Thuisblijfmoeder heeft sociale status van een straatveger

Ze krijgen allebei te maken met zooi, maar moeders hebben een lagere sociale status dan vuilnismannen, aldus dr. Oliver James. En als Thuisblijfmoeder zakt die status naar het niveau van een straatveger.

Oliver James kwam recent in het nieuws toen hij de knuppel in het hoenderhok gooide door te verklaren dat kinderopvang 'zeer stressvol' is voor sommige baby's en peuters.

Gebrek aan waardering vergroot kans op depressie

Volgens hem voelen veel vrouwen zich ondergewaardeerd als moeder, en dat vergroot hun risico op een depressie. Dit geldt vooral voor vrouwen uit de lagere inkomensklassen. Oliver James denkt dat praktische omstandigheden hierbij een rol spelen: Als je hulp krijgt van een kinderoppas, en je beschikt over moderne huishoudelijke apparatuur, is kinderen opvoeden heel wat makkelijker.

Maakt geld dan toch gelukkig?

Oliver James' uitspraak wordt bevestigd door recent onderzoek van de Engelse website Netmums, waaruit bleek dat slechts vier op de tien moeders, uit een gezin met een jaarinkomen van minder dan 24.000 euro, vindt dat kinderen hen gelukkiger hebben gemaakt. Bij de hogere inkomensklassen zijn dat zes op de tien vrouwen.

Oliver James denkt dat relatief lager opgeleide vrouwen wellicht minder voldoening halen uit hun werk, en gelukkiger zouden zijn als Thuisblijfmoeder. Maar dan moeten ze wel genoegen nemen met een nog lagere status. Want anno 2010 is opvoeden en zorgen 'niets doen'. Tenzij je, tegen betaling, andermans kind verzorgt en opvoedt. Dan is het plotseling wel werk.

Geen wonder dat veel moeders zich ondergewaardeerd voelen!

Wie voortdurend de boodschap krijgt dat wat ze doet niets voorstelt, moet stevig in haar schoenen staan.

Daarom draag ik altijd Birkenstocks!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *