'Wethouder ben je 24 uur, 7 dagen per week'

Na tien jaar huwelijk hadden Jacqueline Koops (43) en haar man het niet meer verwacht: ze bleek zwanger te zijn. Maar even voor deze onverwachte zwangerschap had Jacqueline net de kans om wethouder te worden in Amstelveen met beide handen aangenomen. Een lastige situatie?

Je wilt van een kleintje thuis genieten

Maar Jacqueline heeft geen moment spijt van haar keuze voor het wethouderschap, hoewel ze er wel anders tegenaan ging kijken. 'Als je een kleintje thuis hebt, wil je daar ook van kunnen genieten,' vertel ze in het RD.

Wethouder ben je 24/7

Maar van dat genieten kan weinig komen als je haar gemiddelde werkweek beziet. Wethouder ben je 24 uur per dag, 7 dagen per week, aldus Jacqueline. Eigenlijk net zoals een moeder dus. Maar Jacqueline lijkt aanzienlijk meer tijd te besteden aan haar rol als wethouder dan aan haar rol als moeder.

 • Ze werkt 4 tot 5 avonden per week
 • Donderdag is, excusez le mot terrible, 'mamadag' maar dat blijkt in de praktijk niet haalbaar
 • Vrijdag kan ze wel al om 15 uur weg van haar werk, en haalt dan haar kind op van de crèche
 • Zaterdagochtend slaapt ze flink uit, maar regelmatig moet ze ook in het weekend bezoeken afleggen of een opening doen
 • Zondag is een rustige dag

Combinatie wethouder - moeder

Jacqueline Koops geeft aan dat ze de combinatie wethouderschap en gezin lastig vindt. Zo heeft ze geen tijd voor het huishouden, en besteed bijna alles uit. Daarmee doet ze precies wat Annemarie van Gaal en Heleen Mees propageren.

Ook haar eigen persoonlijke leven lijkt er bekaaid af tekomen. Ze heeft geen tijd voor vrienden en familie, laat staan sport of hobby. Maar daar zal ze niet over klagen. 'Het is prachtig om wethouder te zijn. Ik bestuur een stad, daar geniet ik iedere dag van.'

Vrouw op belangrijke functie

Wanneer een vrouw een belangrijke functie bekleedt, en je zet daar vraagtekens bij, dan begeef je je op spiegelglad ijs. 'Waarom gelden die vraagtekens niet voor mannen?' is een belangrijk kritiekpunt. En ook het 'krabbenmand' effect wordt graag aangehaald: vrouwen zouden het andere vrouwen niet gunnen om aan de top te komen.

Laten we daarom benadrukken dat onze vraagtekens niet als kritiek bedoeld zijn, maar als een kanttekening bij de prijs van zo'n zogenaamde topfunctie. Het is duidelijk dat Jacqueline geniet van haar werk, en bereid is de prijs te betalen. Maar hoe zit dat met haar zoontje?

Jacqueline lijkt er het levende bewijs van te zijn dat je als vrouw Alles kunt hebben: een topbaan en een gezin. Maar ergens moet Jacqueline Hoogland tijd tekort komen.

Op dit moment is Jacqueline Koops opnieuw zwanger.

Lees hier het hele artikel in het RD.

Vergelijkbare berichten

8 reacties

 1. Overigens krulden mijn mondhoeken bij de opsomming van haar tijdsinvulling: Mijn man had, toen de kinderen klein waren, eveneens een 'Papa-dag' en dat was ook precies wat het betekende: een dag he-le-maal voor Papa alleen
  Kraaide geen haan naar.

 2. Overigens krulden mijn mondhoeken bij de opsomming van haar tijdsinvulling: Mijn man had, toen de kinderen klein waren, eveneens een 'Papa-dag' en dat was ook precies wat het betekende: een dag he-le-maal voor Papa alleen
  Kraaide geen haan naar.

 3. Jaqueline Koops heeft háár keuze gemaakt, en 'wij thuisblijfmoeders' maakten de onze. Ik vind dat iedereen zijn eigen geweten moet volgen en acht het waarschijnlijker dat zíj haar gezinssituatie juist beoordeelt, dan wij. En zelfs al doet ze dat niet, wie zijn wij dan om haar te veroordelen?

 4. Jaqueline Koops heeft háár keuze gemaakt, en 'wij thuisblijfmoeders' maakten de onze. Ik vind dat iedereen zijn eigen geweten moet volgen en acht het waarschijnlijker dat zíj haar gezinssituatie juist beoordeelt, dan wij. En zelfs al doet ze dat niet, wie zijn wij dan om haar te veroordelen?

 5. Is haar partner meer thuis, nu zij meer werkt? Dat zou een mogelijk antwoord kunnen zijn op de vraag; 'en haar zoontje dan?'

 6. Is haar partner meer thuis, nu zij meer werkt? Dat zou een mogelijk antwoord kunnen zijn op de vraag; 'en haar zoontje dan?'

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *