De bh: symbool van emancipatie of juist niet?
Elke vrouw heeft er minstens eentje in de kast liggen: een bh. Sinds rond 1914 Mary Phelps Jacob de eerste moderne bh in elkaar fabriekte met behulp van zakdoeken en lint, is de bh net zo gewoon geworden als een onderbroek. Voordat Mary Phelps aan de slag ging droegen vrouwen vooral korsetten. Die zaten vaak strak, maakten bewegen lastig en waren vooral bedoeld om een ‘ideaal figuur’ te creëren. En als je daar als vrouw dan bijna door flauwviel, so be it! Wie mooi wil zijn moet pijn lijden. Gelukkig dacht Mary daar dus anders over.
Er is van alles aan de hand in BH-Land!
Er is sinds 1914 veel veranderd in BH-Land. En ik vroeg me af in hoeverre de ontwikkelingen van de beha de emancipatie van vrouwen weerspiegelen? Is de beha een bevrijdend kledingstuk dat vrouwen comfort en ondersteuning biedt, of is het een symbool van onderdrukking en schoonheidsnormen? In dit artikel duik ik in de geschiedenis van de beha, de recente opkomst van de bralette en minimizer bh en de invloed van de coronacrisis op onze ondermode.
Van korset naar beha naar brassière: een korte geschiedenis
Zoals ik al schreef: Voordat de beha bestond, droegen vrouwen vooral korsetten. Die waren strak, beperkend en bedoeld om een ideaal figuur te creëren. Rond 1914 kwam Mary Phelps Jacob met een alternatief: de eerste moderne beha, gemaakt van zakdoeken en lint. Dit nieuwe ontwerp bood vrouwen meer bewegingsvrijheid en betekende een stap weg van de verstikkende korsetten. Hieronder zie je de vrouw waaraan wij de moderne bh te danken hebben:

Van platte voorgevel naar kegelvormige bh’s naar beha verbrandingen
In de jaren ’20 en ’30 veranderde de beha mee met modebeelden. De flapperstijl vroeg om een platter silhouet, terwijl in de jaren ’50 de iconische kegelvormige beha’s populair werden door Hollywoodsterren zoals Marilyn Monroe. Tijdens de twee feministische golven van de jaren ’60 en ’70 gooiden de Dolle Mina’s beha’s juist van zich af omdat ze ze een ‘symbool van onderdrukking’ vonden. Er waren zelfs publieke verbrandingen van bh’s! Dolly Parton zei daar ooit vol zelfspot over:
‘I was the first woman to burn my bra – it took the fire department four days to put it out.’
Van push-up naar bralette
In de jaren ’90 en begin 2000 werd de push-up beha populair. Het idee dat borsten gevormd en gelift moesten worden, werd omarmd door merken zoals Victoria’s Secret. Maar de laatste jaren is er een verschuiving merkbaar: de bralette is in opkomst. Deze zachte, niet-voorgevormde beha zonder beugels is heerlijk comfortabel en biedt een natuurlijke look. Je zou kunnen zeggen:
‘What you see is what you get!’
Hieronder zie je voorbeelden van zo’n bralette:
Is de bralette een vorm van emancipatie?
Is de populariteit van de bralette een vorm van emancipatie? Het zou volgens mij best kunnen. Op z’n minst is het een stap weg van het schoonheidsideaal waarin borsten gelift en geaccentueerd moeten worden. Vrouwen kiezen steeds vaker voor comfort en een natuurlijker uiterlijk, iets wat ook samenhangt met body positivity-bewegingen. Het zou me niets verbazen als de coronacrisis hierin ook een rol heeft gespeeld. In de tijd dat we allemaal verplicht thuis moesten blijven, ruilden veel vrouwen hun strakke kleding en beugelbh’s in voor comfortabelere alternatieven. Tijdens een zoom sessie kun je prima een bralette dragen!
Hoe zit dat met een minimizer beha?
Naast de bralette is er ook de minimizer beha, die borsten juist kleiner laat lijken. Dit kan een praktische keuze zijn voor vrouwen die rugklachten hebben of zich ongemakkelijk voelen bij te veel nadruk op hun boezem. Maar het roept ook de vraag op: in hoeverre is een minimizer bh dragen een persoonlijke keuze en in hoeverre is het toch een aanpassing als vrouw aan schoonheidsnormen die vrouwen dicteren dat grotere borsten minder gewenst zijn? Op de site van Hünkemöller schrijven ze over de minimizer bh:
‘Een minimizer bh is de perfecte bh als je grotere borsten hebt die je een cupmaat kleiner wilt laten lijken – omdat je graag een outfit aan wilt die beter staat met wat minder decolleté of omdat het je zelfverzekerder laat voelen als je borsten kleiner ogen.’
Conclusie
De beha heeft door de jaren heen verschillende betekenissen gehad: van bevrijding van het korset tot symbool van feministische protesten. Vandaag de dag zijn er enorm veel keuzes op het gebied van bh-modellen. Er is voor elk wat wils. In principe zijn wij als vrouwen vrij te kiezen wat we het fijnst vinden. Of dat nu een push-up, een bralette, een minimizer of helemaal geen beha is – de keuze is aan jou.
Mijn beha voorkeuren
Zelf draag ik tegenwoordig zachte katoenen bh’tjes zonder beugel of vorm. Ik denk dat ze goed te vergelijken zijn met een bralette. Ik kies voor deze bh’s omdat ze zo lekker zitten, en helemaal zonder bh lopen vind ik niet fijn. Maar ik merk wel dat als ik ‘ergens naartoe’ ga, ik vaak toch even ‘een goede bh’ pak, en dat is dan meestal een beugelbh die de boel goed ondersteunt.
Leestip
Wat is jouw favoriete soort bh?
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.