ik vind y lyv

door Nicole Orriëns

Is it a boy?
Noooo!
Is it a girl?
Nooooo!
Is it a plane?
Noooo! 
It's a twister!

Met deze lyrics scoorde Chubby Checker een dikke hit.

ik vin y lyv: boek met een identiteitscrisis

Toen ik Janet van Dijks boek ik vin y lyv las, spookte dit liedje steeds door mijn hoofd. Maar dan toegepast op het boek:

Is het een boek met columns over het moederschap?
Neeeee!
Is het een opvoedboek?
Neeeeee!
Is het een handleiding?
Neeeee!
Is het een boek met tips voor drukbezette moeders?
Neeeee!
Is het een zelfhulpboek?
Neeee!

Ik vin y lyv laat zich het best omschrijven als een boek met een identiteitscrisis. En ik heb dan ook weken lopen worstelen om er een review over te schrijven. Uiteindelijk heb ik het advies dat ik dan aan de kinderen geef maar opgevolgd: 'Gewoon gaan zitten, en beginnen! Want anders wordt het nooit wat!'

Ik vin y lyv: waar gaat het over?

Op basis van de cover verwachtte ik een boek met kindertekeningen, of colums over het moederschap. Maar hoewel er wel een paar column-achtige stukjes in staan, is Ik vin y lyv niet het zoveelste boek met moeder columns.

Na meerdere keren lezen om er grip op te krijgen zou ik willen zeggen dat het boek zich het best laat omschrijven als: De wereld volgens Janet van Dijk.

Want in ik vin y lyv geeft Janet van Dijk haar visie op het moderne ouderschap. En dat doet ze op een kritische manier, waarbij ze ook zichzelf niet spaart. Haar boek is een mengeling van verslagen van onderzoeken, persoonlijke ervaringen en columns.

Maar dat roept een associate met een ander liedje op: 'Who the fuck is Alice?!' of in dit geval: 'Who the fuck is Janet?'
Want waarom zou je als lezer willen weten hoe ene Janet van Dijk denkt over het ouderschap anno 2014?

Wie is Janet van Dijk?

Janet van Dijk is moeder  en journaliste. En ze is ook de vrouw achter het blog De Werkende Moeder.
Dat zijn haar credentials. 
Maar zijn die genoeg om haar mening over moederen interessant te maken?

De wereld volgens Janet van Dijk

Wat verfrissend is aan Janet van Dijk is dat ze er geen doekjes omwindt. En dat ze ook kritisch naar zichzelf durft te kijken. Als ik haar visie op het moederschap samenvat dan zou ik die omschrijven als:

Zit niet zo te zeuren, en wees blij met wat je hebt! En doe niet zo moeilijk!

Ze behandelt bekende thema's als druk zijn, opvoeden, goed moederschap, fases etc. Daarbij verwijst ze naar onderzoeken, literatuur en persoonlijke ervaringen.
En bij sommige hoofdstukken vind je achteraan vragen voor de lezer, waardoor het boek weer wat op een zelfhulpboek lijkt.

Interessantdoenerij

Waar de meeste boeken meelevend van toon zijn, en tips geven hoe je je leven gemakkelijker kunt maken vindt Janet van Dijk dat vrouwen gewoon niet alles naar zich moeten toetrekken. En zet ze er bovendien vraagtekens bij of je wel echt zo druk moet zijn. Ze hint dat interessantdoenerij een belangrijke rol speelt!
Ook maakt ze korte metten met ouders die zeggen dat ze genieten van hun vakantie als de kinderen het maar leuk hebben. Een kind kan nooit zoveel genieten om de kwelling van een pretpark te compenseren, vind Janet.

Hypocrisie

Ronduit irritant vond ik het hoofdstuk getiteld: Laten we elkaar laten. Janet van Dijk schrijft de obligate vermaning om elkaar vooral de ruimte te geven. Maar bekritiseert vervolgens uitgebreid andere moeders. 

Koketteren met je onvermogen

Janet van Dijk heeft ook weinig goeds over voor het fenomeen Ploetermoeder. Moeders die érg druk zijn en daar op een zogenaamd grappige manier over praten. Ploetermoeder is een eretitel geworden, vindt van Dijk. Ook het gebruik van de term consternatiebureau in plaats van consultatiebureau vindt van Dijk stom. We zouden dankbaar moeten zijn met deze fantastische instelling.
Janet van Dijks kritiek op het fenomeen Ploetermoeder deed me denken aan het boek De Mamamatch. Dat vind ik tekenend voor deze vorm van koketterie . En dan vooral de achterkant:
Koketteren met je onvermogen: 'Oh wat heb ik het toch druk!'

Conclusie

Ik vin y lyv is niet het zoveelste boek over het moederschap. Het is vooral een boek over wat Janet van Dijk er van vindt. Het punt is alleen dat je je als lezer wellicht afvraagt: 'Waarom zou de mening van ene Janet van Dijk mij moeten interesseren?'
Zeker omdat die mening nogal ongezouten wordt gegeven. Ken je de uitdrukking 'iemand de oren wassen'? Dat is wat Janet van Dijk doet.
En je moet er maar zin in hebben om dat te ondergaan. Ik vond het niet aangenaam! En ik was dan ook nooit in de stemming om de coachingachtige vragen te beantwoorden aan het eind van sommige hoofdstukken.
Positief aan het boek is dat Janet van Dijk er geen doekjes om windt.

Mijn tips voor dit boek

Kies een genre! Welk genre dan ook! Maar wees duidelijk waar dit boek over gaat. Want nu is het van alles wat.
En plaats het boek in een breder kader. Want alleen Janet van Dijk als reden om dit boek te lezen is niet genoeg. 
Dan moet je toch minstens Sylvia Witteman heten.

Praktische informatie over ik vin y lyv

Ik vin y lyv is voor 15,- te koop bij bol.com. 

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *