Thuisblijfmoeder: gevoelens van isolement en depressie
Nog niet eens zo heel lang geleden, woonden families bij elkaar in de buurt. Veel vrouwen waren overdag thuis en zorgden voor de kinderen en het huishouden. Dat betekende dat er altijd wel iemand in de buurt was om iets aan te vragen, of om je ergens mee te helpen.
Helemaal alleen: geen vrienden en bekenden in de buurt?
Maar anno wonen we vaak over het hele land verspreid. Sterker nog, het wordt steeds gewoner om in het buitenland te wonen. Dat betekent dat het zomaar kan gebeuren dat je jezelf helemaal alleen ergens terugvindt. Zonder mensen die je goed kent, of op wie je een beroep kunt doen.
Loop je dan ook nog eens ‘uit de pas’ met de vrienden die je wel hebt, dan kun je je best eens eenzaam voelen. Bijvoorbeeld als jij kleine kinderen hebt, maar je vrienden nog zo vrij als een vogeltje zijn.
Hoe je je dan kunt voelen
Als er geen mensen in je omgeving zijn, waarbij je het gevoel hebt dat je bij ze terecht kunt, dan kan dat leiden tot gevoelens als:
- Eenzaamheid
- Isolement
- Verdriet
- Gefrustreerd
- Bezorgdheid
- Moe
Thuisblijfmoeders
Thuisblijfmoeders zijn zelden alleen, maar soms wel eenzaam.
Die laatste groep heeft namelijk meestal wel een netwerk, waar hun kinderen naartoe gaan als ze naar hun werk gaan. Daarnaast biedt een baan in de regel automatisch contact met andere mensen, wat kan helpen tegen gevoelens van eenzaamheid en alleen zijn.
Hieronder een Facebook post van een thuisblijfmoeder over haar gevoelens, die viraal ging:
Oplossingen voor gevoelens van eenzaamheid en logistieke puzzels
1. Bezoek activiteiten waar andere ouders komen
2. Kijk in je directe omgeving
Zijn er misschien buren waarmee je meer contact zou kunnen zoeken? Misschien kun je proberen om een praatje aan te knopen tijdens een wandeling, of als jullie tegelijkertijd uit de auto stappen/tuinieren/in de tuin zitten etc.
3. Speciale projecten voor moeders
Er zijn speciale initiatieven voor moeders. Bijvoorbeeld het Maatjesproject van Humanitas dat zich speciaal richt op jonge moeders.
4. Kies voor een bonusoma of bonusopa
Wonen je ouders ver uit de buurt, en kun je dus geen beroep doen op de opa’s en oma’s van je kinderen? Denk dan eens aan zogenoemde bonusoma’s en bonusopa’s. Dat zijn ouderen die het leuk vinden om de rol van opa en oma op zich te nemen. Er is zelfs een speciale website waar je bonusgrootouders kunt zoeken, en bonusgrootouders zich kunnen opgeven. Je vindt ze op opanoma.nl
5. Kerk
Of je nou lid bent van een kerk of niet, ook daar kun je soms terecht voor advies, een luisterend oor en andere ouders. Bij mij in de buurt is bijvoorbeeld elke woensdagochtend een wandelochtend voor jonge ouders.
6. Facebook
Dankzij social media is het makkelijker geworden om mensen te vinden. Je zou bijvoorbeeld een oproepje kunnen plaatsen in een Facebookgroep bij jou in de buurt. Je gaat daarvoor naar Facebook en typt in de zoekruimte je woonplaats in. Dan krijg je als resultaten groepen bij jou in de buurt. Als je lid wordt van een groep kun je er een oproep in zetten.
Ook zou je kunnen kijken op de Facebook Marktplaats of daar een oproepje plaatsen.
7. Begin een blog
Een blog is een uitstekende manier om je gedachten van je af te schrijven, en een moment voor jezelf te creëren. Bovendien word je automatisch ‘lid’ van een grote community: de groep mamabloggers. Je vindt diverse groepen van mamabloggers op Facebook, en vaak ontmoeten ze elkaar ook ‘in het echt’.
8. Bezoek een sportschool met kinderopvang
Als thuisblijfmoeder zonder netwerk, dat zo nu en dan even op je kinderen kan passen, kun je je soms gevangen voelen. Een eenvoudige oplossing, waarbij je toch het huis uit kunt, is ergens naar toe gaan waar kinderopvang bij is. Bijvoorbeeld een sportschool. Bijkomend voordeel is bovendien dat je andere mensen ontmoet, en dat je kinderen daar kunnen spelen met andere kinderen.
*9. Projecten voor oppas
Heb je meerdere kinderen in verschillende leeftijden. Dan is meedoen aan bijvoorbeeld babymassage misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Want waar laat je je andere kinderen dan? Op de site NL voor elkaar kun je terecht voor vrijwilligers die wel eens willen oppassen.
10. Word lid van de Facebookgroep voor Thuisblijfmoeders
Wist je dat er een speciale Facebookgroep is voor Thuisblijfmoeders? Horen dat je niet de enige bent die iets lastig vindt, doet vaak al wonderen.
Tot slot
Ben jij thuisblijfmoeder en voel je je soms eenzaam? Kun je amper iets voor jezelf doen, of is het onmogelijk om iets buiten de deur te doen omdat je geen oppas hebt? In dit artikel las je 8 mogelijkheden om de eenzaamheid te doorbreken én om praktische oplossingen te vinden voor je oppasprobleem.
Ook dit gaat voorbij
Last but not least: ook deze fase gaat voorbij. Thuisblijfmoeders hebben meestal het meest last van eenzaamheid en isolement als de kinderen klein zijn. Als ze naar de basisschool gaan, wordt het vaak makkelijker.
En tot die tijd ben je natuurlijk ook altijd welkom voor een kop koffie op Het Moederfront! Want hier kennen we de waarde van de thuisblijfmoeder!
Lees ook: Zomerdepressie.
Hoe ervaar jij het leven als thuisblijfmoeder?
Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner