Boerenkool met worst voor baby’s

Wat dacht je toen je die kop las?  ‘Wat absurd?’
Toch is dit precies wat er in overdrachtelijke zin gebeurt in het basisonderwijs, zegt bijzonder hoogleraar Spraak- en Taalstoornissen bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, Sieneke Goorhuis-Brouwer.

Door peuters te behandelen als leerlingen raken ze overprikkeld of worden onzeker. Ze zijn daar neurologisch gezien nog helemaal niet aan toe! Educatieve programma’s die aanvankelijk alleen bedoeld waren voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand, worden nu uitgevoerd in de kinderopvang. ‘Maar kinderen moeten hun peuter- en kleuterperiode juist ten volle beleven,’ vindt Goorhuis-Brouwer.

Dat leren komt later wel, maar geef ze eerst de kans emotionele stabiliteit te ontwikkelen en de eigen persoonlijkheid te ontplooien, en laat ze lekker spelen.

Je hoeft als (thuisblijf)ouders dus hoog geen hoogwaardig, educatief programma af te draaien voor je peuter. Laat hem gewoon lekker zijn gang gaan.

Vergelijkbare berichten

13 reacties

 1. we kregen laatst in een bijscholing een mooie vergelijking :
  het is net alsof je tegen een boer zegt gooi het zaad maar in de grond en trek maar aan de jonge planten, dat wil ook niet.
  En zo werkt het ook met kinderen. Ze groeien in hun eigen tempo en laat ze dat ook doen!

 2. we kregen laatst in een bijscholing een mooie vergelijking :
  het is net alsof je tegen een boer zegt gooi het zaad maar in de grond en trek maar aan de jonge planten, dat wil ook niet.
  En zo werkt het ook met kinderen. Ze groeien in hun eigen tempo en laat ze dat ook doen!

 3. Mijn dochter gaat sinds haar 2e verjaardag naar de peuterspeelzaal. Daar plakken ze, zingen ze en spelen ze met leeftijdsgenootjes, ze worden langzaam voorbereid op de basisschool, maar dan wel spelenderwijs. Nu heb ik gister bericht gekregen dat omdat ik thuisblijfmoeder ben wij straks 20 euro per maand meer moeten betalen dan ouders die allebei werken. Zo wordt mijn kind haar kans op preschoolse educatie ontnomen. Het is niet zo zeer dat ik me gediscrimineerd voel, ik weet inmiddels niet beter met al die vooroordelen over "huisvrouwtjes", maar kom niet aan mijn kinderen! We gaan dus meer betalen én mijn dochtertje moet mee gaan draaien met een dagprogramma en de daaraan gekoppelde activiteiten gebaseerd op een bepaalde methode.
  Gelukkig is het maar 2 ochtenden en kan ze daarna weer gewoon mijn lieve eigenwijze ondernemende peuter zijn

 4. Mijn dochter gaat sinds haar 2e verjaardag naar de peuterspeelzaal. Daar plakken ze, zingen ze en spelen ze met leeftijdsgenootjes, ze worden langzaam voorbereid op de basisschool, maar dan wel spelenderwijs. Nu heb ik gister bericht gekregen dat omdat ik thuisblijfmoeder ben wij straks 20 euro per maand meer moeten betalen dan ouders die allebei werken. Zo wordt mijn kind haar kans op preschoolse educatie ontnomen. Het is niet zo zeer dat ik me gediscrimineerd voel, ik weet inmiddels niet beter met al die vooroordelen over "huisvrouwtjes", maar kom niet aan mijn kinderen! We gaan dus meer betalen én mijn dochtertje moet mee gaan draaien met een dagprogramma en de daaraan gekoppelde activiteiten gebaseerd op een bepaalde methode.
  Gelukkig is het maar 2 ochtenden en kan ze daarna weer gewoon mijn lieve eigenwijze ondernemende peuter zijn

 5. ik was ook heel blij toen ze me op de peuterschool van mijn zoon vertelden dat ze weinig leerplannen hebben. De kinderen worden bekeken en gestimuleerd, maar verder vooral heel vrij gelaten om te spelen. Af en toe groepsactivieteiten, maar niet verplicht. Pfff. En hij vindt het er nog geweldig ook!

 6. ik was ook heel blij toen ze me op de peuterschool van mijn zoon vertelden dat ze weinig leerplannen hebben. De kinderen worden bekeken en gestimuleerd, maar verder vooral heel vrij gelaten om te spelen. Af en toe groepsactivieteiten, maar niet verplicht. Pfff. En hij vindt het er nog geweldig ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *