedrijf runnen.

Huisvrouw zijn

Wie kiest voor een bestaan als huisvrouw, thuisblijfmoeder of tradwife kiest voor een ander bestaan dan de norm is. Dat betekent dat je stevig in je schoenen moet staan, en dat het handig is als je je eigen weg durft te bewandelen. Het is de kunst om de waarde van jouw arbeid te blijven zien, als je omgeving dingen zegt als:

'Ik zou dat niet kunnen, de hele dag thuis zitten!'

Voor vrouwen die het aandurven, kan een leven als huisvrouw of thuisblijfmoeder bevredigend en prettig zijn. Eén van de dingen die je in de interviews met thuisblijfmoeders op Het Moederfront bijvoorbeeld terug hoort is de rust die een duidelijke rolverdeling in het gezin heeft gebracht.

De dubbele moraal: huisvrouw versus huisman

Opvallend is overigens de dubbele moraal als het gaat om vrouwen die huisvrouw willen worden en mannen die kiezen voor een bestaan als huisman. Als mannen besluiten om fulltime voor het huishouden en gezin te zorgen dan is dat geëmancipeerd van ze. Zelden hoor je dat zij gewaarschuwd worden voor financiële afhankelijkheid. Maar vrouwen die huisvrouw zijn krijgen predikaten als 'dom, lui' en een 'verwend prinsesje.'

De risico's van een bestaan als huisvrouw en huisman

Als huisvrouw of huisman heb je in theorie geen eigen inkomen. In de praktijk blijkt helaas dat dit inderdaad een reëel financieel risico is. Graag wordt in dit verband dreigend verwezen naar de echtscheidingsstatistieken. Minstens 1 op de 3 huwelijken sneuvelt tegenwoordig. Maar het is niet uitgesloten dat de kans op echtscheiding afneemt als er meer rust en ruimte in een gezin komt door een duidelijke rolverdeling.

Tot slot

In de huidige maatschappij neem je als vrouw of man inderdaad een risico als je kiest voor een bestaan als huisvrouw of huisman.

Dat risico is een zekere financiële kwetsbaarheid.

Maar alles is relatief. Kijk alleen maar eens naar de effecten op beroepen tijdens de coronacrisis. Heel veel mensen verloren hun inkomsten, terwijl mijn werk als thuisblijfmoeder/blogger gewoon door kon gaan!

Bovendien, het hele leven is een risico, en je kunt wel degelijk de risico's beperken. Bijvoorbeeld door als thuisblijfmoeder of huisvrouw op een gegeven moment betaald werk te doen vanuit huis.

Zie voor thuiswerkideeën Het Moederbedrijf.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *