Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Een oprisping een oud argument

mamadag

Volgens recent onderzoek gaat het niet om de kwantiteit aan tijd die je met je kind doorbrengt, maar om de kwaliteit.

De hoeveelheid aandacht en tijd die je aan je kind spendeert heeft géén invloed op zijn gedrag, prestaties en emotionele welbevinden. Kortom je kunt net zo goed betaald werk gaan doen, want je kind zit toch niet op jou te wachten. En ook al wacht hij wel, dan maakt het nog niet uit.

Als ik er niet ben, ben ik een leuke moeder!

Sterker nog, als je gestresst bent als moeder heb je zelfs een negatieve invloed op je kind. Oftewel het bekende argument: 'Als ik er niet ben, ben ik een leukere moeder,'  lijkt te worden ondersteund.

Maar wacht eens even. Hebben we dat niet al eens eerder gehoord? En is het kwaliteit-is-beter-dan-kwaliteit-argument niet weerlegd? Onder andere in het boek Dag Marietje, tot vanavond?

De onderzoekswereld lijkt verdacht veel op een draaimolen. Hetzelfde stokpaardje komt keer op keer weer voorbij.

De kleine lettertjes

Laten we daarom eerst eens even naar de kleine lettertjes kijken. Want baby's werden niet gevolgd in dit onderzoek. De 1600 kinderen die werden gevolgd waren ouder dan 3. De resultaten zijn dus niet van toepassing op baby's.

Aanwezigheid moeder alleen van invloed in puberteit

De onderzoekers concludeerden:

'In childhood and adolescence, the amount of maternal time did not matter for offspring behaviors, emotions, or academics, whereas social status factors were important. For adolescents, more engaged maternal time was related to fewer delinquent behaviors, and engaged time with parents together was related to better outcomes. Overall, the amount of mothers’ time mattered in nuanced ways, and, unexpectedly, only in adolescence.'

In de puberteit zorgt een aanwezige moeder voor minder crimineel gedrag. En dan hebben we het over 6 uur per week.

Wat is dan wel belangrijk voor je kind?

Als je persoonlijke aandacht als moeder irrelevant is, wat is dan wel van belang voor je kind? Volgens de onderzoeker zijn dat inkomen en stabiliteit.

Wat betekent dit onderzoek nou voor Thuisblijfmoeders?

Tsja, volgens deze onderzoekers is het irrelevant of je er fulltime voor je kind bent of niet. Zo lang je er maar voor zorgt dat de momenten waarop je er bent kwalitatieve hoogstandjes zijn. Ongetwijfeld zal dit onderzoek veelvuldig worden aangehaald als stok om Thuisblijfmoeders mee te slaan.

De positieve kant van dit onderzoek is dat het de druk van de ketel haalt Je kind raakt niet meteen beschadigd voor de rest van zijn of haar leven als je er eens een keer niet bent.

Maar de conclusie dat de hoeveelheid tijd die een moeder aan haar kind besteed niet uitmaakt lijkt kort door de bocht. Want zelfs bij volwassen relaties is de hoeveelheid tijd die mensen aan elkaar besteden wel degelijk relevant.

Hoe goed de kwaliteit ook is.

De bekende disclaimer


Laten we elkaar toch vooral in onze waarde laten. Iedereen moet doen waarvan hij of zij gelukkig wordt. Oordeelt niet opdat gij niet beoordeeld worde etc.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *