De moraal van de afgelikte boterham en de emancipatie

Er heerst een dubbele moraal op het gebied van emancipatie: voor vrouwen betekent emancipatie dat ze kind en (zware) baan combineren, maar voor mannen betekent het juist dat ze een stapje terug doen om meer thuis te kunnen zijn!

Een site als Huismannen.nl wordt toegejuicht, maar de Thuisblijfmoedersite wordt gezien als een stap terug. Ook de reacties op het ontslag van Wouter Bos en Eurlings illustreren deze dubbele moraal. Hoewel er ook kritische geluiden zijn, heerst de consensus dat het prachtig is dat deze heren hun gezin prioriteit geven.

‘Zie je wel, ze kan het niet aan’

Maar filosofe en schrijfster Stine Jensen waarschuwt: ‘Voor mannen is dit natuurlijk een heel mooie manier om uit te checken. Daar krijg je luid applaus voor. Bij vrouwen ligt dat heel anders. Stel dat SP-leider Agnes Kant vorige week had gezegd: ik wil meer tijd aan mijn gezin besteden. Dan was er gezegd: zie je wel, ze kan het niet aan.’

Historicus Stefan Dudink van de Radboud Universiteit Nijmegen, die onderzoek doet naar de geschiedenis van de mannelijkheid, onderschrijft dit: ‘De papapoliticus krijgt extra punten, de mamapoliticus moet voorzichtig manoeuvreren. Het mag dan op emancipatie lijken, maar in feite bevestigt het de bestaande ongelijkheden.’

Mannen claimen de Vierde Feministische Golf?

Huisman Guido van der Wiel claimt, in enigszins onhandig Nederlands, het vertrek van Wouters en Eurlings als het begin van de Vierde Feministische Golf: ‘Nu nemen mannen stelling om de rechten die al eeuwenlang zo vanzelfsprekend die van de vrouw zijn zich toe te eigenen. In zekere zin is deze Vierde Feministische Golf de tegenbeweging van de Tweede Feministische Golf: terwijl vrouwen via de Tweede Feministische Golf erop uit waren om het traditionele domein van de man te veroveren, doen in deze Vierde Golf mannen juist een poging om het traditionele domein van de vrouw te veroveren.’

Het kan verkeren: de feministes wilden dat vrouwen dezelfde mogelijkheden kregen als mannen, en verwierpen daarbij typisch vrouwelijke verworvenheden, nu willen de mannen dezelfde mogelijkheden als vrouwen hebben.

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Hm, jaja, dezelfde mógelijkheden: Mijn man heeft jarenlang op de woensdag ouderschapsverlof gehad. En wat deed hij op die dag? Hetzelfde als in het weekend. Stappen & Uitslapen, achter een scherm hangen, onbeschikbaar zijn.
    Je kunt wel gaan faciliteren als overheid, maar ik heb hierdoor niet zoveel vertrouwen in die huichelachtige -meer-tijd-met-mijn-gezin vaders, en mijn man was heus niet de enige.
    Een echte VENT voegt de daad bij het woord, of beter nog: die voedt zijn kinderen op en verzorgt zijn gezin, inclusief zijn vrouw, buiten zijn werktijden.
    Voor de meerderheid, vrees ik, geldt: veel geblaat en weinig wol.

  2. er zijn denk ik genoeg mannen die het wel menen, en kunnen Irene. Ik ken ze wel in ieder geval.

    Ik denk dat we vooral moeten op houden te zeuren en oordelen over anderen. Komt er ooit een vijfde feministische golf, die inhoudt dat mannen en vrouwen echt de keuzes kunnen maken die ze willen zonder dat anderen hier continu hun motieven voor in twijfel trekken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *