Nieuwe moederschapsideologie gevaar voor feminisme

De Franse moederschapsideologie, waarbij vrouwen succesvol een fulltime baan combineren met kinderen is in gevaar! Tenminste, dat vreest Elisabeth Badinter, feministe en schrijfster van het boek 'De mythe van de moederliefde'.

Het gevaar komt van een groep 'ecologen, borstvoedende advocates en gedragsdeskundigen,' aldus Badinter. Deze groep propageert een moederideaal dat niet te combineren valt met een baan buitenshuis.

De ideale moeder

Deze ideale moeder geeft zes maanden borstvoeding, gaat niet snel weer aan het werk, gebruikt geen pijnbestrijding bij de bevalling, kiest voor katoenen luiers en laat haar baby soms bij haar in bed slapen.

Badinter vindt deze moeder een stap terug voor vrouwen, en in strijd met het gelijkheidsideaal waarnaar feministen streven. Volgens Badinter verzetten Franse vrouwen zich nu nog tegen dit ideaal, maar hoe lang nog, vraagt ze zich af.

Cecelie Duflot, nationale secretaris van de groene partij 'Les Verts', en moeder van vier, reageerde verontwaardigd op Badinters suggestie dat het feit dat zij haar kinderen organische broccoli voert en hun luiers wast in plaats van wegwerpt, betekent dat zij 'achter' loopt.

Sabine Salmon, directice van Femme Solidaires valt Badinter juist bij. Tijdens schoolbezoeken is het haar inderdaad opgevallen dat meer jonge meisjes Thuisblijfmoeder willen worden. 'It's a very worrying indicator,' aldus Salmon.

Een interessante observatie, nu ook in Engeland stemmen opgaan over een omslag naar traditioneler waarden.

Het artikel in de Guardian


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *