Aad Aktief thuisblijfmoeder

aad aktief

Ken je het blog Aad Aktief?
Dat wordt geschreven voor Adrianne Hooimeijer-Mourits.

Adrianne Hooimeijer-Mourits (1989) is samen met haar man Peter (1985) de trotse ouder van Christilène (2013) en Jochanan (2016). Adrianne haalde op haar eenentwintigste haar PABO-diploma middels een werken-leren-traject. Het is inmiddels alweer bijna 10 jaar geleden dat ze voor de klas begon.

Inmiddels is Adrianne thuisblijfmoeder en blogt ze onder andere over rondkomen van 50 euro per week voor een gezin van 4 personen.

Lees nu haar verhaal, het verhaal van Aad Aktief!

Hoe was de beslissing om fulltime te moederen Aad aktief??

Het was een makkelijke beslissing. Voor Peter was het lastig om één dag per week thuis te zijn bij de kinderen i.v.m. zijn werk. En we wilden geen gebruik maken van kinderopvang. Daarom besloten we dat ik thuis zou blijven.

Hoe reageerde je omgeving dat je fulltime thuisbleef?

Wisselend. Sommige mensen zeiden dat het ondankbaar was richting de overheid, omdat zij jaaaarenlang mijn studie hadden ‘betaald’. Ahum, mijn ouders hebben de kosten voor hun rekening genomen (waarvoor ik nog steeds dankbaar ben!)

En inmiddels scheelt het feit dat ik thuis bij de kinderen ben, ten opzichte van allebei parttime werken, ons bijna 10.000 euro!!

Oftewel: De overheid zal mij vast dankbaar zijn dat ik thuis ben, want ze hoeven mij geen kinderopvangtoeslag te betalen en zelf draag ik kapitalen aan belasting aan hen af.

Anderen zeiden:

‘Tsja, dat zou ik ook wel willen, hier kan het niet…’

Ik weet dat het niet voor iedereen geldt, maar in veel gevallen is het ‘Waar een wil is, is een weg.' Wij hebben besloten niet op vakantie te gaan, een auto weg te doen, grotendeels tweedehands kleding te dragen, enz. Het is maar net welke keuzes je maakt…

Wat vind je partner ervan?

Die vond dat ik moest doen wat ik wilde, en stond hoe dan ook achter mijn beslissing. Hij vindt de constructie kostwinner-thuisblijfmoeder prima.

Hebben jullie een nieuwe taakverdeling gemaakt?

Nee, eigenlijk niet. De zwaardere huishoudelijke taken als ramen zemen van boven tot onder deed hij al en is hij blijven doen .

Hebben jullie berekeningen gemaakt?

Ja, en we dachten dat het financieel niet kon. Maar we besloten toch de stap te zetten. Uiteindelijk ben ik denk ik een beetje doorgeslagen in bezuinigen.

Want we kunnen maandelijks zelfs nog voor zowel de kinderen én onszelf sparen met 1 salaris.

Verder verkoop ik wel eens kinderkleding, of ik naai een keer bij uitzondering iets voor iemand. Maar ik ben te druk om echt een naaibedrijf op te starten.

Wat vind je ervan dat je financieel afhankelijk bent van je partner?

Hoezo? Ik vraag toch ook niet aan mijn man wat hij ervan vindt dat hij afhankelijk is van mij omdat ik voor onze kinderen zorg? Nee, ik vind dat echt onzin. Ik zorg goed voor ons geld. Ik geef uitsluitend uit wat nodig is. En doordat ik zo goed mogelijk zuinig probeer te leven, is er financiële ruimte genoeg voor bijvoorbeeld een verbouwing o.i.d.

Denk je nog weer deel te gaan nemen aan het arbeidsproces?

Vast wel weer een keer. Omdat er in het onderwijs altijd genoeg werk is, en ik het ontzettend leuk vind om te doen. Bovendien is het goed te combineren, omdat ik geen weekenden o.i.d. hoef te werken. Dat lijkt me echt niet fijn met een gezin.

Op z’n vroegst zou ik weer aan de slag willen als Christilène naar school gaat, en misschien nog wel een stuk later. Tot die tijd in ieder geval niet.

Wat is je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder?

Hmm, ik ben nogal een perfectionist, dus het liefst zou ik alles goed doen, maar dat moet ik loslaten. Je wilt knutselen met de kinderen, je huishouden aan kant, de was klaar, het eten op tafel, rondjes fietsen en wandelen, enz, enz. Niet alles kan tegelijk, dus soms is het een rommeltje en ik word steeds beter in ‘de boel de boel laten’.

Wat is het leukst aan fulltime moederen?

Je kunt je eigen agenda indelen, geen gestress over de crèche en je ziet alles… Dat vind ik zo leuk; het eerste lachje, eerste loopje, het praten, enz. Overal ben je als eerste bij en vol trots kun je het dan aan de keukentafel vertellen. Ik zou het zo jammer vinden om dat te moeten missen.

Kun je een typische week beschrijven van jou als Thuisblijfmoeder?

  • Zorgen voor de kinderen,
  • Boodschappen doen (doe ik vaak ’s avonds)
  • Bloggen
  • Naaien (vaak cadeautjes)
  • Huishouden (dat houdt nooit op hè.)
  • Werken voor de webwinkel die ik heb samen met iemand t.b.v. onze kerk (naaien van pittenzakken, tekstborden maken, e-mailen, enz.)
  • Visite ontvangen en nog veel meer
  • Eigenlijk teveel om op te noemen…

Kijk maar eens op m’n blog Aad Aktief, daar schrijf ik wekelijks van alles (maar nog niet de helft van wat ik meemaak, anders kom ik niet meer aan slapen toe)

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie?

Ronduit belachelijk. Sorry, betere woorden heb ik er niet voor. Ze roepen dat vrouwen keuzes moeten hebben, enz. maar onderhand worden we verplicht om te werken door de rare constructies voor 1-verdieners versus 2-verdieners.

Gek dat sommige mensen bijna de volledige kinderopvang vergoed krijgen, terwijl ik al die voordelen niet krijg terwijl ik ook 24/7 aan het werk ben.

Dat is één van de redenen waarom ik vastberaden ben om het vol te houden en te laten zien dat het wel degelijk kan: thuisblijven en van 1 gewoon salaris rondkomen. Uiteraard kost dit ‘offers’, maar hoe erg is het om niet jaarlijks (meerdere keren) op vakantie te gaan? Of niet twee dure nieuwe auto’s voor de deur te hebben?

Hoe voorzie je in sociale contacten?

O, hou op… Ik heb zo ontzettend veel aanloop, ons huis is net een bijenkorf. Soms heb ik 5x per week (onverwachts) visite. Dan ben ik gewoon blij als ik aan het eind van een dag een keer twee trommels was heb kunnen draaien. Altijd een drukte van belang hier, ik kom geen contacten tekort.

We hebben allebei een grote familie, ik doe vrijwilligerswerk in en buiten de kerk en in de buurt werken een aantal dames parttime. Dus in de zomer zitten we geregeld met elkaar en alle kinderen gezellig in de speeltuin op het bankje. De één neemt thee mee, de volgende drinken voor de kids en weer een ander koekjes. Beregezellig is dat.

Hoe 'laad' je jezelf weer op?

Met de kinderen vind ik het heerlijk om naar buiten te gaan. Fietsen met mijn elektrische bakfiets of een ommetje lopen. Verder volg ik een cursus over De Institutie van Calvijn (christelijke theoloog). Soms zou ik hier iets meer tijd voor willen hebben.

Daarnaast spreek ik 1x per week of per 2 weken af met een vriendin om samen te haken. We zijn bezig met het haken van een bloemendeken, en door samen te haken ben ik ‘verplicht’ om een avond lekker te zitten i.p.v. steeds maar door te gaan.

Peter vindt het echt belangrijk dat ik dit soort dingen gewoon blijf doen, ondanks dat ik thuismama ben.

Een veel gehoord argument voor arbeidsparticipatie is dat je jezelf dan blijft ontwikkelen. Hoe ervaar jij je ontwikkeling als thuisblijfmoeder?

Ach, ik word een beetje moe van dit soort argumentatie. Op m’n 21e had ik m’n HBO-studie afgerond door hard te werken. Het lijkt me duidelijk dat je echt niet ‘stil staat in je ontwikkeling’ als je gewoon participeert in de maatschappij, vrijwilligerswerk doet en voor je eigen kinderen zorgt.

Daarnaast ontwikkel ik me prima thuis. Ik heb recent een broodbakworkshop gevolgd, ik leer iedere dag bij (bijv. naaien heb ik mezelf aangeleerd, ik kijk filmpjes of lees er een boek over en anders vraag ik mijn moeder), verder lees ik graag en vind ik het leuk om nieuwe dingen uit te proberen Zoals nieuwe, goedkope recepten proberen, of zelf leren haren knippen met Youtube-filmpjes.

Je hebt een blog Aad Aktief: waarom ben je dit begonnen?

In eerste instantie als ‘stok achter de deur’ omdat ik mezelf had uitgedaagd te leven van 50 euro per week met ons vierkoppige gezin. Inmiddels heb ik na enkele maanden de smaak te pakken en wil ik niet anders meer. Wat is het heerlijk om te leven met minder en minder te ‘moeten’. En vooral natuurlijk: meer sparen voor de kinderen en meer hypotheek aflossen (en dat met maar 1 salaris!)

Ik heb mijn blog niet meer nodig om het vol te houden. Maar nu vind ik het leuk om mensen te inspireren en heb ik een grote groep lezers die dagelijks een kijkje neemt en m’n blogs leest, dus voorlopig ga ik nog even door…

Ik deel tips om te bezuinigen, recepten (goedkope recepten of recepten van kliekjes bijvoorbeeld) en uiteraard deel ik mijn ervaringen over de dingen die ik koop (of juist niet) en over de stand van mijn budget.

Hoe zie je de toekomst van Aad Aktief?

Op dit moment ongeveer zoals nu. Christilène gaat bijna naar school. Daardoor ben ik iets meer aan tijden gebonden, maar heb ik aan de andere kant juist wat meer tijd voor andere dingen. Ik heb een vrij grote lijst met to-do-dingen die wacht op het moment dat ik iets meer ruimte in de agenda krijg, dus vervelen zal ik me niet snel…

Ik wil dan in grotere stappen mijn cursus verder volgen en wie weet een volgende cursus doen. Ik ben dol op lezen en studeren, maar vooral bij het laatste heb je echt concentratie nodig. Dat zal dus meer iets worden voor als de kinderen naar school zijn en ik overdag gelegenheid hiervoor heb.

Meer lezen van Adrianne oftewel Aad Aktief?

Bezoek dan haar blog Aad-actief.

Wist je dat Aad Actief ook een boek heeft uitgebracht?


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *