Mijn verhaal: Gonny van Cherryfizz

cherryfizz gonny
Gonny is de vrouw achter het populaire blog Cherryfizz. Daarnaast is ze de echtgenote van Mark (36): ‘de liefde van haar leven’. Samen zijn ze de trotse ouders van Duncan (8) en Celina (1). Gonny is naar eigen zeggen een trotse stay-at-home mom en thuismanager (huisvrouw).

Wij interviewden Gonny over haar keuze fulltime te moederen.

Wanneer werd je Thuisblijfmoeder?

Toen Mark en ik een relatie kregen besloten we eigenlijk meteen dat hij het buitenshuis zou regelen, en ik binnenshuis. Na vier jaar in de functie huisvrouw, kreeg ik er één bij namelijk die van Thuisblijfmoeder. Heel ouderwets om thuis te blijven en te zorgen voor het thuisfront, maar daar voelen wij ons goed bij.

Was je altijd al van plan Thuisblijfmoeder te worden?

Ik was zestien toen ik een relatie met Mark kreeg en had hier nooit eerder over nagedacht. Eenmaal samen en nadat er kinderen kwamen, voelde de beslissing om huisvrouw en thuisblijfmoeder te zijn als de juiste.

Waarom koos je voor fulltime zorgen en opvoeden?

Het leek mij verschrikkelijk om de kinderen naar de opvang te brengen en vervolgens ’s middags te horen dat hij/zij de eerste stapjes heeft gezet. Nee, al die eerste gebeurtenissen wilde ik zelf meemaken. Daarnaast wil ik er gewoon graag zijn voor mijn kinderen zodat, wanneer er iets aan de hand is (bijvoorbeeld op school), ze direct naar mij toe kunnen komen. In plaats van dat ze het aan een opvangjuf moeten vertellen of het op moeten kroppen.

Wat vind je partner van de constructie: kostwinner – thuisblijfmoeder?

Zoals ik al aangaf was het de keuze van ons beiden, hij vindt het prima werken op deze manier.

Zou hij huisman willen worden?

Hoeveel Mark geniet van zijn kinderen en het thuisleven, zou hij echt thuisblijven zoals ik dat do niet willen. Hij zou het zeker kunnen hoor als het nodig zou zijn, maar hij zou er niet voor kiezen zoals ik gedaan heb.

Hoe reageerde je omgeving?

Zij hadden niet anders verwacht aangezien ik altijd al thuis was om alles draaiende te houden. Wel kreeg ik regelmatig te horen dat ze niet snapten dat ik het volhield: ‘Ik zou gek worden tussen die vier muren,’ hoorde ik vaak.

Hebben jullie berekeningen gemaakt om te kijken of het financieel uit kon?

Alvorens wij zwanger probeerden te worden hebben we naar het financiële plaatje gekeken. Aangezien de beslissing om Thuisblijfmoeder te worden al enigszins was gemaakt toen ik besloot om huisvrouw te zijn, moest het financieel wel haalbaar zijn. Zo niet, dan hadden wij nog gewacht met kinderen.

Hoe zie je de toekomst?

Wij hebben voor ogen dat wij onze huidige taakverdeling voortzetten. Het gaat goed en waarom zou je iets veranderen wat goed gaat?!

Denk je nog weer deel te gaan nemen aan het arbeidsproces?

Ik heb een tijd terug cupcakes verkocht op bestelling en dat vond ik echt enorm leuk om te doen. Misschien dat ik dit ooit weer oppak en er een bedrijfje mee begin, maar dan wel vanuit huis uit natuurlijk. Ik wil er wel voor Duncan en Celina zijn, zoals ik dat ook de voorgaande jaren ben geweest.

Wat is je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder?

Mijn grootste uitdaging is toch wel het behouden van een goede sfeer. Dat is soms nog best lastig door het verdriet dat wij hebben en de woede die we ervaren vanwege de ziekte A.L.S.* van mijn vader.

Wat is het leukst aan fulltime moederen?

Het leukste aan fulltime moederen vind ik toch wel dat ik alles van mijn kinderen echt meemaak. Van eerste stapjes, tot samen spelletjes spelen tussen de middag, tot bijvoorbeeld Duncan zijn eerste verliefdheid. Ik maak het allemaal mee, en dat geeft een geweldig gevoel.

Kun je een typische week beschrijven van jou als Thuisblijfmoeder?

Poeh nu vraag je me wat. Eigenlijk zijn al mijn dagen vrijwel hetzelfde, iets dat een ander erg saai zou vinden, maar wat mij rust geeft. Mark is meer weg voor zijn werk dan thuis, dus ik moet het meestal allemaal alleen doen… Die rust van de dagen die hetzelfde zijn kan ik dan goed gebruiken.

De drukste dag van de week is de vrijdag. Ik wil het huis helemaal aan kant hebben voor het weekend (stoffen, stofzuigen, bedden verschonen, was en strijk wegwerken etc.) zodat ik maar minimaal het huishouden hoef te doen en kan genieten van het weekend.

Tussen de middag komt Duncan thuis zodat wij met zijn drieën kunnen lunchen, heerlijk vind ik dat 🙂 Zodra hij weer naar school gaat ga ik met Celina als een speer naar mijn moeder om samen boodschappen te doen wat meestal toch wel twee uurtjes in beslag neemt.

Na de boodschappen staat Dunc een kwartier later voor de deur; dus snel alle boodschappen wegruimen en dan de keuken in om te beginnen aan het avondeten. Om kwart voor vier rijden we naar Duncan zijn breakdanceles. Daarna gaan we naar huis, waar het eten alleen nog opgewarmd hoeft te worden. Tenzij ik geen tijd had om te koken na de boodschappen, dan gooien we een pizza in de oven.

Na het avondeten ruimen we samen de tafel af waarna ik de vaatwasser inruim. Duncan en Celina spelen ondertussen samen met hun speelgoed. Zodra ik klaar ben met de vaat, drinken en spelen/dansen we samen.

Rond half 7 gaat Celina douchen en meestal ligt zij dan rond half 8 na een verhaaltje, kroelen en een kusje, te slapen. Duncan en ik houden dan onze gezinsvergadering (Celina is hier nu nog te jong voor) en kijken wij tegenwoordig samen The Voice Kids (iets waar je Dunc erg blij mee maakt). Na dit programma gaat ook hij douchen en naar bed.

Tussen dit alles door krijgen de kinderen aandacht van mij (doen we wat leuks), worden de honden uitgelaten, ruim ik nog wat troep op, leer ik voor mijn theorie(rijexamen), beantwoord ik email, en werk ik aan mijn website.

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie?

Ik vind het enorm jammer aangezien in mijn ogen kinderen veel belang hebben bij een moeder die thuis is.

Ken je Elma Drayers boek ‘Verwende Prinsesjes’?

Heb ik nog niet eerder van gehoord.

Wat vind je van de door Opzij gesignaleerde zgn. ‘munttheemoeders’?

Ik begrijp niet dat wanneer je als moeder niet werkt en er dus kunt zijn voor je kids, je hen toch naar de opvang brengt om dingen voor jezelf te gaan doen. Ik vind echt dat iedereen zelf mag weten hoe ze hun leven inrichten, maar ik vind het wel enorm sneu voor de kinderen.

Hoe voorzie je in sociale contacten?

Ik heb een aantal goede vrienden en vriendinnen die gezellig bij me op visite komen of ik bij hen. Dan kletsen we gezellig bij.

Daarnaast ben ik al jaren actief op het internet met mijn eigen website, waardoor ik nieuwe contacten heb gekregen die ik tot mijn vrienden reken.

Hoe ‘laad’ je jezelf weer op? Doe je cursussen, sporten, meditatie etc?

Ik laad mijzelf op door ’s ochtends vroeg te beginnen met een workout (via YouTube) ’s avonds te werken aan mijn site, een spelletje te spelen op mijn iPad, of 15 minuten mee te doen met een yogales (wederom via YouTube…lang leven internet!)

Hoe ervaar jij je ontwikkeling als Thuisblijfmoeder?

Als Thuisblijfmoeder staat je persoonlijke ontwikkeling heus niet stil. Persoonlijke ontwikkeling/groei is iets dat ook thuis bereikt kan worden. Daarnaast zijn er als Thuisblijfmoeder genoeg zaken waarmee je te maken krijgt, die je ontwikkeling stimuleren!

Waarom begon je een website?

Ik begon ooit met mijn website om op een creatieve manier familieleden op de hoogte te houden van de gebeurtenissen rondom ons gezin. Inmiddels is mijn website vrij groot geworden voor een persoonlijke site. Daarom noem ik het nu een persoonlijke site met een twist aangezien ik het tegenwoordig over meer heb dan alleen mijn gezin. Ik schrijf nu over alles wat mij interesseert.

Heb je daar een bepaald doel mee?

Ik heb er maar één doel mee en dat is dat ik mijn ei kwijt kan. Dat mensen het leuk vinden om te lezen wat ik allemaal meemaak is een geweldig leuke bijkomstigheid 🙂

Nieuwsgierig geworden naar Gonny’s website?

Surf dan naar Cherryfizz.

* ALS (Amyotrofische Lateraal Sclerose) is een zeer ernstige spier-/ zenuwziekte, waardoor de zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen langzaam afsterven. Spiergroep voor spiergroep valt uit. Gemiddeld leeft iemand nog maar drie jaar nadat de diagnose gesteld is. (Bron: Stichting ALS Nederland

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Wat een leuk interview Gon, leuk geschreven ook, de vragen, zat er helemaal in, Gonny is, zoals ik haar heb leren kenne, een vrouw met haar ♥ op de juiste plaats. Maakt tijd voor iedereen en is een enorme steun! Haar website is dan ook zeker het volgen en lezen waard!!

  2. Wat een leuk interview Gon, leuk geschreven ook, de vragen, zat er helemaal in, Gonny is, zoals ik haar heb leren kenne, een vrouw met haar ♥ op de juiste plaats. Maakt tijd voor iedereen en is een enorme steun! Haar website is dan ook zeker het volgen en lezen waard!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *