Leve de burgertrut: Waarom mag een moeder niet kiezen voor haar gezin?
Ben jij blij om thuisblijfmoeder te zijn?
Steeds minder vrouwen kiezen voor fulltime moederen. De heersende norm is dat je als vrouw baan en gezin moet combineren. In 2018 waren er bijna 3,3 miljoen paren waarvan één of beide partners werkten. Maar vrouwen werken meestal wel parttime.
En dat is een doorn in het oog van traditionele feministen. Heleen Mees, econoom, juriste en een van de vurigste pleitbezorgers van meer vrouwen aan de top, wil dolgraag dat vrouwen meer gestimuleerd worden, bijvoorbeeld door de overheid, om op topposities te terecht te komen.
Leve de burgertrut
Maar niet iedere vrouw is hiervan gediend. Inmiddels is er een tegenbeweging op gang gekomen onder aanvoering van onder andere Fleur Jurgens. Zij schreef 12 jaar geleden het vlammende betoog ‘Leve de burgertrut’, een pleidooi voor de niet-werkende moeder. Fleur is journalist en filosoof.
Thuisblijfmoeder miskend en belachelijk gemaakt
Volgens Fleur Jurgens zijn thuisblijfmoeders de afgelopen jaren miskend en belachelijk gemaakt. Met haar boek wil ze het in haar ogen slechte imago van moederschap opkrikken. Fleur Jurgens:
’Ik wil laten zien hoe belangrijk het voor kinderen is om in een stabiel gezin op te groeien, met een moeder die veel tijd voor ze heeft en ze leert sociaal te zijn.’
Klein baantje
Ook uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlandse moeders juist heel tevreden zijn met hun situatie: het anderhalfverdienersmodel, het Nederlands model waarbij de man fulltime werkt en de vrouw een klein baantje heeft zolang de kinderen klein zijn.
Leve de burgertrut: een hart onder de riem voor thuisblijfmoeders
Ben jij thuisblijfmoeder, en kun je wel wat bemoediging gebruiken? Dan kan ik het boek Leve de burgertrut zeker aanraden. Het boek kwam uit in 2007, naar is actueler dan ooit.
Hoera! Helemaal blij met deze tegenbeweging.
Hoera! Helemaal blij met deze tegenbeweging.