Moederschap slecht voor emancipatie

Wetenschapsjournaliste, Heleen Crul, vindt dat er meer waardering moet komen voor zwangerschap en moederschap.

Kon je er vroeger als zwangere vrouw op rekenen dat je met extra egards werd behandeld, tegenwoordig ben je vooral een lastige werknemer. Zwangerschap en moederschap zijn een handicap voor vrouwen geworden.

Oorzaak is dat vrouwen tegenwoordig hetzelfde moeten zijn als mannen, met de daarbij behorende arbeidsopvattingen. Het gevolg is een toename van moedersterfte, lager geboortegewicht, huilbaby’s en vroege bevallingen.

Heleen Crul: ‘Het besef zou moeten overheersen dat vrouwen via het moederschap óók een onmisbare bijdrage leveren aan de toekomst van een land.’

Lees hier Heleen Cruls artikel.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. Toen ik 29 weken zwanger was van mijn tweede en ik doodmoe was, moest ik van de gynaecoloog stoppen met werken. (Gezien mijn zwangerschapsvergiftiging met 35 weken bij mijn eerste). Mijn reactie was: "Maar ik kan toch niet nu al stoppen met werken!" Waarop de gynaecoloog reageerde: "Je werkt nu toch? Zwanger zijn is keihard werken. Je laat een kindje groeien!"
  Mijn zoontje is inmiddels al 7 jaar en kerngezond geboren na bijna 42 (!) weken zwangerschap, maar dit vergeet ik nooit meer!
  Een kindje krijgen is werken.

 2. Toen ik 29 weken zwanger was van mijn tweede en ik doodmoe was, moest ik van de gynaecoloog stoppen met werken. (Gezien mijn zwangerschapsvergiftiging met 35 weken bij mijn eerste). Mijn reactie was: "Maar ik kan toch niet nu al stoppen met werken!" Waarop de gynaecoloog reageerde: "Je werkt nu toch? Zwanger zijn is keihard werken. Je laat een kindje groeien!"
  Mijn zoontje is inmiddels al 7 jaar en kerngezond geboren na bijna 42 (!) weken zwangerschap, maar dit vergeet ik nooit meer!
  Een kindje krijgen is werken.

 3. Tsja…vóór ik mama was werkte ik als persoonlijk begeleider in "De" Zorg. Eenmaal mama geworden, vond ik het heel onlogisch dat ik op mijn werk mensen verzorgde en ándere mensen mijn kind…znappie?! Dus nu werk ik thuis, in "De"zorg.

 4. Tsja…vóór ik mama was werkte ik als persoonlijk begeleider in "De" Zorg. Eenmaal mama geworden, vond ik het heel onlogisch dat ik op mijn werk mensen verzorgde en ándere mensen mijn kind…znappie?! Dus nu werk ik thuis, in "De"zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *