‘Ze hebben in ieder geval tijd genoeg om uw boek te lezen!’

In actualiteitenprogramma Paul en Witteman een gesprek met Elma Drayer, schrijfster van het boek ‘Verwende prinsesjes‘ en ook aan tafel zit Marieke Stellinga, auteur van het geweldige boek De mythe van het glazen plafond

Centraal in de discussie staat de Nederlandse vrouw en dat die ‘niet wil werken’. De stilzwijgende definitie van werken is ‘betaalde arbeid’, want wat vrouwen thuis doen in termen van zorg en opvoeding, staat in deze discussie gelijk aan ‘niet werken’.

Elma Drayer: arbeidsplicht voor vrouwen!

Elma Drayer pleit in haar boek voor een arbeidsplicht voor vrouwen, en vindt dat Nederlandse vrouwen een ‘domme’ keuze maken door te kiezen voor kleine parttime baantjes, of nog erger: fulltime moederen. Maar liefst 3 miljoen vrouwen is niet financieel onafhankelijk, en dat is Drayer een doorn in het oog.

Al was de crèche gratis, dan willen ze nog niet!

Elma Drayer en Marieke Stellinga zijn het met elkaar eens dat de Nederlandse vrouw simpelweg niet meer uren buitenshuis wíl werken. ‘Al was de crèche gratis, dan willen ze nog niet!’ Maar waar Elma Drayer dit een kwalijke zaak vindt, wijst Marieke Stellinga op de massale toestroom van vrouwen op de arbeidsmarkt en het hoge aantal kinderen dat nu naar de crèche gaat. Zij vindt dat er de afgelopen twintig jaar een ware aardverschuiving is opgetreden, en noemt Nederland een paradijs voor vrouwen.

Tegenover Marieke’s optimisme sombert Elma Drayer over het feit dat je partner je kan verlaten, of dat er een steen op zijn hoofd kan vallen. Interessant detail is overigens dat de kans op echtscheiding aanzienlijk toeneemt wanneer beide partners een baan hebben.

Verrassend is Elma Drayers lof voor het boek ‘Vrouw des huizes’ van Els Kloek, waarin juist de eigenzinnigheid van de Nederlandse vrouw geroemd wordt. Maar als die eigenzinnigheid leidt tot andere keuzes dan Elma Drayer goedkeurt, dan geldt ze blijkbaar als prinsessengedrag.

‘Ze willen gewoon thuisblijven,’ concludeert Witteman, en de discussie eindigt met: ‘Ze hebben in ieder geval tijd genoeg om uw boek te lezen.’

Vergelijkbare berichten

13 reacties

 1. Op haar LinkedIn zie ik dat mevrouw Drayer maar liefst 8 (!) jaar over haar studie Nederlands heeft gedaan. Over 'verwend' gesproken…

 2. Haha.. interessant thema. Het houdt de gemoederen wel bezig! Allemaal kijken op maandag 1 november a.s. naar NCRV op Nederland 2, Schepper & Co om 17.05 uur. Dan mag ik ook aan tafel met mevrouw Drayer en nog twee andere gasten, over precies hetzelfde thema! Ben benieuwd…. 🙂

 3. Het draait dus eigenlijk weer gewoon om geld !
  De kas moet gevuld worden, da's duidelijk.
  Inderdaad al kon ik ze gratis naar de crèche brengen deed ik het nog niet ! Ik ga kijken Kelly, het blijft inderdaad een interessant thema !

 4. Ik heb de aflevering ook gezien en inderdaad het viel mij op dat ze eigenlijk haar eigen boek wat 'afkraakte'.
  Kelly, ik ga naar je kijken! Ik zal het wel moeten opnemen, maar ik ben erg benieuwd hoe dit gesprek gaat.
  Vinden jullie ook niet dat het nu de vrouwen zijn die elkaar aanvallen op hun levenswijze/keuze?

 5. Ja, dames. Helemaal mee eens. En daar wil ik voor pleiten! Ik ben overtuigd christen. De Bijbel leert mij dat we elkaar niet de maat moeten nemen. In dit publieke debat gebeurt helaas vrijwel niet anders. Een beetje respect dus! Maar óók.. respect voor zorg! Voor kinderen zorgen is niet niets doen, voor kinderen zorgen is.. bouwen aan de toekomst! Sommige dingen in het leven zijn simpelweg onbetaaldbaar.

 6. Ja, dames. Helemaal mee eens. En daar wil ik voor pleiten! Ik ben overtuigd christen. De Bijbel leert mij dat we elkaar niet de maat moeten nemen. In dit publieke debat gebeurt helaas vrijwel niet anders. Een beetje respect dus! Maar óók.. respect voor zorg! Voor kinderen zorgen is niet niets doen, voor kinderen zorgen is.. bouwen aan de toekomst! Sommige dingen in het leven zijn simpelweg onbetaaldbaar.

 7. Wat een braakmiddel dat mens. Richting bejaarde leeftijd en dan haren en lippen blijven verven, brrrr, ik zie wel es van die harde koppen achter het glas van de autoruit zitten, die snijden mij -met uk achterop en zoon op fietsje ernaast- als voetganger/fietser geheid af. En dan met een smoel erbij van "Ik heb belangrijker dingen te doen dan jij, huismuts!"

 8. Wat een braakmiddel dat mens. Richting bejaarde leeftijd en dan haren en lippen blijven verven, brrrr, ik zie wel es van die harde koppen achter het glas van de autoruit zitten, die snijden mij -met uk achterop en zoon op fietsje ernaast- als voetganger/fietser geheid af. En dan met een smoel erbij van "Ik heb belangrijker dingen te doen dan jij, huismuts!"

 9. Tja, ze ontkracht inderdaad wat ze in haar boek beweert.
  Ik vraag me altijd af wie bij haar het huishouden doet.
  Zou dat die vrouw kunnen zijn die part-time werkt?
  En wie haar kinderen opvoedt.
  Zou dat diezelfde parttime werkende vrouw kunnen zijn?
  Wonderlijk ook dat die mensen denken dat thuisblijfmoeders 'thuiszitten'. Ik zit bijna nooit:-)
  Heleen Mees is ook zo'n mevrouw die voor andere vrouwen bepalen wil hoe zij het moeten doen.
  En inderdaad, uiteindlijk gaat het allemaal om geld.
  Ook maar gewoon een mensenuitvinding.

 10. Tja, ze ontkracht inderdaad wat ze in haar boek beweert.
  Ik vraag me altijd af wie bij haar het huishouden doet.
  Zou dat die vrouw kunnen zijn die part-time werkt?
  En wie haar kinderen opvoedt.
  Zou dat diezelfde parttime werkende vrouw kunnen zijn?
  Wonderlijk ook dat die mensen denken dat thuisblijfmoeders 'thuiszitten'. Ik zit bijna nooit:-)
  Heleen Mees is ook zo'n mevrouw die voor andere vrouwen bepalen wil hoe zij het moeten doen.
  En inderdaad, uiteindlijk gaat het allemaal om geld.
  Ook maar gewoon een mensenuitvinding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *