Thuisblijfouders een minimum loon van 72.000,-?

salaris thuisblijfmoeders

Het is soms grappig om te zien hoe bedrijven de aandacht proberen te trekken.

Dit keer is het Viking die zich in de kijker probeert te spelen met een controversieel onderwerp. Viking, gespecialiseerd in de verkoop van kantoorartikelen, deed namelijk een onderzoek onder 700 Vlaamse en Nederlandse thuisblijfouders. En kwam vervolgens met een fictief salaris.

Viking’s klantenkring bestaat uit bedrijven in de MKB-sector, van zzp’er tot middelgrote organisaties, van thuiskantoren tot grote bedrijven.

Fulltime zorgen en opvoeden = bedrijf runnen

Viking vergelijkt fulltime opvoeden en zorgen met het runnen van een bedrijf. Hieronder een aantal gedeelde kenmerken tussen het runnen van een bedrijf en fulltime zorgen en opvoeden.

 • Zelfstarter
 • Geen vakantiedagen
 • Geen ziekteverlof
 • Geen dertiende maand
 • Project management
 • Multitasking
 • Onregelmatige uren
 • Koken
 • Organisatie kleine evenementen


Salaris thuisblijfouders: 72.000,-

Vikings onderzoek resulteerde dus in een fictief salaris voor thuisblijfouders van 72.000,- euro per jaar. Viking hanteerde de gemiddelde leeftijd van de kinderen (6 jaar) als ervaringsniveau. De loonwijzer werd gehanteerd om vast te stellen wat de specifieke beroepen met die jaren ervaring gemiddeld verdienen.
Aangezien moeders nooit vakantie hebben zijn de weeksalarissen met 52 vermenigvuldigd.
Hier onder de infographic:

Viking: iedere ouder werkt hard voor zijn kind

Viking benadrukt wijselijk dat ze als bedrijf niet pleiten voor een wettelijke invoering van een salaris voor thuisblijfouders. Want ze willen werkende ouders niet in diskrediet brengen. Iedere ouder werkt hard voor zijn kind, aldus Viking.

Nederlandse overheidsbeleid is niet neutraal

Op dit moment subsideert de Nederlandse overheid ouders die hun kind naar de opvang brengen. Ouders die ervoor kiezen hun kind zelf fulltime te verzorgen en op te voeden kunnen rekenen op lastenverzwaring.

Het overheidsbeleid is hier in niet neutraal en dat leidt er onder andere toe dat kostwinnergezinnen anderhalf keer zoveel belasting betalen over hetzelfde salaris als tweeverdieners.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. Wat leuk zo'n onderzoek. Geeft toch ook een wat andere kijk op het ouderschap. Veel mensen zien het toch als iets "erbij", terwijl het eigenlijk ook een baan is.

 2. Tweeverdieners met kinderen zouden die € 72.000 er dus ook bij moeten krijgen. Want zij 'doen' het huishouden en de kinderen en in hun 'vrije' tijd ook nog bij. Oké, misschien moet je daar dan de bijdrage die zij van de overheid krijgen voor de kinderopvang van aftrekken, maar dan nog zou er een aardig bedrag overblijven.

 3. Tweeverdieners met kinderen zouden die € 72.000 er dus ook bij moeten krijgen. Want zij 'doen' het huishouden en de kinderen en in hun 'vrije' tijd ook nog bij. Oké, misschien moet je daar dan de bijdrage die zij van de overheid krijgen voor de kinderopvang van aftrekken, maar dan nog zou er een aardig bedrag overblijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *