De melkfabriek: review
Een boek schrijven over één van de mijnenvelden van het moederschap, namelijk borstvoeding, zonder op allerlei tenen te trappen, is geen eenvoudige taak.
Maar het is Sofie van den Enk en Eva Munnik gelukt. Met hun boek De melkfabriek leveren ze een informatief boek af over borstvoeding, zonder daarbij flesvoeding af te branden als een symptoom van falend moederschap.
Het boek wordt dan ook aangeprezen als het 'eerste boek over borstvoeding met respect voor flesvoeding'.
Alleen al daarom is De melkfabriek lezenswaardig materiaal.
De melkfabriek: wat kun je er van verwachten?
De melkfabriek is een informatief boek over borstvoeding met een hoog 'how-to' gehalte en persoonlijke verhalen van vrouwen over borstvoeding. Naast algemene informatie vind je er veel praktische tips om succesvol borstvoeding te geven.
Vooral hoofdstuk 9 getiteld kloven en hobbels is wat dat betreft de moeite waard. Daarin worden namelijk de meest voorkomende redenen waarom borstvoeding 'mislukt' behandeld. Zoals de mythe: 'Ik had te weinig melk'.
'In principe stemt de melkproductie van een moeder zich af op de vraag van het kind. Dat heeft de natuur prima zo geregeld. Maar door gebrekkige begeleiding en verkeerde informatie, kan het gebeuren dat het in de opstartfase mis gaat. In zo'n geval komt de melkproductie nooit goed op gang, en hebben vrouwen inderdaad 'te weinig melk'.
Maar dat komt dus niet door hun lichaam, maar door onvoldoende begeleiding.
'Vraag advies aan lactatiekundige'
In De melkfabriek komt regelmatig het regeltje 'Vraag advies aan een lactatiekundige' voor. Dat is namelijk een deskundige op het gebied van borstvoeding en zij kan helpen om succesvol te voeden en problemen te voorkomen.
De borstvoedingsmafia
Sofie van den Enk en Eva Munnik doen flink hun best om neutraal te zijn als het om borstvoeding gaat. Toch geven ook zij aan dat borstvoeding in principe de beste voeding is. Maar met de kanttekening dat je kind met flesvoeding ook prima groot wordt.
Ze distantiëren zich nadrukkelijk van de zogenoemde borstvoedingsmafia. Dat zijn vrouwen die erg pro-borstvoeding zijn.
Hier onder een video van iemand uit de vermeende borstvoedingsmafia
'Het moet wel leuk blijven'
Wat verder opvalt in De melkfabriek is de boodschap: 'Het moet wel leuk blijven.' Is borstvoeding geven 'niet leuk'? Dan stop je er gewoon mee.
Tegelijkertijd zeggen van den Enk en Munnik dat borstvoeding in het begin 'erg wennen' is, en dat je het dus ook weer niet te snel moet opgeven.
Een goed advies. Want bijna niets is alleen maar 'leuk'.
Toch ook kritiek op De melkfabriek
Er is wel wat kritiek op De melkfabriek. Zo zou niet alle informatie kloppen. Zoals de stelling dat je na 6 weken de melkproductie niet meer goed op gang kunt krijgen.
Critici vinden bovendien dat in De melkfabriek als het ware een zaadje wordt geplant dat geen borstvoeding geven een optie is, terwijl de insteek zou moeten zijn vrouwen zelfvertrouwen te geven zodat ze succesvol borstvoeding kunnen geven.
Verder wordt als kritiekpunt genoemd dat De melkfabriek niet respectvol is. Het taalgebruik is hier en daar inderdaad wat plat.
Conclusie over De melkfabriek
De melkfabriek is een leuk boek voor zwangere vrouwen en pas bevallen vrouwen die borstvoeding geven. Het boek is informatief, aanmoedigend en door de persoonlijke verhalen aansprekend leesvoer.
Als handboek is het minder geschikt, omdat er geen professionals hebben meegewerkt aan het boek, waardoor niet alle informatie klopt.
Het zou leuk geweest zijn als er achterin het boek een legenda zat, zodat je als lezer bepaalde onderwerpen even makkelijk kon opzoeken.
Praktische informatie over De melkfabriek
De melkfabriek is te koop voor 19,99 op bol.com.
Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Lijkt me een heel goed boek al zal ik het zelf niet meer nodig hebben.