Thuisblijfmoeder: hoe overleef je de zomervakantie? 6 tips!

thuisblijfmoeder
Thuisblijfmoeder ben je 24/7.

Maar als je kinderen vier worden gaan ze overdag naar de basisschool. En dat betekent soms wat kostbare uurtjes in je eentje. Uren waarin je huishoudelijk taken weg werkt, kunt bloggen of werken als ZZP-er.

Dat alles stopt abrupt als de zomervakantie begint.

Zomervakantie? Kinderen fulltime thuis

Ineens zijn je kinderen weer fulltime thuis. De volle zes weken van de zomervakantie. En vaak vallen leuke activiteiten waar je met ze naar toe kon, ook nog weg. Zo ging destijds bij mij de spelotheek ook nog eens zes weken dicht!

Voor moeders die kind en baan combineren is deze periode aanzienlijk korter. Gemiddeld zo'n 3 weken.

Sommige thuisblijfmoeders ervaren de zomervakantie desondanks als rustig. Maar voor vele andere thuisblijfmoeders betekent de zomervakantie vooral heel hard werken. Dweilen met de kraan open. Zeker wat het huishouden betreft.

Thuisblijfmoeder An: Hoe overleef ik de grote vakantie?

Thuisblijfmoeder An schrijft in een post op haar blog bijvoorbeeld dat haar kinderen haar vooral energie kosten. Ze doet het graag, en met liefde, maar ze wordt er best moe van. Ze vertelt dat door de zomervakantie haar gezonde ritme en gewoontes lastiger vast te houden zijn, terwijl ze die wel nodig heeft om goed te blijven functioneren.

Vervelen is goed. Maar moeilijk om aan te zien.

Experts benadrukken dat verveling een mooi iets is, en dat het belangrijk is je kind dit te gunnen. Maar wie 6 lange weken in het gezelschap van verveelde kinderen verblijft, weet dat dit slecht voor de moederlijke zenuwen is.

Een simpele oplossing is op vakantie gaan of leuke dingen doen. Maar dat doe je ook niet fulltime, 6 weken lang.

Daarm tips voor de thuisblijfmoeders die de zomervakantie als pittig ervaren!

 

Hoe overleef je als thuisblijfmoeder de zomervakantie?

 1. Hoewel het wegvallen van het schoolritme rust kan brengen, is het verstandig om toch een ritme aan te houden. Geef ruimte aan het zomergevoel door langer uit te slapen, maar hanteer vervolgens toch een dagritme. Zij het met losse hand.
 2. Wissel Uitjes met kinderen af met thuisblijven.
 3. Laat de kinderen helpen. Als je kinderen fulltime thuis zijn, maken ze meer troep. En op mooie, zonnige dagen lopen ze wellicht zand, water en modder het huis in. Bekers ranja vallen om, overal ligt duplo, kortom het huishouden wordt wat chaotisch. Geef elk kind een vaste huishoudelijke taak. Voorkom dat je de huissloof wordt.
 4. Reserveer tijd voor jezelf, en om iets in je eentje te doen. Als de kinderen fulltime thuis zijn in de zomervakantie, is er vaak weinig tijd om nog iets voor jezelf te doen. Maak daar bewust tijd voor. Want jij bent ook belangrijk!
 5. Houd jezelf voor: 'Ook dit gaat voorbij.'
 6. Ook al vallen veel  bestaande structuren weg, er zijn soms andere dingen waar je met je kind(eren) naar toe kunt gaan. Bij ons in de wijk was er altijd een week Kneuterkamp. De kinderen gingen daar overdag naar toe, en ik haalde ze rond een uur of 5 weer op.
 7. Schrik niet van de uitspraak: 'Ik verveel me, wat kan ik doen?' Laat ze het zelf uitzoeken!

Muzikaal intermezzo

Ik luisterde tijdens lange zomervakanties graag naar het liedje Ordinary time van de Amerikaanse thuisblijfmoeder Marie Bellet. Het is een prachtig liedje over de tijd die je doorbrengt met je kinderen.

 

Conclusie over thuisblijfmoeders en zomervakantie

Hoewel de zomervakantie een tijd van vrijheid, blijheid kan inluiden betekent het voor de meeste thuisblijfmoeders ook een periode van chaos en onrust.

In deze post vind je 6 tips om de zomervakantie te overleven, zonder gek te worden.

Word je somber van de zomervakantie? Lees dan eens Zomerdepressie.

Leestip: thuisvakantie.

Bron afbeelding: Shutterstock


Hoe ervaar jij de zomervakantie als thuisblijfmoeder?


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

13 reacties

 1. Mee eens. Zeker met punt 4. Ik zie behoorlijk op tegen deze 6 weken (die nu al begonnen zijn) omdat ik inderdaad het schrijven voor de blog en de kinderboekjes juist alleen maar in de versnipperde tijd tussendoor kan doen (of in de avond of in het weekend)... We hebben nu de afspraak gemaakt dat ik in ieder geval een half uur in de ochtend èn een half uur in de middag niet gestoord mag worden en dat ze alleen gaat spelen (tenzij er natuurlijk iets aan de hand is)...

 2. Mee eens. Zeker met punt 4. Ik zie behoorlijk op tegen deze 6 weken (die nu al begonnen zijn) omdat ik inderdaad het schrijven voor de blog en de kinderboekjes juist alleen maar in de versnipperde tijd tussendoor kan doen (of in de avond of in het weekend)... We hebben nu de afspraak gemaakt dat ik in ieder geval een half uur in de ochtend èn een half uur in de middag niet gestoord mag worden en dat ze alleen gaat spelen (tenzij er natuurlijk iets aan de hand is)...

 3. Ik als thuisblijfzzp-er begrijp het helemaal. Meestal vond ik 6 weken vakantie wel heftig ja. Heowel alles went. Het is ook een kwestie van wennen, ritme vinden. Af en toe ene uitje, af en toe de kinderen lekker aan hun lot overlaten. Als ze iets groter worden gaat dat makkelijker. En alleen iets doen, dat mis ik het meeste. Misschien toch maar eens een oppas inhuren of man heel lief aankijken?

 4. Ik als thuisblijfzzp-er begrijp het helemaal. Meestal vond ik 6 weken vakantie wel heftig ja. Heowel alles went. Het is ook een kwestie van wennen, ritme vinden. Af en toe ene uitje, af en toe de kinderen lekker aan hun lot overlaten. Als ze iets groter worden gaat dat makkelijker. En alleen iets doen, dat mis ik het meeste. Misschien toch maar eens een oppas inhuren of man heel lief aankijken?

 5. Wij laten ze gewoon hun eigen plannen maken,en corrigeren wanneer nodig...
  Ze doen dan zelfs spontaan klusjes als een boodschap bij de supermarkt of koffie zetten,super lief,dus 6 weken genieten!

 6. Ik heb altijd ontzettend veel respect voor moeders die hier openlijk over spreken en niet steeds doen of alles netjes onder controle is.
  Oké, ik kan er niet over meespreken aangezien ik geen kinderen heb.
  Gisteren is mijn vriend gaan kamperen met vrienden.
  Dus bleef ik thuis achter met 6 katten en een duitse herder pup van 3 en een halve maand.
  Ik kreeg gisteren al even grijs haar.
  En ik weet zeker dat dit niets is in vergelijking met een aantal kids.
  RESPECT DAMES!

 7. Ik heb altijd ontzettend veel respect voor moeders die hier openlijk over spreken en niet steeds doen of alles netjes onder controle is.
  Oké, ik kan er niet over meespreken aangezien ik geen kinderen heb.
  Gisteren is mijn vriend gaan kamperen met vrienden.
  Dus bleef ik thuis achter met 6 katten en een duitse herder pup van 3 en een halve maand.
  Ik kreeg gisteren al even grijs haar.
  En ik weet zeker dat dit niets is in vergelijking met een aantal kids.
  RESPECT DAMES!

 8. Ik ben ook een thuisblijfmoeder van vier kinderen. Geen ZZP'er.
  Ik ben heel bewust aan het genieten. De eerste 2 weken moet ik het zonder mijn man doen. Maar het loopt op rolletjes hoor.
  Bij ons is het gewoon gezellig, met af en toe een ruzietje of iemand die het zat is. Ik ben uit mijn ritmes en routines, maar ik probeer een lieve en betrokken moeder te zijn. Geen moeder die de vakantie uitzit, en het maar naar vind dat de kinderen thuis zijn. Dus waar kan, trekken we er met elkaar op uit.
  Groetjes Liselot

 9. Ik ben ook een thuisblijfmoeder van vier kinderen. Geen ZZP'er.
  Ik ben heel bewust aan het genieten. De eerste 2 weken moet ik het zonder mijn man doen. Maar het loopt op rolletjes hoor.
  Bij ons is het gewoon gezellig, met af en toe een ruzietje of iemand die het zat is. Ik ben uit mijn ritmes en routines, maar ik probeer een lieve en betrokken moeder te zijn. Geen moeder die de vakantie uitzit, en het maar naar vind dat de kinderen thuis zijn. Dus waar kan, trekken we er met elkaar op uit.
  Groetjes Liselot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *