'Ze hebben in ieder geval tijd genoeg om uw boek te lezen!'

In actualiteitenprogramma Paul en Witteman een gesprek met Elma Drayer, schrijfster van het boek 'Verwende prinsesjes' en ook aan tafel zit Marieke Stellinga, auteur van het geweldige boek De mythe van het glazen plafond

Centraal in de discussie staat de Nederlandse vrouw en dat die 'niet wil werken'. De stilzwijgende definitie van werken is 'betaalde arbeid', want wat vrouwen thuis doen in termen van zorg en opvoeding, staat in deze discussie gelijk aan 'niet werken'.

Elma Drayer: arbeidsplicht voor vrouwen!

Elma Drayer pleit in haar boek voor een arbeidsplicht voor vrouwen, en vindt dat Nederlandse vrouwen een 'domme' keuze maken door te kiezen voor kleine parttime baantjes, of nog erger: fulltime moederen. Maar liefst 3 miljoen vrouwen is niet financieel onafhankelijk, en dat is Drayer een doorn in het oog.

Al was de crèche gratis, dan willen ze nog niet!

Elma Drayer en Marieke Stellinga zijn het met elkaar eens dat de Nederlandse vrouw simpelweg niet meer uren buitenshuis wíl werken. 'Al was de crèche gratis, dan willen ze nog niet!' Maar waar Elma Drayer dit een kwalijke zaak vindt, wijst Marieke Stellinga op de massale toestroom van vrouwen op de arbeidsmarkt en het hoge aantal kinderen dat nu naar de crèche gaat. Zij vindt dat er de afgelopen twintig jaar een ware aardverschuiving is opgetreden, en noemt Nederland een paradijs voor vrouwen.

Tegenover Marieke's optimisme sombert Elma Drayer over het feit dat je partner je kan verlaten, of dat er een steen op zijn hoofd kan vallen. Interessant detail is overigens dat de kans op echtscheiding aanzienlijk toeneemt wanneer beide partners een baan hebben.

Verrassend is Elma Drayers lof voor het boek 'Vrouw des huizes' van Els Kloek, waarin juist de eigenzinnigheid van de Nederlandse vrouw geroemd wordt. Maar als die eigenzinnigheid leidt tot andere keuzes dan Elma Drayer goedkeurt, dan geldt ze blijkbaar als prinsessengedrag.

'Ze willen gewoon thuisblijven,' concludeert Witteman, en de discussie eindigt met: 'Ze hebben in ieder geval tijd genoeg om uw boek te lezen.'


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *