AHDH: Macht en misverstanden

In haar boek ADHD: Macht en misverstanden beargumenteert Laura Batstra dat het beeld van ADHD als hersenziekte simplistisch en bovendien achterhaald is.

ADHD: Macht en misverstanden is de grondig herziene editie van haar boek Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen.

Voor de ouders die worstelen

Laura Batstra omschrijft haar doelgroep als volgt:

'Voor de kwetsbare ouder die het allerbeste voorheeft met zijn kind, en voor het kind dat het moeilijk heeft. Zij hebben recht op eerlijke voorlichting over ADHD en op de best mogelijke hulpverlening.'

Ook is het boek bedoeld voor leerkrachten.

De boodschap van AHDH: Macht en misverstanden

Laura Batstra's belangrijkste boodschap is dat er veel misverstanden zijn over ADHD. Batstra benadrukt dat ze absoluut niet zegt dat ouders en leerkrachten zich aanstellen of dat ze hun problemen serieus neemt. Het gedrag dat ADHD genoemd wordt is wel degelijk een probleem schrijft ze. 'Maar,' en dit is een belangrijke 'maar':

'Is ADHD wel een medisch probleem? En zijn psychiaters en kinderartsen wel de juiste personen om het op te lossen?' 

Volgens Batstra wegen de nadelen van medicatie vaak niet op tegen de voordelen. In veel gevallen kan met ouder- en leerkrachtondersteuning evenveel bereikt worden schrijft ze. Het is voor de meeste kinderen mogelijk, en beter om uit het psychiatrisch circuit te blijven.

Batstra noemt de volgende 6 misverstanden over ADHD

6 misverstanden over ADHD

 1. Je wordt geboren met ADHD.
 2. ADHD is het gevolg van een tekort aan 'een stofje in de hersenen'
 3. De hersenen van kinderen met ADHD zien er anders uit
 4. ADHD veroorzaakt hyperactiviteit, impulsiviteit en concentratieproblemen.
 5. ADHD is chronisch. 
 6. ADHD is een ziekte

Conclusie over ADHD: Macht en misverstanden

Batstra hoopt met haar boek bij te dragen aan een cultuuromslag: dat we in plaats van sleutelen aan het kind, sleutelen aan onze maatschappij en onszelf. Kinderen wordt nu een probleem in de schoenen geschoven, dat eigenlijk een probleem van de maatschappij is.

Want volgens haar is het kind meestal niet degene die beter wordt van een aanpak waarin neurobiologie en medicatie centraal staan.

Radio interview met o.a. Laura Batstra

Luister op Youtube naar een radiouitzending met o.a. Laura Batstra, Anton Horeweg en Rob Pereira. Het deel over ADHD begint rond minuut 8.
Laura Batstra zegt daarin onder andere:

 • Kinderen wordt een probleem in de schoenen geschoven, dat eigenlijk een probleem van de maatschappij is. Want waarom worden drukke kinderen als een probleem ervaren? 
 • Er is geen bewijs dat medicatie zorgt voor betere leerprestaties.
 • Ritalin heeft bijwerkingen waarvan we niet precies de ernst kennen.
 • ADHD is alleen een naam voor bepaald gedrag, het is geen hersenstoornis en medicatie is geen wondermiddel.

Praktische informatie over ADHD: Macht en misverstanden

ADHD: Macht en misverstanden is voor 17,95 te koop bij bol.com.

Lees ook Stilzitten als een kikker en Geef me de 5.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

5 reacties

 1. Sorry, maar gebasseerd op wat ik lees vind ik het erg kort door de bocht. Het is namelijk ook een misvatting dat alle kinderen met ADHD druk zijn. Het kan zich ook op andere manieren manifesteren. Ben het er overigens wel mee eens dat er een verandering in de maatschappij moet komen, maar zoals je weet staat dat hier los van.

 2. Ontzettend oneens met bovenstaand verhaal. Nog niet beluisterd. Had ik vroeger een diagnose gehad en medicatie dan had ik zeker beter gepresteerd omdat ik de aandacht erbij had kunnen houden. Want door medicatie, er is overigens meer dan alleen ritalin, verbeterd mijn concentratie aanzienlijk. Ook impulsen worden wat onderdrukt, toch fijn dat je er iets niet uitflapt maar even binnen kan houden of zelfs helemaal niet zegt. Ook taken af kunnen krijgen is erg prettig.
  Een hersenziekte is het idd niet perse, een stoornisje hooguit. Medicatie zeker geen wondermiddel of oplossing maar, pfoew...wat een rust. Zonder medicatie beslist niet en het hoofd sjeest.
  Als een kind iets anders zou hebben, iets waar het zonder medicatie veel ongemak van heeft, zou men dan ook geen medicijnen geven en er zoveel ophef over maken ?

 3. Ontzettend oneens met bovenstaand verhaal. Nog niet beluisterd. Had ik vroeger een diagnose gehad en medicatie dan had ik zeker beter gepresteerd omdat ik de aandacht erbij had kunnen houden. Want door medicatie, er is overigens meer dan alleen ritalin, verbeterd mijn concentratie aanzienlijk. Ook impulsen worden wat onderdrukt, toch fijn dat je er iets niet uitflapt maar even binnen kan houden of zelfs helemaal niet zegt. Ook taken af kunnen krijgen is erg prettig.
  Een hersenziekte is het idd niet perse, een stoornisje hooguit. Medicatie zeker geen wondermiddel of oplossing maar, pfoew...wat een rust. Zonder medicatie beslist niet en het hoofd sjeest.
  Als een kind iets anders zou hebben, iets waar het zonder medicatie veel ongemak van heeft, zou men dan ook geen medicijnen geven en er zoveel ophef over maken ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *