De mij, dat ben ik: de weggeefwinkel in Assen
Eindeloos formulieren invullen, lange wachtlijsten, wie frustreert dat niet?! Vooral als je acuut hulp nodig hebt. Maar bij de Stichting Budgetsupport word je wél direct geholpen, en dat is te danken aan initiatiefneemster Marjan Ijzerman.
Stichting Budgetsupport: hulp en ondersteuning bij financiële problemen
Stichting Budgetsupport ondersteunt mensen met financiële, en sociale problemen. De stichting heeft 'twee poten': de weggeefwinkel en een consulententeam. De weggeefwinkel verstrekt voornamelijk kleding, schoenen, speelgoed en klein huisraad, en de consulenten zorgen voor schuldenhulpverlening.
Van tandarts-assistente tot consulente schuldenhulpverlening
Toen Marjan (54), moeder van drie kinderen, stopte met haar baan als tandarts-assistente, besloot ze haar hart te volgen, en werd zelfstandig ondernemer. Als echt 'mensen-mens', en ervaringsdeskundige op het gebied van financiële uitdagingen, startte ze Budget Bureau.
Voortaan ondersteunde en begeleidde Marjan mensen met financiële en sociale problemen. Wat begon als een eenpersoons bureau in 2005, werd drie jaar later de Stichting Budgetsupport, en anno 2011 lopen per week zo'n 100 mensen de weggeefwinkel binnen.
Marjan doet dit werk als vrijwilligster, en dit is haar verhaal!
Het verhaal van Marjan Ijzerman en de Stichting Budgetsupport
Marjan: 'Mijn eerste cliënt kreeg ik naar aanleiding van een artikel in een huis-aan-huis-blad. Hij zou worden afgesloten van gas en licht, dus nam ik contact op met de leverancier om dit te voorkomen. Ik trof regelingen met de andere schuldeisers, en maakte een budgetplan op basis van zijn inkomen. Het resultaat: een schuldenvrije cliënt! Mijn methode is: ik ga overal blanco op af, en zie wel wat er op me afkomt. En dat werkt uitstekend.
Netwerken
In diezelfde tijd maakte ik afspraken bij verschillende organisaties, en instellingen op het gebied van armoede bestrijding. Ik zorgde dat ik overal binnenkwam, zoals bij de Sociale Dienst en de Gemeenschappelijke Kredietbank. Domweg door het te doen, en mezelf voor te stellen. Vaak samen met een cliënt die de problemen ondervond. Inmiddels kent iedereen mij/ons als Stichting Budgetsupport, en werkt graag met ons samen
In mijn contacten met de reguliere instanties merkte ik wel dat ik er uitgesproken ideeën op na hield, die nogal afweken van de reguliere hulpverlening.
Hoe vier je Sinterklaas als je geen geld hebt?
In Assen was bijvoorbeeld een uitgiftepunt van voedsel, maar ik vond dat er meer moest komen. Want hoe vier je bijvoorbeeld Sinterklaas als je geen geld hebt? Hoe laat je kinderen meedoen aan sociale activiteiten op school? Hoe kunnen je kinderen na schooltijd bij clubjes, als je niet genoeg geld hebt? Hoe vier je een verjaardag? Hoe kom je aan goede kleding?
Gesprek met directeur basisschool
Met die vragen in mijn achterhoofd, en 5 december 2005 in aantocht, ging ik in gesprek met de directeur van de basisschool van mijn dochter over het inzamelen van speelgoed voor Sinterklaas. Door gebruik te maken van mijn netwerk, vond ik een ruimte in een wijkgebouw. Al snel kwam het speelgoed volop binnen in de school. Het was hartverwarmend!
Sinterklaascadeautjes ingezameld
Er kwam een artikel over ons initiatief in een huis-aan-huis-blad, en de aanmeldingen stroomden binnen. We konden verschillende gezinnen blij maken met Sinterklaascadeautjes. Inmiddels hebben we jaarlijks een groot Sinterklaasfeest in de weggeefwinkel. Twee middagen komen ouders cadeaus uitzoeken, die vervolgens door mijn enthousiaste vrijwilligers worden ingepakt en gestickerd met de naam van het kind. Als hoofdsponsor van ons Sinterklaasfeest is Univé-verzekeringen onmisbaar geworden.
Zes cadeau's per kind
Gemiddeld mogen er per kind zes cadeau's worden uitgezocht, waarvan een boek en puzzel verplicht zijn. Armoede kan mensen passief maken, en lezen en puzzelen zorgen er voor dat de ouders echt iets sámen doen met hun kind(eren). Bovendien zijn ze goed voor de ontwikkeling van een kind.
De geboorte van de Weggeefwinkel
Terug naar 2005. Door het succes en de betrokkenheid van de school kwam er ook kleding los. De weggeefwinkel was geboren! Een groep enthousiaste mensen, waaronder mijn eigen kinderen, zorgden er wekelijks voor dat men bij ons kleding, schoenen en speelgoed kon halen. Dit werd opgeschreven in een map.
Een nieuw pand voor de Weggeefwinkel
In 2006 groeiden we uit onze voegen in ons toenmalige pand, en pleitte ik bij de gemeente Assen voor een ander onderkomen. Dit werd gehonoreerd, en daarmee werd onderkend dat er een groot probleem is in Assen. De verhuizing was een behoorlijke klus, maar vele handen maken licht werk, en in oktober 2006 konden we onze deuren opnieuw openen.
Voor het pand betalen we geen huur: het werd ter beschikking gesteld door de Gemeente Assen.
Hoe de Weggeefwinkel werkt
In ons nieuwe onderkomen worden klanten geregistreerd met behulp van een computersysteem. We toetsen op inkomen, schuldsanering en auto’s. Op dit moment staan er meer dan 600 mensen ingeschreven, die regelmatig langskomen om het één en ander op te halen.
Openingstijden
De weggeefwinkel hanteert openingstijden, die verschillen per seizoen. We hebben geen stromend water, geen gas en geen toiletgroep. Wel elektriciteit, en in de winter verwarmen we de winkel met zibro camin kachels. Maar hoe koud het ook is, binnen hangt altijd een warme sfeer!
Dinsdagmiddag is sorteermiddag
Elke dinsdagmidag wordt de inbreng van die week gesorteerd. Dinsdag is dan ook de handigste dag om goederen te bréngen.
Af en toe halen we ook goederen op. Een collega uit het consulententeam heeft een aanhanger en is eigenlijk altijd bereid! Laatst hebben we nog een wasmachine opgehaald, van mensen die voor vier jaar naar de VS gingen, en een heleboel spullen wilden weggeven. Daar hebben we meteen een paar cliënten heel blij mee gemaakt.
Onze bezoekers
Onze bezoekers zijn er in alle maten, leeftijden, en uit alle lagen van de bevolking. Ook werkenden krijgen het steeds moeilijker, en we verwachten dan ook dat de bezuinigingen voor extra cliënten zullen zorgen.
Cliënten komen bij ons via de Gemeente Assem, de Intergemeentelijke Sociale Dienst, het UWV, Re-integratiebureaus, Maatschappelijk werk, Reclassering, Voedselbank, Verslavingszorg, Jeugdzorg, OGGZ, GGZ, Woningstichtingen en ik ben er vast nog wat vergeten.
Hoe we aan onze spullen komen
In de loop der jaren is mijn netwerk enorm uitgebreid, en onze inbrengers bestaan uit allerlei verschillende personen/organisaties. Zo krijgen we af en toe een partij goederen van V&D, en heb ik contact met de dames van de Ladies' Circle Nederland .
Van Bakker Bart krijgen we drie keer per week brood. Dat is brood dat is overgebleven, en dat direkt door hen is ingevroren. Wij halen het op, en bij ons gaat het direkt ook weer de vriezers in zodat het vers blijft. Het brood vindt gretig aftrek!
Door gebrek aan ruimte kunnen we geen grote zaken opslaan, denk hierbij aan wasmachines, koelkasten e.d. terwijl daar vaak wel behoefte aan is. Een andere grote behoefte is (moderne) herenkleding, en herenschoenen. Dit is vanaf de start al een probleem geweest.
De vrijwilligers
Momenteel hebben we vijfentwintig vrijwilligers die werken volgens een rooster. Alle vrijwilligers hebben hetzelfde takenpakket, en sommige vrijwilligers hebben extra taken. De één maakt bijvoorbeeld het rooster, de ander heeft de leiding over het Sinterklaasgebeuren, weer een ander is het aanspreekpunt tijdens de opening.
De vrijwilligersgroep is een zeer gemêleerd gezelschap, en de leeftijden variëren van 14 tot 75. We hebben vrijwilligers die tijd over hebben en op deze manier een bijdrage willen leveren aan de maatschappij, en we hebben stagières.
De Stichting Budgetsupport is namelijk een erkend leerbedrijf. Jaarlijks kunnen vier studenten bij ons de praktijk oefenen.
Per jaar vergaderen we ongeveer vier keer, en ik heb regelmatig gesprekken met de vrijwilligers.
Het consulententeam
Het consulententeam bestaat uit 10 mensen en we werken provinciaal. Onze stagiaires zijn HBO studenten, en de consulenten beschikken over een HBO denkvermogen en affiniteit met de doelgroep.
We boeken zeer goede resultaten, doordat wij mensen blíjven volgen en ondersteunen. We zijn heel erg 'hands on'. En doordat we huisbezoeken doen, kunnen we direct handelen. Soms komen we ergens binnen, en hebben mensen geen water, gas en licht meer. Daar gaan we dan meteen iets aan doen.
Soms nemen we letterlijk een kijkje in de keuken. Als er niets meer te eten en drinken is, gaan we samen op pad om de eerste nood weg te nemen. Ook gaan we mee naar rechtszaken en intake gesprekken.
Zoals je hebt kunnen lezen, ben ik zeer eigengereid, en heb ik alles zelf opgezet. Dit werkt erg prettig, en maakt onze werkwijze, zonder protocollen en ingewikkelde procedures, mogelijk.
Meer weten?
Wil je na het lezen van dit artikel spullen doneren, vrijwilliger worden, of gewoon meer informatie? Bezoek dan de website van Stichting Budgetsupport.
En volg de Stichting Budgetsupport op Twitter!
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
een waardevol initiatief !
een waardevol initiatief !
leuk gedaan zeg bravo!
leuk gedaan zeg bravo!